på temat Spanien i källaren tycker jag att Priorat är trevligt och tryggt att ha i källaren - man vet liksom att det bara kommer bli bättre, år efter år. Kanske tar man ut en flaska och provar till någon härlig lammstek på påskafton, eller en Asado på sommaren eller de där viltfärsbiffarna på hösten. Lika ofta tittar man på den och låter handen stryka över etiketten för att sedan ömt lägga tillbaka i förrådet medan man tyst för sig själv tänker att "jag vet att det är bra nu, men om jag har litet tålamod till kommer den bli ännu bättre sen".
några intressanta möjligheter under tusenlappen just nu via SB:
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/cami-pesseroles-9568801/ så fin. Nästan helt och hållet carinena men med litet garnacha. Delvis lagrad på glasdemi-johns så ganska elegant men ändå ett kraftfullt vin. 749 kr. för samma summa kan man köpa Els Elscurson som är mestadels garnacha med litet carinena och lagrad helt på ekfat. Båda riktigt bra.
I tre-hundrakronorsklassen finns flera intressanta producenter - TOCS, Ferrer Bobet, Alvaro Palacios Les Terrasses etc men där skulle jag nog välja en av mina främsta "guilty pleasures"
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/venus-9589901/ Venus "La Universal" för 349 kr är ju egentligen en Montsant: Syrah och Carinena (Carignan). Grymt god. Oerhört uttrycksfullt vin. Alla reglagen på topp. Görs av Sara Perez (Mas Martinet) och hennes man René Barbier Junior (Clos Mogador) som en gemensam labor of love. Om det inte går att få bolaget att skeppa över de återstående vinerna på Hansa och Gårda till "din vän" så går nog fint att köra PI från vinovativa.