MartinE
Medlem
Senare årgångar i all ära, men med uppenbar risk för att slå in redan vidöppna dörrar, tänkte jag slå ännu ett litet slag för våra kära 96or från Champagne! Många verkar tycka att dessa redan har passerat sin topp och börjar bli lite trötta idag. Jag pratade exempelvis med en vinhandlare i Köpenhamn häromdagen som hade den åsikten. Men jag håller inte alls med, åtminstone inte om man håller sig till de ”bättre” producenterna. Den senaste tiden har jag druckit nio champagner från denna underbara årgång (det var ett tufft jobb, men någon var tvungen att göra det ) och slutsatsen är att samtliga fortfarande är vitala! Alla utom en (Palmer) kändes dessutom relativt unga och har sannolikt många år kvar till sin respektive topp!
Nedan följer en kort sammanfattning av mina intryck. Utförligare provningsanteckningar hittar ni på min blogg (http://champagne-bloggen.blogspot.se). Vissa har jag redan hunnit skriva om, de övriga inläggen kommer upp inom kort!
Palmer & Co: Mogen och fin och förmodligen nära sin topp nu. Smörkola, nougat, röda äpplen och blodapelsin. 92 poäng.
Cuvée St-Vincent (från det ursprungliga släppet): Majestätisk! Tydligt utvecklad, men fortfarande påtaglig syra och med ytterligare potential. Röda äpplen, hasselnötter och blodgrape. 94.
Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François Billecart: Fantastisk idag, men även denna har sannolikt några år kvar till sin topp. Röda äpplen, röda päron, nougat och blodgrape. 94.
Orpale: Ett mycket vackert vin! Utvecklat, men fortfarande påtaglig syra även här. Mineral, gula äpplen, clementin, mogen citron och grapefrukt. 93.
Bruno Paillard Brut Assemblage: Det här är fortfarande ett relativt ungt vin! Stor och mogen doft, men väldigt frisk i smaken. Röda äpplen, röda päron, gräddkola och blodgrape. 89.
Leclerc Briant Cuvée Divine: Ett stort vin, men känns fortfarande relativt ungt. Mycket syra! Gula äpplen, hasselnötter och lime. 92.
Dom Ruinart: Fortfarande full av syra! De övriga flaskorna får ligga minst fem år till! Äpplen, mineral, mogen grapefrukt, apelsinskal, äppelskal. 92.
Jacquesson Avize Grand Cru: Utvecklad, men samtidigt full av vitalitet och ytterligare potential! Mineral, aprikos, persika, äpplen, vit choklad och citrusskal. 94.
Dom Pérignon: Klart utvecklad, men fortfarande mycket syra. Inte alls lika bittra toner som i Dom Ruinart, men även här får nästa flaska ligga minst fem år till! Röda äpplen, nougat, apelsinskal och äppelskal. 93.
Nedan följer en kort sammanfattning av mina intryck. Utförligare provningsanteckningar hittar ni på min blogg (http://champagne-bloggen.blogspot.se). Vissa har jag redan hunnit skriva om, de övriga inläggen kommer upp inom kort!
Palmer & Co: Mogen och fin och förmodligen nära sin topp nu. Smörkola, nougat, röda äpplen och blodapelsin. 92 poäng.
Cuvée St-Vincent (från det ursprungliga släppet): Majestätisk! Tydligt utvecklad, men fortfarande påtaglig syra och med ytterligare potential. Röda äpplen, hasselnötter och blodgrape. 94.
Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François Billecart: Fantastisk idag, men även denna har sannolikt några år kvar till sin topp. Röda äpplen, röda päron, nougat och blodgrape. 94.
Orpale: Ett mycket vackert vin! Utvecklat, men fortfarande påtaglig syra även här. Mineral, gula äpplen, clementin, mogen citron och grapefrukt. 93.
Bruno Paillard Brut Assemblage: Det här är fortfarande ett relativt ungt vin! Stor och mogen doft, men väldigt frisk i smaken. Röda äpplen, röda päron, gräddkola och blodgrape. 89.
Leclerc Briant Cuvée Divine: Ett stort vin, men känns fortfarande relativt ungt. Mycket syra! Gula äpplen, hasselnötter och lime. 92.
Dom Ruinart: Fortfarande full av syra! De övriga flaskorna får ligga minst fem år till! Äpplen, mineral, mogen grapefrukt, apelsinskal, äppelskal. 92.
Jacquesson Avize Grand Cru: Utvecklad, men samtidigt full av vitalitet och ytterligare potential! Mineral, aprikos, persika, äpplen, vit choklad och citrusskal. 94.
Dom Pérignon: Klart utvecklad, men fortfarande mycket syra. Inte alls lika bittra toner som i Dom Ruinart, men även här får nästa flaska ligga minst fem år till! Röda äpplen, nougat, apelsinskal och äppelskal. 93.