Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Champagne: druvor med självskadebeteende och slutet för sötningsmedel?

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Upphör aldrig att förvånas över varken Champis eller journalister.
Men, vad vet jag?
Champoo har kanske alltid använt sötningsmedel? Känns isf bra att de slutar med dessa.
Finner det också fascinerande hur odlarna inte längre klarar av att undvika sötma och skapa 'brut'?
…medan man i det betydligt varmare Barcelonaområdet ännu inte drabbats av den problematiken.
Nya druvsorter och kultivarer?
Jamen, varför inte?
Släng in lite Assyrtiko så kanske också jag blir ett fan :cool:


Screenshot_20230813-192938.png

🤔🤭


Screenshot_20230813-193145.png



…..som om inga andra förändringar skett vad gäller vinifikationsteknik och förfining av utrustning osv. Vilka, vad, hur tänker de? Hur mycket är det som både journalisterna och de intervjuade inte har koll på?

Fö är att byta druvor riktigt bra! Titta bara på Bdx där vi numer slipper Carmeniere.
Titta sen på Toscana, där man idag odlar fascinerande mängder olika druvor, varav ett flertal ännu inte är "godkända".
Så många fler områden!

Vad tror du om framtiden för sötningsmedel i Champagne? Är det snart ett minne blott?
Vad händer med alla brut-älskare då Champis återgår till att bli som det var förr: halvtorrt-halvsött?
Vilka druvsorter tror du kommer ersätta Chard, PN, PM mfl?


(Klippen fö saxade från dagens Omni.se)
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Kan någon Champisnörd vänligen avfärda denna artikels påstående om att man använder 'sötningsmedel' vid Champagnetillverkning?
 
Nu anger du ju inte källa men troligt dåligt översatt artikel i nyhetsklipp i kvällstidning. Jäst äter socker. Socker finns i druva. Socker tillsätts också (i olika former) i andra jäsning på flaska. Vad var frågan eg?
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
"Sötningsmedel inte längre behöver tillsättas" är väl helt enkelt ett resultat av en dålig översättning av att någon på ett förenklat sätt beskrivit att de behöver chaptalisera mindre när druvorna skördas med högre mognad p.g.a. varmare klimat. Champagne-profilen bygger för all del på hög syra och att alkoholhalten är 12-12,5% efter den andra jäsningen (som tillför drygt 1% vid normalt övertryck), d.v.s. druvorna får inte vara alltför mogna. Men vanligt har väl varit att druvorna skördas vid sådär 8% potentiell alkohol till "volymprodukterna". Lite bättre druvmognad och mindre chaptalisering i sig är verkligen inget problem om man inte är en kvällstidning.

Det egentliga sötningsmedlet, dosagen, är ett stilval från producentens sida och där är väl kopplingen till klimatförändringar rätt svag. Där har i alla fall trenden gått mot minskad dosage i Brut. Istället för maximalt tillåtna 12 g/l ligger många stora producenter snarare på 7-8 g/l idag. (Går vi mot zero dosage p.g.a. Greta & Co? Nej, tror inte det.)
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Nu anger du ju inte källa men troligt dåligt översatt artikel i nyhetsklipp i kvällstidning. Jäst äter socker. Socker finns i druva. Socker tillsätts också (i olika former) i andra jäsning på flaska. Vad var frågan eg?
Omni.se
Står i första inlägget.
 
Toppen