Har idag haft en jättetrevlig provning med champagne och ost i kombination.
Vi började med en liten mingelchampagne i form ar NV Pannier Brut Tradition. Förvånansvärt stor buteljvariation (ur samma kartong) några hade en enkel "pommacton", låg frukt och en markerad beska. Andra buteljer hade en brödig näsa och en ren fruktig smak med avsaknad av beska. Mycket märkligt.
NV Ayala Zero Dosage mycket ren ren, frisk fruktig och stram smak med litet inslag av mineral.
2000 Ayala Blanc de Blancs frisk, elegant, bra fyllighet och viss smakrikedom. Lån elegant eftersmak med tydlig syra och mineralton.
NV Ayala Cuvée Rosé Nature mycket torr, frisk och smakrik med bra frukt. Tydlig karaktär av röda bär och brödighet.
NV Bollinger Special Cuvée magnumbutelj Fyllig, frisk smakrik, toner av bröd och choklad, nötter och med viss tanninstruktiur av fat.
1999 Bollinger La Grand Année magnumbutelj Fyllig, smakrik och fruktig med tydlig brödighet och bra struktur av fat.
provades mot
Selles-sur-Cher AOC-ost från Loire. Färsk getost med hög syra och sotad yta.
Pierre Robert Från Parisområdet kommer denna trippel-crèmeost på komjölk. Hög syra i kombination med len gräddighet.
Brie de Meaux Opastöriserad komjölksbrie från Meaux öster om Paris. Mjuk men kraftfull smak, ton av nötter och svamp.
Abondance Lagrad bergsost på komjölk från Savojen. Rik, nötig, fruktig och aningen oxiderad.
Robiola a tri latti Norditaliensk rödkittsost på ko-, får- och getmjölk. Variant av taleggio. Kraftig, tydlig sälta, krämighet samt stallaromer.
Mycket intressant provning! Rent generellt (grundat på ett gemensamt omdöme av de 30 deltagarna) kan sägas att de två Bollinger vinerna var de som fungerade bäst till ostarna överlag. De två bästa ostarna var getosten Selles-sur-Cher samt Abondance.
Ska försöka återkomma med ett mer detaljerat omdöme om ost/champagne-kombos.
Vi började med en liten mingelchampagne i form ar NV Pannier Brut Tradition. Förvånansvärt stor buteljvariation (ur samma kartong) några hade en enkel "pommacton", låg frukt och en markerad beska. Andra buteljer hade en brödig näsa och en ren fruktig smak med avsaknad av beska. Mycket märkligt.
NV Ayala Zero Dosage mycket ren ren, frisk fruktig och stram smak med litet inslag av mineral.
2000 Ayala Blanc de Blancs frisk, elegant, bra fyllighet och viss smakrikedom. Lån elegant eftersmak med tydlig syra och mineralton.
NV Ayala Cuvée Rosé Nature mycket torr, frisk och smakrik med bra frukt. Tydlig karaktär av röda bär och brödighet.
NV Bollinger Special Cuvée magnumbutelj Fyllig, frisk smakrik, toner av bröd och choklad, nötter och med viss tanninstruktiur av fat.
1999 Bollinger La Grand Année magnumbutelj Fyllig, smakrik och fruktig med tydlig brödighet och bra struktur av fat.
provades mot
Selles-sur-Cher AOC-ost från Loire. Färsk getost med hög syra och sotad yta.
Pierre Robert Från Parisområdet kommer denna trippel-crèmeost på komjölk. Hög syra i kombination med len gräddighet.
Brie de Meaux Opastöriserad komjölksbrie från Meaux öster om Paris. Mjuk men kraftfull smak, ton av nötter och svamp.
Abondance Lagrad bergsost på komjölk från Savojen. Rik, nötig, fruktig och aningen oxiderad.
Robiola a tri latti Norditaliensk rödkittsost på ko-, får- och getmjölk. Variant av taleggio. Kraftig, tydlig sälta, krämighet samt stallaromer.
Mycket intressant provning! Rent generellt (grundat på ett gemensamt omdöme av de 30 deltagarna) kan sägas att de två Bollinger vinerna var de som fungerade bäst till ostarna överlag. De två bästa ostarna var getosten Selles-sur-Cher samt Abondance.
Ska försöka återkomma med ett mer detaljerat omdöme om ost/champagne-kombos.