Del 6
Legras & Haas, Chouilly
Vi hade bokat ett snabbt besök klockan 8.00 med Jérôme hos Legras & Haas (man kan bara hoppas att fler producenter tar efter att ta emot så tidiga bokningar, det hade underlättat planerandet). Jérôme dök upp några minuter sen, det hade varit lite “kalas” kvällen innan.
Vi testade raskt igenom Intuition, Grand Cru Blanc de Blancs, Grand Cru Blanc de Blancs Extra Brut innan det blev lite mer intressant, nämligen den efterlängtade Blanc de Blancs Millesime 2012. I mina noter hittar jag: gröna äpplen, rök, nötter och grillad citron, det här är bra och kommer att ge fin utdelning i framtiden. Vi testade också Exigence 9 som är trevlig men har nytta av lagring. 2014 gjorde man även ett stilla vitt, enligt Jérôme var det första och sista försöket, som vi fick prova. Påminde en hel del om Jura-chardonnay, otrolig doft men behöver sammantaget tid innan det sitter helt.
Vi pratade om årgångar och Les Sillons, vilka årgångar som ska släppas och i vilken ordning - mycket intressant att höra hur de tänker. Tyvärr är mina anteckningar alldeles för röriga och bedrövliga så jag vågar inte lämna ut hur jag uppfattade att släppen skulle bli. Jérôme berättade också om hur det sett ut under 2020 samt sina tankar om framtiden för Champagne och eventuella nya marknader.
Vi pratade om “partiklarna” i Comtes -08, vilket han inte var ett dugg bekymrad för, han hade själv köpt ett 6-pack och gillade verkligen Comtes. Förvisso hade hans flaskor sett klara ut, men han förklarade hur partiklarna troligen hade uppstått och det inte skulle vara någon fara, vad nu det kan vara värt. Han tyckte också Comtes 2000 dracks underbart för tillfället.
Eftersom vi hade önskelista med oss från ett gäng forumiter så tog det ett tag innan allt hade betalts och packats, bland annat fick ett 3-pack av deras Pi-magnum åka med till Sverige för att spridas ut i några skånska källare.
Snabbt tillbaka till avenyn och Bergere för en snabb frukost, vi var de enda boende/ätande den här morgonen, sen var det packning och smidig utcheckning. Tur man har spelat Tetris för det var en hel del lådor som skulle packas in. Vi svängde också förbi
@magnum för en snabb uppdatering av läget och hämtade då upp två lådor som skulle få åka med till Sverige.
Vi lämnade Epernay vid 11 på torsdagen och på grund av vägarbeten och köer i Tyskland korsade vi den svenska gränsen vid 5-tiden på fredagsmorgonen. Jag fick på hemvägen också uppleva ett helt öde Border Shop mitt i natten, då barnvakter och vänner på hemmaplan hade önskat vodka, gärna i box, samt Piratens besk. Jag rörde mig snabbt genom våningarna på Border Shop utan att träffa på en enda människa fram tills kassan och uppdraget kunde slutföras. Det kan ha varit det snabbaste besöket som gjorts i den butiken. Gränspolisen i Sverige blev nyfiken på vår last och var vi hade varit då bilen var ganska tungt lastad. På frågan vad vi hade därinne blev svaret: “Champagne och Vodka i bag in box”, och med småskrattande poliser vinkades vi vidare.
17 timmar tog hemfärden vilket innebar den andra “dyngningen” på 5 dagar, inte så illa för två 40-åringar, men det var riktigt skönt att komma hem och pusta ut. Jag vet att jag inte är ensam här om att gilla uppackning av viner, föra in i CT, göra plats och bära in i källaren så det fanns mycket kul kvar att göra även om själva resan var över.
Planerna för 2021 är påbörjade och vem vet, kanske kommer det en ny reseberättelse då. Tack till er som har läst, gillat och kommenterat. Är det något ni undrar så tveka inte att kommentera eller skicka ett DM.
/M&E