StefanAkiko
Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Det är mycket svårt tjäna pengar på vinmakande, de flesta som odlar vin lever som fattiga bönder, andra blir (eller gör sig) fattiga som fattiga bönder eller bränner arvepengar, lotterivinster osv. Men, det finns en liten klick som lyckats bygga starka varumärken och som följdaktligen kan leva gott. De flesta Burgund och Bdx-estates genererar satan så mckt mer pengar per hektar än motsvarande odlingsarealer i tex Bandol och Madiran. För att bli lönsam måste man dock väga in produktionskostnader, avskrivningar för gjorda investeringar samt vad estaterna i fråga har inköpts för (=kostar att äga).
Har inte träffat överdrivet många odlare, men kan säga att det är skillnad mellan VD:ars expense accounts och löner på finägorna jmf VD:arnas liv och löner där man säljer sina viner för 25 kr flaskan och inte 1000...
(Viktigt skilja mellan dem som äger och dem som är anställda. På en liten egendom är det dock oftast samma sak.)
Har inte träffat överdrivet många odlare, men kan säga att det är skillnad mellan VD:ars expense accounts och löner på finägorna jmf VD:arnas liv och löner där man säljer sina viner för 25 kr flaskan och inte 1000...
(Viktigt skilja mellan dem som äger och dem som är anställda. På en liten egendom är det dock oftast samma sak.)
Last edited: