Terroirviner
Leverantör
Château Haut-Lagrange - Pessac-Léognan
Ny lansering på www.terroirviner.com (5-15 november 2020)
En liten producent på stark uppgång. 8,5 ha odling strax öster om Léognan, bara någon km söder om Haut-Bailly och öster om Malartic-Lagravière. Francis Boutemy startade vingården från noll 1989, med nyplanterade stockar 1986. Francis morfar hade varit ägare till det väl ansedda slottet Château Larrivet Haut-Brion, som Francis hade hoppats kunna ta över, ett hopp som dock grusades när familjen sålde det 1980. Därav idén att starta någonting nytt. Sedan några år har sonen Ghislain Boutemy (35) axlat ansvaret, med stor drivkraft och höga ambitioner. Internationella vinskribenter, bl a Andreas Larsson, har gett vinerna mycket goda betyg.
Man producerar 1 vitt vin (1 ha) och 1 rött (7,5 ha). Odlingen är certifierad enligt Terra Vitis och Haute Valeur Environnementale. Skörden är 100% manuell med sortering. Det röda vinet lagras till 40% på nya ekfat och till 60% på ståltankar i 12-17 månader beroende på årgången. Filosofin är att behålla mycket renfruktighet, men samtidigt tillförs en angenäm kryddighet genom användningen av nya fat. Den uppnådda balansen är exemplarisk. Det röda vinet börjar bli redo att drickas vid ca 5 års ålder och kan lagras i ca 10-15.
Terroirviner lanserar 3 viner av Château Haut-Lagrange:
Château Haut-Lagrange Pessac-Léognan Blanc 2019 - 260 kr/fl. Alk. 12,5%. 50% Sauvignon Blanc, 50% Sémillon. Lagrades till 20% på nya ekfat, till 80% på ståltankar i 6 månader. Varm årgång. Generös, aromatisk, nästan exotisk stil med mogen fruktsyra och tidig klunkabilitet. Koncentrerade citrustoner av mandarinskal och grapefrukt, örtiga toner, svartvinbärsblad, mint och en klick mineralitet. Fatkaraktären är välintegrerad. Citruszest på avslutet. Drick nu -2024 till caesarsallad, laxterrin, Linguini Frutti di Mare, vita fiskrätter, marinerade räkor mm. Utmärkelser: 90 p Jeff Leve; 90 p Markus del Monego.
Château Haut-Lagrange Pessac-Léognan Rouge 2017 - 235 kr/fl. Alk. 13%. 55% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot. Lagrades till 40% på nya ekfat, till 60% på ståltankar i 16 månader. En sval årgång, och en liten skörd. Pga frost i april förlorade man ca 50% av produktionen. Stor, renrasig, mycket parfymerad doft, nyanser av tobak, humus, grafit, svarta vinbär och röda bär. Mogen men sval fruktprofil, angenäm ton av rostat kaffe. Drygt medelfyllig med finkorniga tanniner, och bra längd. Cabernet Sauvignon verkar ha större aromatiskt genomslag än Merlot i blandningen. En mycket bra prestation i denna årgång. Vinner på ytterligare lagring i 1-2 år, kan lagras i 10-12. Perfekt till en bit oxfilé med hemslagen béa. Utmärkelser: 88-91 p Antonio Gallioni (Vinous); 16,5 p (/20) Jancis Robinson.
Château Haut-Lagrange Pessac-Léognan Rouge 2016 - 245 kr/fl. Alk. 13,5%. 55% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot. Lagrades till 40% på nya ekfat, till 60% på ståltankar i 16 månader. Ännu ungt, större i kroppen, men än så länge mer knutet i doften. En mörkare, tätare karaktär, med större fruktkoncentration, inslag av vilda björnbär, plommon, läder, rostat bröd, pepparkorn, olivtapenade, och grafitmineralitet. En välbalanserad fruktsyra ger en fräsch känsla, medan tanningreppet är stramt men väldigt elegant slipat. Behöver 2 års extra lagring, kan lagras i uppemot 15 år. Drick till ankbröst, lammstek, Tournedos, vilt (t ex ungduva), gärna med karljohansvamp. Utmärkelser: 91 p James Suckling; 91-93 p Chris Kissack (winedoctor); 90-91 p Bettane Desseauve; 16 p (/20) Jancis Robinson; 92 p Jacques Perrin; 16,5 (/20) Bernard Burtschy.
Beställ vinerna flaskvis i valfri mängd eller välj blandlådan om 6 fl. Blandlådan innehåller:
2 fl Pessac-Léognan Blanc 2019
1 fl Pessac-léognan Rouge 2017
3 fl Pessac-Léognan Rouge 2016
Pris: 1490 kr/låda.
Beställ vinerna på www.terroirviner.com t o m 15 november 2020. Nästa leverans 25 november-1 december 2020.
Ny lansering på www.terroirviner.com (5-15 november 2020)
En liten producent på stark uppgång. 8,5 ha odling strax öster om Léognan, bara någon km söder om Haut-Bailly och öster om Malartic-Lagravière. Francis Boutemy startade vingården från noll 1989, med nyplanterade stockar 1986. Francis morfar hade varit ägare till det väl ansedda slottet Château Larrivet Haut-Brion, som Francis hade hoppats kunna ta över, ett hopp som dock grusades när familjen sålde det 1980. Därav idén att starta någonting nytt. Sedan några år har sonen Ghislain Boutemy (35) axlat ansvaret, med stor drivkraft och höga ambitioner. Internationella vinskribenter, bl a Andreas Larsson, har gett vinerna mycket goda betyg.
Man producerar 1 vitt vin (1 ha) och 1 rött (7,5 ha). Odlingen är certifierad enligt Terra Vitis och Haute Valeur Environnementale. Skörden är 100% manuell med sortering. Det röda vinet lagras till 40% på nya ekfat och till 60% på ståltankar i 12-17 månader beroende på årgången. Filosofin är att behålla mycket renfruktighet, men samtidigt tillförs en angenäm kryddighet genom användningen av nya fat. Den uppnådda balansen är exemplarisk. Det röda vinet börjar bli redo att drickas vid ca 5 års ålder och kan lagras i ca 10-15.
Terroirviner lanserar 3 viner av Château Haut-Lagrange:
Château Haut-Lagrange Pessac-Léognan Blanc 2019 - 260 kr/fl. Alk. 12,5%. 50% Sauvignon Blanc, 50% Sémillon. Lagrades till 20% på nya ekfat, till 80% på ståltankar i 6 månader. Varm årgång. Generös, aromatisk, nästan exotisk stil med mogen fruktsyra och tidig klunkabilitet. Koncentrerade citrustoner av mandarinskal och grapefrukt, örtiga toner, svartvinbärsblad, mint och en klick mineralitet. Fatkaraktären är välintegrerad. Citruszest på avslutet. Drick nu -2024 till caesarsallad, laxterrin, Linguini Frutti di Mare, vita fiskrätter, marinerade räkor mm. Utmärkelser: 90 p Jeff Leve; 90 p Markus del Monego.
Château Haut-Lagrange Pessac-Léognan Rouge 2017 - 235 kr/fl. Alk. 13%. 55% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot. Lagrades till 40% på nya ekfat, till 60% på ståltankar i 16 månader. En sval årgång, och en liten skörd. Pga frost i april förlorade man ca 50% av produktionen. Stor, renrasig, mycket parfymerad doft, nyanser av tobak, humus, grafit, svarta vinbär och röda bär. Mogen men sval fruktprofil, angenäm ton av rostat kaffe. Drygt medelfyllig med finkorniga tanniner, och bra längd. Cabernet Sauvignon verkar ha större aromatiskt genomslag än Merlot i blandningen. En mycket bra prestation i denna årgång. Vinner på ytterligare lagring i 1-2 år, kan lagras i 10-12. Perfekt till en bit oxfilé med hemslagen béa. Utmärkelser: 88-91 p Antonio Gallioni (Vinous); 16,5 p (/20) Jancis Robinson.
Château Haut-Lagrange Pessac-Léognan Rouge 2016 - 245 kr/fl. Alk. 13,5%. 55% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot. Lagrades till 40% på nya ekfat, till 60% på ståltankar i 16 månader. Ännu ungt, större i kroppen, men än så länge mer knutet i doften. En mörkare, tätare karaktär, med större fruktkoncentration, inslag av vilda björnbär, plommon, läder, rostat bröd, pepparkorn, olivtapenade, och grafitmineralitet. En välbalanserad fruktsyra ger en fräsch känsla, medan tanningreppet är stramt men väldigt elegant slipat. Behöver 2 års extra lagring, kan lagras i uppemot 15 år. Drick till ankbröst, lammstek, Tournedos, vilt (t ex ungduva), gärna med karljohansvamp. Utmärkelser: 91 p James Suckling; 91-93 p Chris Kissack (winedoctor); 90-91 p Bettane Desseauve; 16 p (/20) Jancis Robinson; 92 p Jacques Perrin; 16,5 (/20) Bernard Burtschy.
Beställ vinerna flaskvis i valfri mängd eller välj blandlådan om 6 fl. Blandlådan innehåller:
2 fl Pessac-Léognan Blanc 2019
1 fl Pessac-léognan Rouge 2017
3 fl Pessac-Léognan Rouge 2016
Pris: 1490 kr/låda.
Beställ vinerna på www.terroirviner.com t o m 15 november 2020. Nästa leverans 25 november-1 december 2020.
Last edited: