”Marknaden faller vertikalt”
Börsanalytiker: Alla försöker komma ut genom dörren samtidigt
Handeln på Stockholmsbörsen öppnade återigen med mycket kraftiga fall.
Efter en knapp timmes handel hade börsindex fallit med omkring sju procent.
– Det man ser nu är en fullskalig panik. Marknaden faller vertikalt, säger Carl-Gustav Gyllenram, börsanalytiker och vd för Ability asset management.
Stockholmsbörsen följde i de amerikanska och asiatiska börsernas fotspår och föll kraftigt på onsdagsmorgonenens inledande handel.
– Det är väldigt mycket ner på så kort tid. Vi har fastnat i ett flockbeteende där människor är väldigt oroliga och försöker komma ut genom dörren samtidigt.
Hur skulle du beskriva börsens betende?
– Går man tillbaka till alla krascher som varit de senaste 400 åren så har de föregåtts av en långvarig uppgång som närmast kan beskrivas som eufori. Därefter kommer fritt fall och panik. Det är det vi ser nu, säger Carl-Gustav Gyllenram.
Är vi nära en vändning snart?
– Det är mycket svårt att säga. Marknaden är manodeprissiv. Den söker efter balans. Långvariga uppgångar blir alltid för höga och abrupta nedgångar blir alltid för djupa. Detta är en ovanligt djuptgående kris och det är svårt att säga var vi befinner oss just nu.
Hur vanligt är det med den här typen av kraftiga börsnedgångar?
– Sett över 400 år har det funnits många kraftiga nedgångar eller krascher. Det är svårt att jämföra med tidiagre kriser. Men det positiva är att det här brukar komma i slutfasen av en nedgång.
Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB ger en liknande bild av vad det är som pågår på marknaden.
– Det finns egentligen inget nytt som motiverar raset. Tvärtom borde den amerikanska centralbankschefen Ben Bernankes tal i går, där han signalerade en snar räntesänkning, ha bidragit till lugnare börser.
– Marknadsaktörer brukar gilla sänkta räntor. Men det tyder på att det även finns en oro för konjunkturläget – börserna befarar att det kan bli en lång och djup konjunktursvacka.
Bergqvist anser att centralbankerna runt om i världen måste agera tillsammans för att sänka räntan.
"Oron fortsätter"
– Det skulle visa att man med kraft går in för att lindra effekterna av den finansiella krisen.
Bergqvist tror att det kommer att vara mycket oroligt på Stockholmsbörsen och de andra Europabörserna under onsdagen och resten av veckan.
– Det mesta talar för att oron fortsätter.
Lugnade inte marknaden
Japan och Australien pumpade på onsdagen in 15 miljarder US-dollar på penningmarknaden och Hongkong sänkte räntan när regeringarna försökte lindra kreditoron som skakar världens aktiemarknader.
Men som liknande aktioner de senaste dagarna lyckades inte åtgärderna att lugna marknaden.
– Den här sortens åtgärder fungerar inte längre, sade Hiroichi Nishi, en handlare vid Nikko Cordial i Japan.
”Igenproppade artärer”
– Det är som att pumpa in blod i ett hjärta med igenproppade artärer.
Hongkongbörsen rasade med 5,1 procent på onsdagsmorgonen.