Jimmy Forsman
I det stora hela tämligen meh...
Jag tänkte att det är dags för en liten tråd om favoritdrinkar!
Att lära sig uppskatta bra drinkar tar ju ofta lite tid, men blir mer och mer sofistikerad (vill man tro i alla fall). Man rör sig bort från ungdomens bristfälliga häxblandningar och upptäcker en helt ny, och underbar värld, bestående av riktiga ingredienser och fin sprit. En del drinkar får man bara perfekt av en enda person och när man sen tappar kontakten ned denna så finner man sig sittandes i barer, desperat pladdrande för en stressad bartender om att: "han måste ha mer sockerlag från körsbäret i drinken, NEJ! för mycket! Din sopa!"
Nåväl, vi har alla våra favoriter, varför inte dela med dig av dina favoritdrinkar och recept till oss andra!
Tillåt mig börja:
Old Fashioned är drinkarnas Rolls Royce. Här kan man verkligen få en inblick i om man beställer av en yrkesman eller en ren amatör. Amatören sträcker sig automatiskt efter flaskan med Jim Beam, proffset frågar vilken whisky man vill ha. Amatören häller i ett par teskedar med, och jag ryser vid blotta tanken, farinsocker i glaset medan proffset tar fram en sockerbit. Amatören skakar i Angostura utan eftertanke, proffset fuktar sockerbiten med 4 stänk angostura. Listan kan göras lång, men jag är trött! Så här kommer mitt ultimata recept på en Old Fashioned:
Tag ett glas.
Placera en sockerbit i glaset och stänk på angostura (4 till 6 droppar, varierande på droppstorlek).
ha i ungefär 2 teskedar sodavatten och muddla ut sockret i detta tills det börjar lösa upp.
Tag 6 centiliter BRA bourbon, personligen föredrar jag en torrare och lite ekigare whiskey som exempelvis den ypperliga Woodford Reserve, och rör ut tills sockret smält ut i spriten. Tillsätt en barsked med sockerlag från cocktailbären och fyll glaset med torra, fina stora isbitar. Helst amerikanska solida "rocks" men fjollfrysta Svennebitar funkar också. för försiktigt tills allt socker smält ut i spriten. Tag en bit citronzest, flama den over drinke, torka kanterna med zestet och lägg sedan i det i glaset, sätt ett cocktailbär på en tandpetare och lägg även detta i glaset. Servera till gästen med en tesked så att denna kan röra tills isen har smält och spätt ut drinken till önskvärd styrka.
Fjollor ber om sodavatten på sidan.
En riktig Old Fashioned tar tid att göra, tid att få perfekt och går fort att dricka. Det är ofta rätt att beställa en ny lagom till att man tar den första klunken.
Att lära sig uppskatta bra drinkar tar ju ofta lite tid, men blir mer och mer sofistikerad (vill man tro i alla fall). Man rör sig bort från ungdomens bristfälliga häxblandningar och upptäcker en helt ny, och underbar värld, bestående av riktiga ingredienser och fin sprit. En del drinkar får man bara perfekt av en enda person och när man sen tappar kontakten ned denna så finner man sig sittandes i barer, desperat pladdrande för en stressad bartender om att: "han måste ha mer sockerlag från körsbäret i drinken, NEJ! för mycket! Din sopa!"
Nåväl, vi har alla våra favoriter, varför inte dela med dig av dina favoritdrinkar och recept till oss andra!
Tillåt mig börja:
Old Fashioned är drinkarnas Rolls Royce. Här kan man verkligen få en inblick i om man beställer av en yrkesman eller en ren amatör. Amatören sträcker sig automatiskt efter flaskan med Jim Beam, proffset frågar vilken whisky man vill ha. Amatören häller i ett par teskedar med, och jag ryser vid blotta tanken, farinsocker i glaset medan proffset tar fram en sockerbit. Amatören skakar i Angostura utan eftertanke, proffset fuktar sockerbiten med 4 stänk angostura. Listan kan göras lång, men jag är trött! Så här kommer mitt ultimata recept på en Old Fashioned:
Tag ett glas.
Placera en sockerbit i glaset och stänk på angostura (4 till 6 droppar, varierande på droppstorlek).
ha i ungefär 2 teskedar sodavatten och muddla ut sockret i detta tills det börjar lösa upp.
Tag 6 centiliter BRA bourbon, personligen föredrar jag en torrare och lite ekigare whiskey som exempelvis den ypperliga Woodford Reserve, och rör ut tills sockret smält ut i spriten. Tillsätt en barsked med sockerlag från cocktailbären och fyll glaset med torra, fina stora isbitar. Helst amerikanska solida "rocks" men fjollfrysta Svennebitar funkar också. för försiktigt tills allt socker smält ut i spriten. Tag en bit citronzest, flama den over drinke, torka kanterna med zestet och lägg sedan i det i glaset, sätt ett cocktailbär på en tandpetare och lägg även detta i glaset. Servera till gästen med en tesked så att denna kan röra tills isen har smält och spätt ut drinken till önskvärd styrka.
Fjollor ber om sodavatten på sidan.
En riktig Old Fashioned tar tid att göra, tid att få perfekt och går fort att dricka. Det är ofta rätt att beställa en ny lagom till att man tar den första klunken.