Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Dom Perignon p2 2003

Tranan

Medlem
Hej alla fantastiska vinälskare. Hoppas ni har en härlig kväll :) Jag är väldigt ny här inne men är väldigt intresserad av framförallt champagne men också vin och då av den röda sorten.
Jag kom över en låda dompa p2 2003 för ett par månader sen. Nu till min fråga, hur ser dryckesfönstret ut där som bäst? Testade en på nyår nu bara för att jag inte kunde hålla mig, men ack så ung även om otroligt fin.
Denna fråga kanske ligger helt fel och då ber jag om ursäkt för det och hoppas ni kan flytta den rätt.

Trevlig kväll
Skål
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Vilket sammanträffande! Drack en i kväll. Sammanfattningsvis var det två läger. Jag tillhörde den konservativa sidan som tyckte det var överdrivet reduktivt och smakade svavelsoppa. Jag gassade primärt BdM 06 blint med Comtes 06 som andragissning.

Hade samtidigt litet uns av oxidation, troligtvis pga korklagringen (2a jäsningen).

Som svar på din fråga skulle jag inte tro på någon långlagring. Låg syra, varm i stilen och fullt ös från start. Enda anledningen att spara i min bok är för att tona ner de reduktiva aromerna.

Som (av slumpen) referens fick jag en DP 95 blint samma kväll. Magiskt vin! Tack @LarsW !
 

Attachments

  • Resized_20230106_222754(1).jpg
    Resized_20230106_222754(1).jpg
    81,2 KB · Visningar: 109

Vingubben

Medlem
Vilket sammanträffande! Drack en i kväll. Sammanfattningsvis var det två läger. Jag tillhörde den konservativa sidan som tyckte det var överdrivet reduktivt och smakade svavelsoppa. Jag gassade primärt BdM 06 blint med Comtes 06 som andragissning.

Hade samtidigt litet uns av oxidation, troligtvis pga korklagringen (2a jäsningen).

Som svar på din fråga skulle jag inte tro på någon långlagring. Låg syra, varm i stilen och fullt ös från start. Enda anledningen att spara i min bok är för att tona ner de reduktiva aromerna.

Som (av slumpen) referens fick jag en DP 95 blint samma kväll. Magiskt vin! Tack @LarsW !
Kan vara som @Crist(al)ian 77 säger att korklagringen hade gjort sitt men jag misstänker att det var något lurt med flaskan. Poppa en flaska omgående så,du får koll.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Tanken med P2 och före det Œnothèque (d.v.s. innan de bytte till ett bisarrt namn och lite fulare etikett) har väl varit att den ska vara mer drickmogen än en vanlig DP redan när den säljs? Om de inte ändrat idé igen brukar de väl ha 2-3 år på korken när de släpps (till skillnad från en del andra sendegorgerade champagner)? Vilket degorigeringsår står på baksidesetiketten? Så frågan är då om t.ex. ett år till gör särskilt mycket till eller från?

Vill man ha betydligt mer mogna toner i sin DP kan det kanske vara bättre att leta efter originaldegorgeringar på andrahandsmarknaden än att köpa P2 och vänta?

Det bortre drickfönstret för en P2? Tja, å ena sidan finns det en misstanke om att lågdoserade sendorgerade champagner ibland åldras snabbare på flaska än normaldeggade. Å andra sidan har ju de här flaskorna fått en fräsch kork senare än de normaldeggade, vilket förlänger livet. Så jag skulle inte tycka att det är särskilt bråttom med en P2 om man absolut vill ha mer mognadstoner (men återigen är det kanske inte till den marknaden som de är riktade, utan till de som just nu vill köpa något som är äldre, och som inte bryr sig om priset).

Den normala DP 03 har ju fått väldigt bra omdömen de senaste åren. När den var nysläppt minns jag att den fick väldigt varierande omdömen. Baserat på hur den betett sig under de senaste åren kommer den (och många andra 03or) nog att bli mycket mer långlivad än vad många trodde först, då det fanns farhågor om att den varma årgången skulle ge konstiga, obalanserade och snabbmognande champagner.
 

Vingubben

Medlem
Tanken med P2 och före det Œnothèque (d.v.s. innan de bytte till ett bisarrt namn och lite fulare etikett) har väl varit att den ska vara mer drickmogen än en vanlig DP redan när den säljs? Om de inte ändrat idé igen brukar de väl ha 2-3 år på korken när de släpps (till skillnad från en del andra sendegorgerade champagner)? Vilket degorigeringsår står på baksidesetiketten? Så frågan är då om t.ex. ett år till gör särskilt mycket till eller från?

Vill man ha betydligt mer mogna toner i sin DP kan det kanske vara bättre att leta efter originaldegorgeringar på andrahandsmarknaden än att köpa P2 och vänta?

Det bortre drickfönstret för en P2? Tja, å ena sidan finns det en misstanke om att lågdoserade sendorgerade champagner ibland åldras snabbare på flaska än normaldeggade. Å andra sidan har ju de här flaskorna fått en fräsch kork senare än de normaldeggade, vilket förlänger livet. Så jag skulle inte tycka att det är särskilt bråttom med en P2 om man absolut vill ha mer mognadstoner (men återigen är det kanske inte till den marknaden som de är riktade, utan till de som just nu vill köpa något som är äldre, och som inte bryr sig om priset).

Den normala DP 03 har ju fått väldigt bra omdömen de senaste åren. När den var nysläppt minns jag att den fick väldigt varierande omdömen. Baserat på hur den betett sig under de senaste åren kommer den (och många andra 03or) nog att bli mycket mer långlivad än vad många trodde först, då det fanns farhågor om att den varma årgången skulle ge konstiga, obalanserade och snabbmognande champagner.
Den 2003 P2 vi drack i går var så otroligt mer utvecklad än den 1995 Œnotheque som du hade med för drygt ett år sedan. Nu är ju 1995 en årgång som mognar väldigt långsamt jämfört med 2003 men det kändes ändå som att det var något skumt. Jag satte den dock på en första plats, men rätt många satte den sist, bla @Crist(al)ian 77 tror jag.
 
Toppen