This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Oavsett hur lagringen skilde sig tycker jag det viktigaste är att ”ingen märkte någon skillnad” är falskt. Det är tillräckligt spektakulärt att flaskorna båda två var goda, fast på olika sätt.Historierna går ju isär ping @jrick men jag trodde vinet låg i en låda på markplan för att undvika solljus men få stora temperaturskillnader.
Det har diskuterats en hel del om hur man ska lagra vin av förklarliga skäl. Behöver man aktiv kyl- och fuktreglering, temperatur, vibrationer m.m. Parallellt finns även frågan om hur vinet mognar. Har länge tänkt simulera olika lagringstid genom att lagra samma vin under olika förhållanden.
Till min hjälp som studieobjekt har jag nu valt Krug GC 166e (ID# 217017). Bas 10 med reservvin från 1996.
7 flaskor totalt:
Hur viktig är fukten, skadar vibratonerna eller lukter vinet, funkar garderob för långlagring. Men framförallt få möjlighet att prova GC med (simulerad) olika lagringstid samtidigt. Om så där 10-20 år får vi svar när jag korkar upp!
- Kylskåp 5°
- Vinkyl 10°
- Vinlagringsskåp 14°
- Vinkällare aktiv kyla och fukt 14°
- Vinkällare -""- ståendes flaska
- Vinkällare passiv 6-18°
- Kartong i garderob 20°
Andra förslag på lagringsförhållanden som kan vara intressant?
Trevligt med experimentlusta men jag förstår inte vilken kunskap du förväntar dig erhålla som inte redan är känd. Hur vin ska lagras har varit känt i hundratals, om inte tusentals år.
Temp: Temperatur mellan 2-18 grader. Högre temp = snabbare mognad, lägre temp = långsammare mognad. Idealtemp: 11-13 grader. Det viktigaste är att temperaturen är stabil.
Luftfuktighet: Cirka 70%. Hellre lite för hög än för låg.
Övrigt: Vibrationsfri liggande förvaring i mörker. Omgivande luft ska vara så ren som möjligt från lukter och föroreningar.
https://en.wikipedia.org/wiki/Storage_of_wine
Spara pengarna och köp en DRC La Tache istället så blir du garanterat lyckligare om sisådär 20-30 år...
-Hade ett möte den dagen som jag fick omboka men nu är jag ledig som det ser ut så jag kan haka på den dagen.Som det ser ut nu, boka 6 juni 2039.
Håller med om att det är intressant på ett sätt. Men resultatet på experimentflaskorna lär ju ändå i någon mån uppvisa sämre karaktär än den flaska som lagrats optimalt, d v s vinsten av ett sådant här projekt bli ju endast olika grader av sämre vin.Håller inte alls med. Det här är ett väldigt intressant projekt. Hur stor är skillnaden mellan en flaska som legat "perfekt" (enligt ovan) jämfört med en som legat i en garderob, till exempel? Är skillnaden marginell efter 20 år, eller är det en stor skillnad?
Det var "din" sjö jag tänkte på faktiskt. Jag kan komma ut med en flaska, så får vi komma på något bra sätt att lösa det praktiska. Helst ska flaskan ligga djupt och inte vid strandkanten...Sjön? Sänka en flaska i något låsbart där jag bor?
Du kan ju kontrollera en gång om året när du badar här om "kistan" är intakt.
Kör vi den GC vertikal samtidigt folk fest al finewines?
Det var "din" sjö jag tänkte på faktiskt. Jag kan komma ut med en flaska, så får vi komma på något bra sätt att lösa det praktiska. Helst ska flaskan ligga djupt och inte vid strandkanten...
Skickade sms men du verkar både ha nytt nummer och telefon efter förra gången vi sågs.
Det har diskuterats en hel del om hur man ska lagra vin av förklarliga skäl. Behöver man aktiv kyl- och fuktreglering, temperatur, vibrationer m.m. Parallellt finns även frågan om hur vinet mognar. Har länge tänkt simulera olika lagringstid genom att lagra samma vin under olika förhållanden.
Till min hjälp som studieobjekt har jag nu valt Krug GC 166e (ID# 217017). Bas 10 med reservvin från 1996.
7 flaskor totalt:
Hur viktig är fukten, skadar vibratonerna eller lukter vinet, funkar garderob för långlagring. Men framförallt få möjlighet att prova GC med (simulerad) olika lagringstid samtidigt. Om så där 10-20 år får vi svar när jag korkar upp!
- Kylskåp 5°
- Vinkyl 10°
- Vinlagringsskåp 14°
- Vinkällare aktiv kyla och fukt 14°
- Vinkällare -""- ståendes flaska
- Vinkällare passiv 6-18°
- Kartong i garderob 20°
Andra förslag på lagringsförhållanden som kan vara intressant?
1 Halvblint med betygsättning och gissning av lagringsförhållandena tror jag, men har lite tid kvar att bestämma mig.Kul grej! Men, några frågor:
Hur kommer vinerna bedömas vid provningen?
Vilken grad av skillnad i kvalitet vill du kunna upptäcka?
Hur hanterar du flaskvariation efter lång lagring vid samma förhållande?
1 Halvblint med betygsättning och gissning av lagringsförhållandena tror jag, men har lite tid kvar att bestämma mig.
2 Tillspetsat, ingen alls eftersom min hypotes är att vin är robustare än vad neurotiska vinnördar vill göra gällande. Något som utnyttjas av säljare...
Däremot vill jag uppleva att dricka "samma" vin i olika mognadsstadier samtidigt.
3 Inte alls. Som jag skrev tidigare så krävs det ca 30x7 = 210 flaskor för att beakta den slumpmässiga variationen vetenskapligt. 2 flaskor av varje tillför inte särskilt mycket heller eftersom det är omöjligt att veta om det är flaska 1 eller 2 som ligger närmast väntevärdet i hela GC-populationen.
Utgångspunkten är dock att dåliga lagringsförhållanden över lång tid medför defekt vin oberoende av flaskvariationen.
Uppdatering 4 år senare. Projektet lever.
Har nu 9 flaskor totalt. Har lagt till en flaska i en sjö och en magnum i vinkällare 14°. Alla är fortfarande med bas 10.
Fram till 2029 som blir det tidigaste året som jag funderar på att öppna upp så kan vi roa oss med att gissa priser på GC år 2029. Tänkte att kostnaden för provningen bestäms av dagspriset på senaste GC.
- Kylskåp 5°
- Vinkyl 10°
- Vinlagringsskåp 14°
- Vinkällare aktiv kyla och fukt 14°
- Vinkällare aktiv kyla och fukt 14° magnum
- Vinkällare -""- ståendes flaska
- Vinkällare passiv 6-18°
- Kartong i garderob 19-25°
- Sjö 4-18°
Jag gissar 2 900 kr.
Gissar 3100Uppdatering 4 år senare. Projektet lever.
Har nu 9 flaskor totalt. Har lagt till en flaska i en sjö och en magnum i vinkällare 14°. Alla är fortfarande med bas 10.
Fram till 2029 som blir det tidigaste året som jag funderar på att öppna upp så kan vi roa oss med att gissa priser på GC år 2029. Tänkte att kostnaden för provningen bestäms av dagspriset på senaste GC.
- Kylskåp 5°
- Vinkyl 10°
- Vinlagringsskåp 14°
- Vinkällare aktiv kyla och fukt 14°
- Vinkällare aktiv kyla och fukt 14° magnum
- Vinkällare -""- ståendes flaska
- Vinkällare passiv 6-18°
- Kartong i garderob 19-25°
- Sjö 4-18°
Jag gissar 2 900 kr.