Emanuel
Instagram; Swedish Champagne Dude
Del 1- Ankomsten
Alla eventuella likheter med personer, nu levande eller döda som förekommer i denna berättelse är en ren tillfällighet och inte författarens avsikt.
Så var det då äntligen dags, fem grabbar hade på ett smått osannolikt vis unisont fått fem dagars ledigt från barn, krävande arbeten, fruar och från hemmets hårda slit, något som normalt bara sker i ungefär samma intervall som när Halleys komet passerar jorden.
Och så tog resan sin början, och den tog sin början med en liten omväg via Oslo då några i resesällskapet i sin vilda jakt på guld insisterat på att boka flyg med så många mellanlandningar som möjligt och då pratar vi inte om VM-guld utan SAS-guld.
Men inget fel i det när det råder REA-yra på Dompa -04 just på Gardermoen och således infann sig ett utmärkt tillfälle att ta med kakor till kalaset och inhandla resans första Champagne, så med en Dompa under armen fortsatte så turen mot Charles De Gaulle och bubblets födelseplats.
Väl på CDG hämtade vi ut hyrbilen helt utan överraskningar. Priset blev som förväntat dyrare än vad som utlovats, vi fick som brukligt är en ”uppgradering” till en ”bättre” bil som ju alltid i verkligheten är sämre och vi lät oss som vanligt övertalas att köpa den dyra försäkringen som även täcker anfall av rymdvarelser, vulkanutbrott och dinosaurieattacker.
Med bilen uthämtad i blev resan till Reims en ganska enkel affär och efter cirka en och en halv timme ledde vår GPS oss snällt ner i ett trångt och gemytligt parkeringsgarage rätt under gågatan i centrala Reims. Därtill bara några småhopp från vårt hotell, det (ö)kända Hotel Crystal som i åratal tävlat endast med hotellet snett över gatan om att vara absolut mest sådär sydländskt sunkigt som bara riktigt sunkiga sydländska hotell kan vara. Lövtunna dörrar, lyhört, härligt snorkig personal och därtill med den fantastiska bedriften att få nyrenoverade rum att se ut som ingen varit där och renoverat på 30 år.
Eftersom resesällskapet ju redan överlevt djungeln i norra Laos, bergsklättring i Bhutan och extremturism i Nordkorea var alla rörande överens om att vi skulle klara det mesta som detta hotellet kunde kasta på oss och att det fortfarande var värt det för deras mycket vackra innergård som är som en liten oas mitt i centrala Reims.
Rummen hade därtill badkar vilket är väldigt bra om man behöver snabbkyla exempelvis en flygplansvarm Dompa -04.
I väntan på att Dompan skulle inta en mer drickvänlig temperatur gav sig hela sällskapet ut för att söka lite föda samt ordna referrensskumpa så att inte dompan skulle få stå oemotsagd.
Snabbt fann vi den lokala konsumbutiken och gruppen delade därefter effektivt upp sig efter specifika arbetsuppgifter, en plockade en handfull skumpor ur kylen (ja man kan ju köpa färdigkyld skumpa på Konsum), nästa team samlade resolut ihop alla burkar med diverse gåslever samt grovt bröd de kunde hitta medans den sista gruppen gav sig hän åt att länsa ostdisken på allt som såg gott ut. En ensam gruppmedlem hamnade även på ett osanktionerat sidospår och råkade få med sig en handfull blandade charkuterier ut ur butiken.
Väl tillbaks i hotellets trädgård dukades det således upp en salig blandning av Champagne, gåslever, ostar, bröd och blandade korvar. Ja, nu är ju kanske inte charkuterier det perfekta skumpatilltugget men hej, vad vore en grabbresa utan att länsa charken.
Dompan var kanske inte sådär fantastiskt magisk som man föreställt sig, jag tror det är ett vin som med fördel dricks moget och vad gäller resterande budgetskumpor så var det inget som var värt att minnas och klart är att det finns mycket dåligt koperativskumpa i 20€-klassen.
Vad som var fantastiskt dock var att dricka Dompa tillsammans med hedonistiska mängder gåslever i den sista kvällssolen i en vacker trädgård mitt i Reims.
När solens sista strålar sedan försvunnit bakom hustaken blev det sedan dags för lite riktig mat och resans första middag på forumrekommenderade L’apostophe.
Sippandes på en Grand Gosset studerade vi den utförliga menyn som fokuserade på det klassiska Franska; -gåslever, sniglar och grodor, stora biffar, sauce bearnaise och annat gott.
Här skedde även resans första allvarliga skada då en av resedeltagarna brände sig svårt i gommen efter att ohemult ha kastade sig över ett laddning sniglar som levererats napalmheta direkt från ugnen.
Trots sin svåra snigelbränna lyckades han dock tappert slutföra måltiden.
Gott, rustikt och vällagat utan några pincetter inblandade, kött, bea, pompa och kanske ett litet salladsblad men ack så gott. Och det skall vara en fransman för att inse att en lättstekt Tournedos blir så mycket bättre om man toppar den med en överdrivet stor skiva grillad gåslever.
Minst sagt mätta och hyfsat trötta blev det endast ett litet glas längs gatan innan hela truppen tycke det var en god idé att få några timmars sömn inför morgondagens stundande studiebesök hos Tattinger och Pommery.
Mer om dag 2 i Del 2.
Alla eventuella likheter med personer, nu levande eller döda som förekommer i denna berättelse är en ren tillfällighet och inte författarens avsikt.
Så var det då äntligen dags, fem grabbar hade på ett smått osannolikt vis unisont fått fem dagars ledigt från barn, krävande arbeten, fruar och från hemmets hårda slit, något som normalt bara sker i ungefär samma intervall som när Halleys komet passerar jorden.
Och så tog resan sin början, och den tog sin början med en liten omväg via Oslo då några i resesällskapet i sin vilda jakt på guld insisterat på att boka flyg med så många mellanlandningar som möjligt och då pratar vi inte om VM-guld utan SAS-guld.
Men inget fel i det när det råder REA-yra på Dompa -04 just på Gardermoen och således infann sig ett utmärkt tillfälle att ta med kakor till kalaset och inhandla resans första Champagne, så med en Dompa under armen fortsatte så turen mot Charles De Gaulle och bubblets födelseplats.
Väl på CDG hämtade vi ut hyrbilen helt utan överraskningar. Priset blev som förväntat dyrare än vad som utlovats, vi fick som brukligt är en ”uppgradering” till en ”bättre” bil som ju alltid i verkligheten är sämre och vi lät oss som vanligt övertalas att köpa den dyra försäkringen som även täcker anfall av rymdvarelser, vulkanutbrott och dinosaurieattacker.
Med bilen uthämtad i blev resan till Reims en ganska enkel affär och efter cirka en och en halv timme ledde vår GPS oss snällt ner i ett trångt och gemytligt parkeringsgarage rätt under gågatan i centrala Reims. Därtill bara några småhopp från vårt hotell, det (ö)kända Hotel Crystal som i åratal tävlat endast med hotellet snett över gatan om att vara absolut mest sådär sydländskt sunkigt som bara riktigt sunkiga sydländska hotell kan vara. Lövtunna dörrar, lyhört, härligt snorkig personal och därtill med den fantastiska bedriften att få nyrenoverade rum att se ut som ingen varit där och renoverat på 30 år.
Eftersom resesällskapet ju redan överlevt djungeln i norra Laos, bergsklättring i Bhutan och extremturism i Nordkorea var alla rörande överens om att vi skulle klara det mesta som detta hotellet kunde kasta på oss och att det fortfarande var värt det för deras mycket vackra innergård som är som en liten oas mitt i centrala Reims.
Rummen hade därtill badkar vilket är väldigt bra om man behöver snabbkyla exempelvis en flygplansvarm Dompa -04.
I väntan på att Dompan skulle inta en mer drickvänlig temperatur gav sig hela sällskapet ut för att söka lite föda samt ordna referrensskumpa så att inte dompan skulle få stå oemotsagd.
Snabbt fann vi den lokala konsumbutiken och gruppen delade därefter effektivt upp sig efter specifika arbetsuppgifter, en plockade en handfull skumpor ur kylen (ja man kan ju köpa färdigkyld skumpa på Konsum), nästa team samlade resolut ihop alla burkar med diverse gåslever samt grovt bröd de kunde hitta medans den sista gruppen gav sig hän åt att länsa ostdisken på allt som såg gott ut. En ensam gruppmedlem hamnade även på ett osanktionerat sidospår och råkade få med sig en handfull blandade charkuterier ut ur butiken.
Väl tillbaks i hotellets trädgård dukades det således upp en salig blandning av Champagne, gåslever, ostar, bröd och blandade korvar. Ja, nu är ju kanske inte charkuterier det perfekta skumpatilltugget men hej, vad vore en grabbresa utan att länsa charken.
Dompan var kanske inte sådär fantastiskt magisk som man föreställt sig, jag tror det är ett vin som med fördel dricks moget och vad gäller resterande budgetskumpor så var det inget som var värt att minnas och klart är att det finns mycket dåligt koperativskumpa i 20€-klassen.
Vad som var fantastiskt dock var att dricka Dompa tillsammans med hedonistiska mängder gåslever i den sista kvällssolen i en vacker trädgård mitt i Reims.
När solens sista strålar sedan försvunnit bakom hustaken blev det sedan dags för lite riktig mat och resans första middag på forumrekommenderade L’apostophe.
Sippandes på en Grand Gosset studerade vi den utförliga menyn som fokuserade på det klassiska Franska; -gåslever, sniglar och grodor, stora biffar, sauce bearnaise och annat gott.
Här skedde även resans första allvarliga skada då en av resedeltagarna brände sig svårt i gommen efter att ohemult ha kastade sig över ett laddning sniglar som levererats napalmheta direkt från ugnen.
Trots sin svåra snigelbränna lyckades han dock tappert slutföra måltiden.
Gott, rustikt och vällagat utan några pincetter inblandade, kött, bea, pompa och kanske ett litet salladsblad men ack så gott. Och det skall vara en fransman för att inse att en lättstekt Tournedos blir så mycket bättre om man toppar den med en överdrivet stor skiva grillad gåslever.
Minst sagt mätta och hyfsat trötta blev det endast ett litet glas längs gatan innan hela truppen tycke det var en god idé att få några timmars sömn inför morgondagens stundande studiebesök hos Tattinger och Pommery.
Mer om dag 2 i Del 2.