Eftersom det finns en tråd om Bordeauxupplevelser får jag väl starta en om "rivalen".
Jag har flera fina upplevelser, men två står klart över de andra.
Den ena är från tidigt 90-tal då jag köpte en flaska 1976 Romanée-Conti för ungefär 5500:- på Caves Ste Helene i Beaune och åkte ut till själva vingården Romanée-Conti och vid vägkanten hade en liten picknick där jag öppnade den fortfarande källarsvala flaskan och avnjöt den med några milda, goda lokala ostar.
En annan är på Ma Cuisine för ett par år sedan, en utmärkt restaurang i Beaune, ägd av Pierre Escoffier som också äger vinbutiken Caves Ste Helene som numera fungerar som vinkällare för restaurangen. Han gör i princip inga som helst prispåslag på vinerna och minns jag inte fel betalade jag bara runt 1700 kronor för en 1978 Griotte-Chambertin från Drouhin. Det var den sista flaska som han hade kvar av vinet, och så plötsligt dyker Robert Drouhins son Frederic upp tillsammans med en drös stjärnkrögare från paris. Han visste att det fanns en pava 78 Griotte på restaurangen och ville nu överraska gästerna genom att bjuda på den, men vi hade bara en kvart innan fått flaskan uppkorkad på vårt bord. Drouhin kunde bara skratta åt eländet.
Jag har flera fina upplevelser, men två står klart över de andra.
Den ena är från tidigt 90-tal då jag köpte en flaska 1976 Romanée-Conti för ungefär 5500:- på Caves Ste Helene i Beaune och åkte ut till själva vingården Romanée-Conti och vid vägkanten hade en liten picknick där jag öppnade den fortfarande källarsvala flaskan och avnjöt den med några milda, goda lokala ostar.
En annan är på Ma Cuisine för ett par år sedan, en utmärkt restaurang i Beaune, ägd av Pierre Escoffier som också äger vinbutiken Caves Ste Helene som numera fungerar som vinkällare för restaurangen. Han gör i princip inga som helst prispåslag på vinerna och minns jag inte fel betalade jag bara runt 1700 kronor för en 1978 Griotte-Chambertin från Drouhin. Det var den sista flaska som han hade kvar av vinet, och så plötsligt dyker Robert Drouhins son Frederic upp tillsammans med en drös stjärnkrögare från paris. Han visste att det fanns en pava 78 Griotte på restaurangen och ville nu överraska gästerna genom att bjuda på den, men vi hade bara en kvart innan fått flaskan uppkorkad på vårt bord. Drouhin kunde bara skratta åt eländet.