Har funderat en hel del över fler aromer som kan vara lite "atypiska" och som vi mer eller mindre ofta upplever. Här är aftonens fynd-lista hustrun och jag plockade fram:
Hallon, hallonsnår och vildhallon är något som jag också ofta får med Grenache.
Dill ofta i Rioja, men även i många andra viner.
Kokta söta frukter, typ russin-dadlar i ssk Kaliforniska merlot, men även i vissa andra merloter, dock hitintills ännu inte från Bordeaux.
Fimpar, askfat i äldre Syrah från Rhône.
Sumi ink i många bra röda viner. Hör väl eg hemma i "mineral-tråden" men att det samtidigt är en doft som gränsar till svarta oliver, tapenade och vattenfärg (tempera).
En mycket särskild variation av blåbär (jag vet att det inte är riktiga blåbär, men det har fastnat som blåbär i mig) i Malbec av alla sträva slag. Fjusiga Malbec är avskalade på personlighet och inget jag är intresserad av.
Örtgräsig vårslåtter med mosade nyckelpigelarver är Cabernet franc i sitt kalla uttryck, saknas dock i italienska och kaliforniska uttryck.
Saltomortal är vad rieslingar från Mosel slår i gommen.
Bättre Äppel-isvin drar fram vällagrad Calvados i nosen på ett extravagant sätt.
...kommer väl mera en annan dag...