Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Färdigt kylrum

Trådskapare
buteljen

buteljen

Medlem
Godkväll!
Du verkar ju ha gott om plats så varför ber du inte bara din lokala snickare regla upp ett "rum i rummet" och isolera det ordentligt för att sedan montera lämpligt kylaggregat? En kylrumsmodul känns lite overkill om du inte behöver hänga dina nyskjutna dovhjortar och enhörningar därinne.
-Känns som det måste bli både billigare och snyggare än att släpa dit ett kylrum? Då kan du ju passa på och få det lite snajs på köpet med lite spottar i taket och ett hörn för att sitta och filosofera om vad flaskorna egentligen tänker på när de ligger där i sina lådor...

Jag frågade precis det i den ursprungliga frågan överst så tack för den inputen att det borde bli billigare :).
Eller blir det billigare om man låter en byggare regla upp och isolera som det beskrivs i andra trådar här?
Det mesta är ju murade väggar på gården. Vissa riktigt gamla tjocka, andra nya och uppmurade med lecablock. Man skulle ju kunna ta ett hörn och mura upp två nya väggar också och få ett rum i rummet. Men hur är det med (leca)murad vägg kontra uppreglad isolerad vägg. Måste man isolera murad vägg också på något vis? Vilket är att föredra?:)
Snajs är helt oviktigt, är bara intresserad av kylkapaciteten :D
Tusen tack för input!!
 
Last edited:

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Har du funderat på en jordkällare?

Precis! -Och med ett helt normalt svar ovan kan man ju nu kosta på sig att i sann forumanda svara på något helt annat än vad trådskaparen frågade om.
-ALLA doomsdaypreppare VET att en jordkällare är helt oslagbart när zombiepandemiapocalypsen kommer och att det därtill är ett aldeles utmärkt sätt att lagra vin under tiden man väntar på sagda apocalyps.
Får du rätt förutsättningar i en jordkällare kan du hamna på en 10-12 grader ganska konstant året om och då helt utan att slösa energi på ett kylaggregat.

Har undersökt marknaden lite för färdiga jordkällare eftersom jag tänkt göra en i sommarstugan och den som länkas till ovan gjord i plast är ju smidig då den är lätt att flytta och kan tas på ett släp men ack så ocharmigt att gå in i en plastad jordkällare.
Finns även färdiggjutna i betong som är betydligte snyggare än de i plast men där är vikten och transporten ett större problem.

Således landar man slutligen otvunget i att det enda rätta är att bygga en själv från skratch, vilket ju även bidrar med en fullt godtagbar anledning att hyra en minigrävare och lustgräva ett stort hål i marken.
Det stora tidsåtgången för att genomföra bygget från ax till limpa lär även kunna bidra till skilsmässa.
Arrangemangsritning jordkällare.jpg

Materialkostnad för denna källare på ca 8m2 byggd i Leca beräknar jag till cirka 20-25.000 ex kristallkrona men ink lite snygga spottar och habil elinstallation.
-Dock är inte grävare, champagne och arbetstid inräknad i beloppet.
-Men som man säger i den atomsäkra vinlagringssvängen; -Ska man lagra vin, får man lida pin.

Om något år eller två vet vi hur det gick... Räknar med att det får bli en egen tråd den dagen skopan sätts i marken.

(Disclaimer för att det inte på något vis är ett färdigt ritningsunderlag)
 
Last edited:
Trådskapare
buteljen

buteljen

Medlem
Precis! -Och med ett helt normalt svar ovan kan man ju nu kosta på sig att i sann forumanda svara på något helt annat än vad trådskaparen frågade om.
-ALLA doomsdaypreppare VET att en jordkällare är helt oslagbart när zombiepandemiapocalypsen kommer och att det därtill är ett aldeles utmärkt sätt att lagra vin under tiden man väntar på sagda apocalyps.
Får du rätt förutsättningar i en jordkällare kan du hamna på en 10-12 grader ganska konstant året om och då helt utan att slösa energi på ett kylaggregat.

Har undersökt marknaden lite för färdiga jordkällare och den som länkas till ovan gjord i plast är ju smidig då den är lätt att flytta och kan tas på ett släp men ack så ocharmigt att gå in i en plastad jordkällare.
Finns även färdiggjutna i betong som är betydligte snyggar än de i plast men där är vikten och transporten ett större problem.

Således landar man slutligen otvunget i att det enda rätta är att bygga en själv från skratch, vilket ju även bidrar med en fullt godtagbar anledning att hyra en minigrävare och lustgräva ett stort hål i marken.
Det stora tidsåtgången för att genomföra bygget från ax till limpa lär även kunna bidra till skilsmässa.
Visa bifogad bild 21824
Materialkostnad för denna källare på ca 8m2 byggd i Leca beräknar jag till cirka 20-25.000 ex kristallkrona men ink lite snygga spottar och habil elinstallation.
-Dock är inte grävare, champagne och arbetstid inräknad i beloppet.
-Men som man säger i den atomsäkta vinlagringssvängen; -Ska man lagra vin, får man lida pin.

Om något år eller två vet vi hur det gick... Räknar med att det får bli en egen tråd den dagen skopan sätts i marken.

(Disclaimer för att det inte på något vis är ett färdigt ritningsunderlag)
Haha, tack för det detaljrika förslaget :D. Jordkällare är naturligtvis ett alternativ men har nyss byggt ett orangeri så orkar inte med att rodda en massa byggare och grävare igen :eek:.
Nä det lutar nog åt ytterligare några vinlagringsskåp - det lär bli enklast och billigast :D.
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Jag frågade precis det i den ursprungliga frågan överst så tack för den inputen att det borde bli billigare :).

Det mesta är ju murade väggar på gården. Vissa riktigt gamla tjocka, andra nya och uppmurade med lecablock. Man skulle ju kunna ta ett hörn och mura upp två nya väggar också och få ett rum i rummet. Men hur är det med (leca)murad vägg kontra uppreglad isolerad vägg. Måste man isolera murad vägg också på något vis? Vilket är att föredra?:)
Snajs är helt oviktigt, är bara intresserad av kylkapaciteten :D
Tusen tack för input!!
Kan säkert funka att ta ett hörn och bara göra två väggar. Materialkostnad blir ju inte många kronor för lite reglar, isolering och gips och det är ju en såpass enkel konstruktion att en snickare borde få ihop det på en dag.
Tror nog att slutnotan blir mindre än att köpa två nya vinskåp, och då kan du ju se till att göra det stort nog så du klarar dig en stund.
 
Toppen