Lite reflektioner från i måndags:
Chablis:
Gillade William Fèvre skarpt, hans 2007 Les Clos var magisk och den enkla Chablin helt oekad, ren och god. Har antecknat rökig doft på 2006 Mont de Milieu, men vet inte om jag yrade.
Domaine Laroches viner var också mycket goda, dom billigare Petit CHablis och Chablis St. Martin var helt oekade om jag minns rätt, iaf väldigt fräscha. 2000 Grand Cru Les Blanchot var sjukt god men kändes ung trots sin ålder.
Bourgogne:
Jean Claude Boisset hade flera trevliga viner, 2006 Gevrey-Chambertin "Le Creot" var kanske roligast och kostade 329.
Domaine de la Vougeraies 2006 Clos de Vourgeot Grand Cru var skitgod, men det ska den ju vara för 790 pix. Deras andra viner var helt ok men inga favoriter.
Châteuneuf-du-Pape/Rhone
M Chapoutiers 2006 Le Benardine var mycket trevlig och även hans enklare Valreas var god.
Mas de Boislauzon 2007 Tradition kändes dominerad av Grenache och var en av dom bästa C9orna jag provade.
Provade massor av C9 och enklare Cote du Rhone 2007 och det är ju en helt sjuk årgång. Alla viner jag provade var i vart fall ok, och dom billiga verkar ibland slå sina dyrare syskon som i vissa fall kan ha fått väldigt hög alkoholhalt. Att man ska satsa på billigare hus på kanonårgångar är ett tips som verkar gälla.
Bordeaux
Château Bechereau hade en mycket trevlig vinmakare på plats. Extremt prisvärda viner där varje vin görs i två varianter en med ek och en helt utan. Dom ekade kändes som dom fick lite mer komplexitet, men det var mycket kul att jämföra båda! Lalande de Pomerol kändes som ett klockrent budgetlagringstips för sina typ 130+moms.
Fick också äntligen prova 2005 Raignac och tyckte nog att den levde upp till hypen, i mitt tycke sanslöst bra doft. För ung så klart men känns som ett kanonvin. 370 kr typ, har priset gått upp massor på detta? Vart tog för övrigt Bx vägen såg så mycket bra C9, Bourgogne och massor av annat, men väldigt få Bordeaux. Trist.
Skumpa:
Delamotte var bra som vanligt, Brut var god, 1999 BdB riktigt bra (399 kr) och även rosén toppen (399 kr) och ett kap för det priset. Ett par års lagring på den så blir det smaskens.
Deutz var också stabil, vanliga Brut classic känns som en av dom bättre standardskumporna och 1998 Cuvée William Deutz såklart ännu ett snäpp bättre. Tror det var första 98-an som jag provat.
Bollingers vanliga Special Cuvee var god som vanligt men provade Rosén och den var en riktig syrabomb! Vet inte om lagring kan råda bot på detta, jag hade inte vågat köpa iaf.
Taittingers viner var verkligen inte i min smak, deras vanliga Brut Reserve har på tok för hög dosage för min smak, eller är det också brist på syra? Nog den enda av standardskumporna som jag hellre ersätter med vatten. Deras halvtorra är för mig helt odrickbar och sen har jag förträngt resten.
Pol Rogers Brut Reserve har också lite för mycket dosage för min smak, men den är iaf god så det är väl ok då. 1999 BdB däremot var riktigt bra och 1999 Brut Vintage också mycket god. 1998 Winston Churchillslog dom dock på fingrarna, grymt vin (tack för det Krisman)!
Jura:
Château dÁrlay hade några helt egna viner som inte liknade något jag smakat tidigare. Deras 1998 Cotes de Jura Corail var en rosé, eller vad var det egentligen? Komplex, god, helt speciell, skulle gärna se vad folk gissade på om dom fick detta blint.
Loire:
Fick äntligen chans att prova Moulin Touchais, -91, -92, -95 och -96. Jag antar att alla egentligen var för unga, men jag gillade ändå vinet. Otroligt stor skillnad mellan 95 och 96 där 95 var ljusår bättre, 96 kan jag absolut inte rekommendera.
Övrigt:
Domaine Pouderoux från Côtes du Roussillon hade några riktigt goda viner. Provade tre röda, den enklaste 2005 Latour de Gres var jättegod och drickbar med starka chokladtoner i doften. 2006 Terre Brune och ännu mer La Morianne (minns inte årgången) kändes som lysande lagringsviner. Kanske ännu mer intressant var deras röda söta viner av 100% Grenache. 2004 Mise en Tardive var mycket god om än lite ung nu. Om det var en Vintage Port, så är Hors d'Age, NV en 15 årig Tawny, smaskens, borde vara en dröm till en chokladdessert eller mögelost. Kul viner!
Såklart borde man antecknat mycket mer, det mesta är som en dimma nu i efterhand trots att allt spottades... Skitkul mässa dock!