Emanuel
Instagram; Swedish Champagne Dude
Eftersom vi har mattrådar som omfattar allt från sous vide till tacos tänkte jag att det var dags att ta steget till den stora bakningstråden.
Bakning är en del av matlagningen som jag inte riktigt brytt mig om att fördjupa mig i men efter att ha konstaterat att jag blivit så otroligt trött på brödsortimentet på den lokala Ica tänkte jag att det tillslut var dags att ta steget in i degvärlden.
Mitt första mål blev således att hitta något sätt att snabbt få nybakt bröd på morgonen med minimal arbetsinsats varför jag började med att kolla på långjästa bröd som kan jäsas över natten och snabbt bakas upp på morgonen.
Efter en del experimenterande fastnade jag för detta enkla vardagsreceptet:
Denna deg kör man ihop när man kommer hem på eftermiddagen eller i samband med att man lagar middag och det tar max 10 minuter att göra.
10 gram färsk jäst
3 dl vatten
En rejäl skvätt olivolja (1-2msk)
Honung (typ en matsked)
6-7dl mjöl
1 tsk salt (ska i sist av allt)
Börja med att röra ihop vattnet och lös upp jästen samt oljan och honungen.
-Tillsätt mjölet och arbeta för hand med slev eller på långsam fart i beredare, längre blandning ger bättre glutentrådar och ett fluffigare bröd.
Efter en stund har du en ganska lös deg och det ska den vara.
Saltet kör du i så sent som möjligt då det hämmar glutenprocessen och gör att det jäser sämre.
Helst vill man även ha i allt mjöl direkt och inte köra i mjöl efteråt då det mjölet får sämre bearbetning vilket ger ett ojämnt bröd.
Detta är dessvärre nästan omöjligt då olika mjölsorter absorberar vätskan olika bra och enda sättet är att få till det är att baka samma recept flera gånger och lära sig hur mycket av just din favoritmjölblandning som krävs.
-Sätt sen plastfolie över din degbunke och lägg en kökshanduk över. (Handduken har ingen funktion men ser bra ut på instagram)
Nu ska degen stå och jäsa i rumstemperatur flera timmar så gå och natta ungarna, dra några avsnitt av GOT eller drick lite vin och låt bunken stå där och gotta sig hela kvällen tills det börjar bli dags att gå och knyta sig.
Nu måste vi tala om mjölet; -Att välja mjöl är så nära onani man kan komma för en baknörd och det finns sjukt många olika sorter att välja på. Vanligt standardvetemjöl är No No, det är typ bakningens BIB.
Du kan med fördel experimentera med olika mjölsorter men en bra start kan vara att köra ett stenmalet vetemjöl av hög kvalité typ Manitoba Cream med hög proteinhalt (vetemjöl special är snikigaste instegsvarianten). Vetemjölet är basen i brödet som kan utgöra 50-100% men testa med 50% rågmjöl eller något annat kul mjöl för att få ett grövre och mer smakrikt bröd. Du kan också slänga i valfria roliga frön om du är lagd åt det hållet, typ solroskärnor eller så.
Att dra i en näve vetegroddar i degen ger också ett saftigare bröd.
Innan du går och lägger dig för kvällen är det sedan dags att ta tag i degen igen och här kan du göra på två sätt; Väljer du att göra en limpa är det mindre jobb nu men den kräver cirka 40 minuter i ugn på morgonen, gör du däremot mindre bullar behöver de bara 10-15 minuter på morgonen.
Limpa:
Olja en brödform och häll över degen, kan vara en sockerkaksform eller vad som men fyll den max till hälften(!!) för om du gjort rätt kommer degen jäsa som attans över natten och du vill inte ha kylen full med deg!
Sätt därefter folie över formen, lägg över din bästa instagramkökshandduk och ställ in formen i kylen.
Bullar:
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll ut rikligt med mjöl på bakbordet och stjälp ut degen på mjölet.
pudra lite mjöl över degen och dina händer och dra ut degen till en lång korv som du sen delar upp i mindre bitar. (Här använder man med fördel en spackelspade)
Ta degklumparna och rulla kraftigt i handflatorna typ som du rullar stora köttbullar och lägg sedan på plåten.
Dra folie över plåten och sätt in hela plåten i kylskåpet.
Disclaimer; den här degen ska vara rätt lös för att få ett luftigt och saftigt bröd, detta kan dock medföra att det blir lite kladdigt att rulla frallorna men man får snits på det, ta mycket mjöl på händerna bara och gör dem inte för stora för de kommer jäsa över natten.
När du vaknar nästa morgon stapplar du rätt fram till ugnen och sätter den på max, typ 240 grader.
När den blivit varm öppnar du luckan och skickar in plåten alternativt formen med limpan. Släng samtidigt in ett par isbitar eller en skvätt vatten och sätt genast ner temperaturen till 175 grader.
Nu blir det lite olika beroende på om du valt att göra limpa eller bullar. Gör du bullar är de klara efter 10-15 minuter men är du lite slug så öppnar du luckan efter ungefär halva tiden och kör in din stektermometer.
När brödet har en innertemp på 98 grader är det perfekt gräddat.
Har du istället valt att göra en hel limpa får du räkna med cirka 40 minuters gräddning men där öppnar du med fördel luckan efter 15 minuter för att släppa ut fukten i ugnen (man ska göra så) och samtidigt stoppa in din termometer.
Denna långjäsning ger ett otroligt smakrikt och luftigt bröd med väldigt liten arbetsinsats.
Riktiga bagare är heller inte rädda för att få en ganska kraftigt gräddad yta på brödet. Då håller sig skorpan krispig längre och brödet får längre hållbarhet då det får bättre motståndskraft mot mögel.
-Nu när jag har fått snits på det så lägger jag cirka 10 minuter på att göra degen och 10 minuter innan jag läger mig för att baka ut. Frugan hivar sen in plåten i ugnen på morgonen och efter 15 minuter har vi sjukt goda nygräddade frallor, jäkligt lyxigt och så lite jobb att det funkar även på vardagar.
Dessvärre så är det väldigt trist när man får bröd från butiken efter att man vant sig vid detta för lite som med vin är det svårt att gå tillbaks till BIB om man en gång vant sig vid kvalité
PS. Nu vet jag att jag mest troligt kommer bli påhoppad av forumets surdegstalibaner, men jag bakar det här brödet med köpejäst och är stolt över det!
PPS. Mitt nästa inlägg kommer handla om hur man gör bröd med poolish som blir minst lika gott som det i brödserveringen på lyxkrogen!
Bakning är en del av matlagningen som jag inte riktigt brytt mig om att fördjupa mig i men efter att ha konstaterat att jag blivit så otroligt trött på brödsortimentet på den lokala Ica tänkte jag att det tillslut var dags att ta steget in i degvärlden.
Mitt första mål blev således att hitta något sätt att snabbt få nybakt bröd på morgonen med minimal arbetsinsats varför jag började med att kolla på långjästa bröd som kan jäsas över natten och snabbt bakas upp på morgonen.
Efter en del experimenterande fastnade jag för detta enkla vardagsreceptet:
Denna deg kör man ihop när man kommer hem på eftermiddagen eller i samband med att man lagar middag och det tar max 10 minuter att göra.
10 gram färsk jäst
3 dl vatten
En rejäl skvätt olivolja (1-2msk)
Honung (typ en matsked)
6-7dl mjöl
1 tsk salt (ska i sist av allt)
Börja med att röra ihop vattnet och lös upp jästen samt oljan och honungen.
-Tillsätt mjölet och arbeta för hand med slev eller på långsam fart i beredare, längre blandning ger bättre glutentrådar och ett fluffigare bröd.
Efter en stund har du en ganska lös deg och det ska den vara.
Saltet kör du i så sent som möjligt då det hämmar glutenprocessen och gör att det jäser sämre.
Helst vill man även ha i allt mjöl direkt och inte köra i mjöl efteråt då det mjölet får sämre bearbetning vilket ger ett ojämnt bröd.
Detta är dessvärre nästan omöjligt då olika mjölsorter absorberar vätskan olika bra och enda sättet är att få till det är att baka samma recept flera gånger och lära sig hur mycket av just din favoritmjölblandning som krävs.
-Sätt sen plastfolie över din degbunke och lägg en kökshanduk över. (Handduken har ingen funktion men ser bra ut på instagram)
Nu ska degen stå och jäsa i rumstemperatur flera timmar så gå och natta ungarna, dra några avsnitt av GOT eller drick lite vin och låt bunken stå där och gotta sig hela kvällen tills det börjar bli dags att gå och knyta sig.
Nu måste vi tala om mjölet; -Att välja mjöl är så nära onani man kan komma för en baknörd och det finns sjukt många olika sorter att välja på. Vanligt standardvetemjöl är No No, det är typ bakningens BIB.
Du kan med fördel experimentera med olika mjölsorter men en bra start kan vara att köra ett stenmalet vetemjöl av hög kvalité typ Manitoba Cream med hög proteinhalt (vetemjöl special är snikigaste instegsvarianten). Vetemjölet är basen i brödet som kan utgöra 50-100% men testa med 50% rågmjöl eller något annat kul mjöl för att få ett grövre och mer smakrikt bröd. Du kan också slänga i valfria roliga frön om du är lagd åt det hållet, typ solroskärnor eller så.
Att dra i en näve vetegroddar i degen ger också ett saftigare bröd.
Innan du går och lägger dig för kvällen är det sedan dags att ta tag i degen igen och här kan du göra på två sätt; Väljer du att göra en limpa är det mindre jobb nu men den kräver cirka 40 minuter i ugn på morgonen, gör du däremot mindre bullar behöver de bara 10-15 minuter på morgonen.
Limpa:
Olja en brödform och häll över degen, kan vara en sockerkaksform eller vad som men fyll den max till hälften(!!) för om du gjort rätt kommer degen jäsa som attans över natten och du vill inte ha kylen full med deg!
Sätt därefter folie över formen, lägg över din bästa instagramkökshandduk och ställ in formen i kylen.
Bullar:
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll ut rikligt med mjöl på bakbordet och stjälp ut degen på mjölet.
pudra lite mjöl över degen och dina händer och dra ut degen till en lång korv som du sen delar upp i mindre bitar. (Här använder man med fördel en spackelspade)
Ta degklumparna och rulla kraftigt i handflatorna typ som du rullar stora köttbullar och lägg sedan på plåten.
Dra folie över plåten och sätt in hela plåten i kylskåpet.
Disclaimer; den här degen ska vara rätt lös för att få ett luftigt och saftigt bröd, detta kan dock medföra att det blir lite kladdigt att rulla frallorna men man får snits på det, ta mycket mjöl på händerna bara och gör dem inte för stora för de kommer jäsa över natten.
När du vaknar nästa morgon stapplar du rätt fram till ugnen och sätter den på max, typ 240 grader.
När den blivit varm öppnar du luckan och skickar in plåten alternativt formen med limpan. Släng samtidigt in ett par isbitar eller en skvätt vatten och sätt genast ner temperaturen till 175 grader.
Nu blir det lite olika beroende på om du valt att göra limpa eller bullar. Gör du bullar är de klara efter 10-15 minuter men är du lite slug så öppnar du luckan efter ungefär halva tiden och kör in din stektermometer.
När brödet har en innertemp på 98 grader är det perfekt gräddat.
Har du istället valt att göra en hel limpa får du räkna med cirka 40 minuters gräddning men där öppnar du med fördel luckan efter 15 minuter för att släppa ut fukten i ugnen (man ska göra så) och samtidigt stoppa in din termometer.
Denna långjäsning ger ett otroligt smakrikt och luftigt bröd med väldigt liten arbetsinsats.
Riktiga bagare är heller inte rädda för att få en ganska kraftigt gräddad yta på brödet. Då håller sig skorpan krispig längre och brödet får längre hållbarhet då det får bättre motståndskraft mot mögel.
-Nu när jag har fått snits på det så lägger jag cirka 10 minuter på att göra degen och 10 minuter innan jag läger mig för att baka ut. Frugan hivar sen in plåten i ugnen på morgonen och efter 15 minuter har vi sjukt goda nygräddade frallor, jäkligt lyxigt och så lite jobb att det funkar även på vardagar.
Dessvärre så är det väldigt trist när man får bröd från butiken efter att man vant sig vid detta för lite som med vin är det svårt att gå tillbaks till BIB om man en gång vant sig vid kvalité
PS. Nu vet jag att jag mest troligt kommer bli påhoppad av forumets surdegstalibaner, men jag bakar det här brödet med köpejäst och är stolt över det!
PPS. Mitt nästa inlägg kommer handla om hur man gör bröd med poolish som blir minst lika gott som det i brödserveringen på lyxkrogen!
Last edited: