Jimmy Forsman
I det stora hela tämligen meh...
Det är alltid trevligt med hemmamiddagar, speciellt om man har polare som är lika förtjusta i mat och dryck som man själv är.
I lördags samlades vi hemma hos kompisen J för en bättre session. Vi träffades redan klockan 14 för att börja preppa, sippa bubbel (jag som kom några få minuter efter 14 fick ingen champagne för det hade de andra asen redan sugit i sig) och nibbla på lite chark.
Vi var: jag, @Keen, J, J och A – en recept på en ytterligt bra kväll.
Jag började preppa mitt bidrag till middagen redan i torsdags morse då jag dekanterade upp en Penfolds St Henri 2011. Ja, jag drack en för inte så länge sedan, men det var vad jag hade hemma och jag orkade inte engagera mig + att den är svårt bra. Den behövde precis som förra gången minst 36 timmar på karaff för att börja blomma upp. Det enda jag visste om maten jag skulle laga var att jag hade ett paket duvbröst i frysen så. Presto. Duva it was.
På lördagsmorgonen vaknade jag och kollade av mitt Instagram och såg en bild från en polare som är ute på en mat-roadtrip i USA. Han hade lagt upp en bild på en slabbig Mac'n'Cheese och vad – tänkte jag – passar bättre till duva än Mac'n'Cheese?
Ned till Hötorgshallen för proviantering. En bit fullkomligt lysande l'Etivaz Alpage AOC tillverkad på sommarmjölk och inlåst i ett mörkt rum i Schweiz sedan oktober 2014 att nibbla på efter maten. En större bit tryffelost till makaronerna och så vidare bort till fågel och vilt. En bit ankleverterrine måste man ju frysa och hyvla över duvan, såklart och så hittade jag två påsar med ankinkråm. En med lever och hjärta och en med mage. Perfekt att koka sås på. Magen alltså. Sen monterar man såsen med lite färsk anklever när den är klar. Enkelt. Gott.
När jag angjorde bryggan så klev jag rätt in i ett myllrande kök. Lite skönt gung på stereon, rödvinssås kokades på oxkinder, skaldjur skalades och plockades. Min typ av aktiviteter.
@Keen hade med sig lite blodkorv, sylta och torkat isterband från någon resa norrut; charktrisen som sålt dessa till honom var tydligen väldigt vacker. Korven var också god.
Här någonstans dök A upp med en liten motivationsflaska Jack Daniels som present. Den bröt av fint mot chablisen.
Den första svängen käk blev en mastig och fin lobster roll, sen gott bröd och kungskrabba och räkor med hemslagen majonnäs och en grym krabbröra. Lite skön riesling och en skvätt chablis till det; inget för komplicerat – bara gott. Sen var det en lätt andningspaus och en balkongkall corona till en fläsksoppa med vitkål, fläskbuljong och knaprig grissida. Bullen smaksattes enligt eget tycke och smak med soja, vinäger och pryttlar. Gott.
När jag klev in i lokalen så var det första jag gjorde att sätta rödvinssåsen. Jag kokade den på ankmagen med lite morötter, palsternacka och lök. Matlagningsvinet, något sydamerikanskt namnlöst elände, visade sig vara så uppsötat att såsen faktiskt blev söt. Har aldrig varit med om det tidigare. Men det bevisar att man faktiskt inte ens kan laga mat på bib, inte om man vill att det ska smaka som det ska. Intressant spaning. När det började närma sig servering så kokade jag en liten bechamel på grisbuljong och mjölk och kryddade upp med lite salt och peppar. Sen kokade jag pastan i massor med saltat vatten. Hällde av pastan, blandade i bechamelen och vände ned 250 gram riven tryffelost. Perfekt och enkel Mac'nCheese. Kunde ha varit lite mer al dente bara. Duvbrösten stektes rare och magen som jag kokade såsen på skar jag ned och knaperstekte och serverade till. Sen monterade jag i anklever i såsen och rev den frysta terrinen över allt. Enkelt, snabbt och gott (bortsett från såskoket som tog lite tid). Oklart vad vi drack till. Tror det var något bordeauxigt. @Keen för komma med dryckeslistan.
Någonstans här började vi bli lite luriga. Klockan började närma sig halv sex (på kvällen) och även så varmrätten. ett kilo ypperligt marmorerad entrecote. Med sås. Och lite brysselkål. Hårdbrynt i torr panna sen fick den gå klart till 52 grader i ugnen. Skuren tunt och åts tillsammans med gott bröd och god (lite söt) rödvinsdojja. Massor med bordeaux och min St Henri till.
Sen var det matkoma. Öl. Ost och mer vin.
I korthet – en underbar kväll!
I lördags samlades vi hemma hos kompisen J för en bättre session. Vi träffades redan klockan 14 för att börja preppa, sippa bubbel (jag som kom några få minuter efter 14 fick ingen champagne för det hade de andra asen redan sugit i sig) och nibbla på lite chark.
Vi var: jag, @Keen, J, J och A – en recept på en ytterligt bra kväll.
Jag började preppa mitt bidrag till middagen redan i torsdags morse då jag dekanterade upp en Penfolds St Henri 2011. Ja, jag drack en för inte så länge sedan, men det var vad jag hade hemma och jag orkade inte engagera mig + att den är svårt bra. Den behövde precis som förra gången minst 36 timmar på karaff för att börja blomma upp. Det enda jag visste om maten jag skulle laga var att jag hade ett paket duvbröst i frysen så. Presto. Duva it was.
På lördagsmorgonen vaknade jag och kollade av mitt Instagram och såg en bild från en polare som är ute på en mat-roadtrip i USA. Han hade lagt upp en bild på en slabbig Mac'n'Cheese och vad – tänkte jag – passar bättre till duva än Mac'n'Cheese?
Ned till Hötorgshallen för proviantering. En bit fullkomligt lysande l'Etivaz Alpage AOC tillverkad på sommarmjölk och inlåst i ett mörkt rum i Schweiz sedan oktober 2014 att nibbla på efter maten. En större bit tryffelost till makaronerna och så vidare bort till fågel och vilt. En bit ankleverterrine måste man ju frysa och hyvla över duvan, såklart och så hittade jag två påsar med ankinkråm. En med lever och hjärta och en med mage. Perfekt att koka sås på. Magen alltså. Sen monterar man såsen med lite färsk anklever när den är klar. Enkelt. Gott.
När jag angjorde bryggan så klev jag rätt in i ett myllrande kök. Lite skönt gung på stereon, rödvinssås kokades på oxkinder, skaldjur skalades och plockades. Min typ av aktiviteter.
@Keen hade med sig lite blodkorv, sylta och torkat isterband från någon resa norrut; charktrisen som sålt dessa till honom var tydligen väldigt vacker. Korven var också god.
Här någonstans dök A upp med en liten motivationsflaska Jack Daniels som present. Den bröt av fint mot chablisen.
Den första svängen käk blev en mastig och fin lobster roll, sen gott bröd och kungskrabba och räkor med hemslagen majonnäs och en grym krabbröra. Lite skön riesling och en skvätt chablis till det; inget för komplicerat – bara gott. Sen var det en lätt andningspaus och en balkongkall corona till en fläsksoppa med vitkål, fläskbuljong och knaprig grissida. Bullen smaksattes enligt eget tycke och smak med soja, vinäger och pryttlar. Gott.
När jag klev in i lokalen så var det första jag gjorde att sätta rödvinssåsen. Jag kokade den på ankmagen med lite morötter, palsternacka och lök. Matlagningsvinet, något sydamerikanskt namnlöst elände, visade sig vara så uppsötat att såsen faktiskt blev söt. Har aldrig varit med om det tidigare. Men det bevisar att man faktiskt inte ens kan laga mat på bib, inte om man vill att det ska smaka som det ska. Intressant spaning. När det började närma sig servering så kokade jag en liten bechamel på grisbuljong och mjölk och kryddade upp med lite salt och peppar. Sen kokade jag pastan i massor med saltat vatten. Hällde av pastan, blandade i bechamelen och vände ned 250 gram riven tryffelost. Perfekt och enkel Mac'nCheese. Kunde ha varit lite mer al dente bara. Duvbrösten stektes rare och magen som jag kokade såsen på skar jag ned och knaperstekte och serverade till. Sen monterade jag i anklever i såsen och rev den frysta terrinen över allt. Enkelt, snabbt och gott (bortsett från såskoket som tog lite tid). Oklart vad vi drack till. Tror det var något bordeauxigt. @Keen för komma med dryckeslistan.
Någonstans här började vi bli lite luriga. Klockan började närma sig halv sex (på kvällen) och även så varmrätten. ett kilo ypperligt marmorerad entrecote. Med sås. Och lite brysselkål. Hårdbrynt i torr panna sen fick den gå klart till 52 grader i ugnen. Skuren tunt och åts tillsammans med gott bröd och god (lite söt) rödvinsdojja. Massor med bordeaux och min St Henri till.
Sen var det matkoma. Öl. Ost och mer vin.
I korthet – en underbar kväll!
Last edited: