@Magnus L Finns inga fat kvar av denna. Det sista av verdelho'n från 1940 buteljerades i början av 1990-talet. Lagrades i 600-litersfat och Borges gjorde såväl verdelho som sercial i årgången. Särskilt den senare var särskilt lyckad det året - flera hus gjorde riktigt bra sercial 1940. En fråga dock; på flaskhalsen sitter en selo de garantia. Ska stå en förkortning också. Antingen typ J.N.V. eller I.V.M. Vilken har du? Då kan vi komma något närmre ett buteljeringsår...
I sammanhanget; Jorge Borges, Isabel Borges far (hon driver nu firman med sin kusin Helena Borges) blev hastigt inslängd i firman i början av 1940-talet då hans bror dog ung, fick lämna läkarstudier i Lissabon för att ta över. I tidiga tjugoårsåldern. Vinet har dock startat i canteiron precis innan Jorge Borges kom in i bilden. Men han är det egentliga legendariska namnet i Borges och var vinmakare i firman från början av 40-talet fram till 2004! Året innan han gick bort hade han anställt Ivo Couto (är där än idag) som vinmakare, för att ta över. Ivo var under många år Madeira Wine Company's chefsvinmakare. Borges har med andra ord haft endast två vinmakare de senaste 75 åren! Inte konstigt husstilen sitter som en smäck...
Detta finns såklart inte kvar hos Borges. Du hittar den säkert i vissa butiker på ön till överpriser men en rimlig summa skulle vara max 300 euro för en "tidig" buteljering och för den som buteljerades i början av 90-talet bör landa kring 400 euro.
Låt flaskan stå upp i två veckor innan du öppnar. Kan ha riktigt smått sediment som slöjar vinet. Dekantera, rensa ur flaskan, häll tillbaka vinet och förslut väl åtminstone tre dagar innan du ska dricka vinet. Det behövs när det varit buteljerat i minst trettio år...
Berätta gärna hur den smakade! Endast provat deras sercial 1940 så nyfiken.