Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

perpro

Medlem
Hejsan,

Jag blev ganska nyligen intresserad av vin (i julas) och jag har sedan dess hängt här, skall gå munskänkarnas en-betygs-kurs i höst och försökt köpa på mig en liten vinkällare, nu bestående av 150 flaskor. Främst Rhône, men även en del Italienare. Ganska mycket behöver ligga till sig (snittåret ligger på 2007 nu), och jag har ett antal år framför mig för att upptäcka olika druvor, regioner och producenter. Vita är i klar minoritet, och mousserande lyser helt med sin frånvaro, bortsett från någon enstaka standardchampagne.

Jag undrar om någon kan tipsa om lite olika champagner (och kanske andra mousserande?) som finns på bolaget av lite olika typer, så man kan lära sig lite mer. Jag skulle gärna para olika typer (extremer) så att man kan jämföra smakintrycken (vilket jag känner att jag behöver, då jag fortfarande har väldigt svårt att sätta ord på smakerna..."den var...öhm...god" vilket gör mina noteringar milt sagt torftiga). Det behöver ännu inte vara de dyraste...

Så, är det någon som har några bra tips för en okunnig, men kunskapstörstande nybörjare?

Tack på förhand, //Per
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

perpro skrev:
Jag undrar om någon kan tipsa om lite olika champagner (och kanske andra mousserande?) som finns på bolaget av lite olika typer, så man kan lära sig lite mer. Jag skulle gärna para olika typer (extremer) så att man kan jämföra smakintrycken (vilket jag känner att jag behöver, då jag fortfarande har väldigt svårt att sätta ord på smakerna.

Tänkte du prova själv? Då kanske ett urval på halvflaskor kan vara lämpligt, här är några exempel som borde visa upp en del skillnader:

Två druvrena i rimlig prisklass:
Pierre Peters Cuvée de Réserve - 100% Chardonnay
André Clouet Grande Réserve - 100% Pinot Noir

Olika stilar av blandchampagne:
Pol Roger Brut Réserve - välgjord "normalblandning"
Nicolas Feuillatte Réserve Particulière - "normalblandning" som i mitt tycke är av mer måttlig kvalitet
Bollinger Special Cuvée Brut - kraftig, hög andel Pinot Noir med lite oxidativ fatbehandling
Lanson Black Label - rätt mycket Pinot men ändå hög syra p.g.a. ingen malolaktisk jäsning

Annat bubbel:
Freixenet Cordon Negro Brut - enkel cava
Dopff Brut Cuvée Julien - hyggligt välgjord Crémant d'Alsace

Har inte med årgångs- och prestigeskumpa (svårt att hitta på halvflaska), eller rosé i detta urval.
 

Gurto

Medlem
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

Brukar inte Billecart-Salmons rosé hållas för en bra roséskumpa? Har inte smakat själv ännu dock (beställt) men den finns ju på halvflaska också för rimlig peng.
 
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

vintomas ger en del bra tips i standardsegmentet. De mest "extrema" smakerna är nog några av prestigerna, men du behöver ju inte gå dit än. Jag skulle tipsa dig om att prova någom blanc de blancs och någon blanc de noirs, för att lära känna skillnaden mellan Chardonnay och Pinot Noir. Kanske välja ut någon årggångsbetecknad från bra år (2002, 2004), som inte behöver vara en prestige. Det var längesedan jag kollade årgångchampagner kring 500kr, får jag medge, så jag vet inte riktigt vad som finns f.n.


I övrigt kan jag säga att Bollinger och Krug är ganska ensamma om att ekfatslagra champagne, vilket typiskt gör dem tyngre och fylligare än det mesta. Huruvida man föredrar det eller en lättare stil är väl en smaksak, men det kan vara bra att veta, appropå typer, vilket du frågade om. Lycka till!
 

Per Stade

Lege artis
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

perpro skrev:
Jag skulle gärna para olika typer (extremer) så att man kan jämföra smakintrycken (vilket jag känner att jag behöver, då jag fortfarande har väldigt svårt att sätta ord på smakerna..."den var...öhm...god" vilket gör mina noteringar milt sagt torftiga).

Det är väl fullt tillräckligt att veta om du tycker att ett vin är gott eller inte. Enligt min enkla uppfattning är det bara sommelierer och vinskribenter, som behöver kunna beskriva dofter och smaker. Vi amatörer kan nöja oss med att njuta!

F.ö. så var jag på den rätt nyöppnade krogen Kajplats 9 i Västerås igår. De serverade ett fantastiskt gott kaffe från Johan&Nyström som hette Buena Vista. Rekommenderas.
 
Trådskapare
perpro

perpro

Medlem
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

Åh, tack för alla tips, vilka hjältar ni är!!!

André Clouet har jag redan hemma, så det får bli första matchen mot Pierre Peter. Skall kolla in de andra tipsen också. Tack igen.

Per Stade skrev:
Det är väl fullt tillräckligt att veta om du tycker att ett vin är gott eller inte. Enligt min enkla uppfattning är det bara sommelierer och vinskribenter, som behöver kunna beskriva dofter och smaker. Vi amatörer kan nöja oss med att njuta!

Jo, det har du ju rätt i. Jag ser det väl som en del av läroprocessen.
 

kayaker

Cyklist
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

Diebolt-Vallois Prestige Brut förtjänar att provas också, även om den inte finns på halvflaska.
 
Trådskapare
perpro

perpro

Medlem
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

kayaker skrev:
Diebolt-Vallois Prestige Brut förtjänar att provas också, även om den inte finns på halvflaska.

Tack. Det behöver inte nödvändigtvis vara halvflaska. Jag har både fru och vänner :D
 

Guayabera

Medlem
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

Scandinavian Wine & Food gör ett antal Champagneprovarlådor som kanske kan vara värda att prova (sök Champagneprovarlådor på SBs hemsida). Har dock ej testat dessa själv...
 

Zizou

Medlem
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

Jag är ungefär i samma fas som du, d.v.s. har blivit riktigt vinintresserad sista halvåret. I champagneväg kan jag, utöver ovan nämnda flaskor, varmt rekommendera Tarlant Cuvée Louis Brut. Jag och en god vän hade en enklare provning i somras som inkluderade den och Diebolt-Vallois Prestige Brut, där Tarlanten i mina ögon var ett par snäpp vassare.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

Guayabera skrev:
Scandinavian Wine & Food gör ett antal Champagneprovarlådor som kanske kan vara värda att prova (sök Champagneprovarlådor på SBs hemsida). Har dock ej testat dessa själv...

Jösses, hur kunde jag glömma dem? Brukar innehålla bra och prisvärda småodlarskumpor, många "Special Club"-producenter, och sådant som man inte hittar "flaskvis" på halvflaska. Tyvärr har inte importören någon webbsida, men det går ju att se hos SB vad som ingår i lådorna, och det brukar ligga med ett informationsblad där man får lite information om de ingående skumporna (druvsammansättning).
 
Trådskapare
perpro

perpro

Medlem
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

vintomas skrev:
Jösses, hur kunde jag glömma dem? Brukar innehålla bra och prisvärda småodlarskumpor, många "Special Club"-producenter, och sådant som man inte hittar "flaskvis" på halvflaska. Tyvärr har inte importören någon webbsida, men det går ju att se hos SB vad som ingår i lådorna, och det brukar ligga med ett informationsblad där man får lite information om de ingående skumporna (druvsammansättning).

Ja men titta vad kul. Det finns ju ett tiotal sorter. Någon sån får det bli också. Tack för alla tips.
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

Darth Angelus skrev:
....
I övrigt kan jag säga att Bollinger och Krug är ganska ensamma om att ekfatslagra champagne, vilket typiskt gör dem tyngre och fylligare än det mesta. Huruvida man föredrar det eller en lättare stil är väl en smaksak, men det kan vara bra att veta, appropå typer, vilket du frågade om. Lycka till!

Som skumpanörd måste jag protestera! Det finns en hel del (Jaquesson, Tarlant, Egly-Ouriet, André Jaquart, Duval Leroy, Diebolt, mfl) ekfatslagrad champagne men den görs ofta av mindre producenter eftersom det är dyrare och svårare att kontrollera. Leta efter RM (vinmakaren använder endast egna druvor) på champagneetiketten så är oddsen på att den legat i ekfat stor.

Mina NV-favoriter:
André Jacquart - Experience BdB (nr 77348)
Eric Rodez - BdN Grand Cru (nr 77108) Dominerat på två olika provningar varav en blind med Selosse och den andra mot Egly...

Sen är "vanliga" årgångschampagner i 500 kr - klassen bästa tipset för att komma igång utan att bli ruinerad. Av prestigerna kan jag rekommendera Bollingers Grande Année, 96,99 och 02 är alla fantastiska och du får två eller tre för samma pris som de andra höjdarna. Sen "måste" du testa Selosse och då är mina favoriter rosé och VO men de är inte lätta att hitta.

Själv behöver jag mer rödvin...
 
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

Crist(al)ian 77 skrev:
Som skumpanörd måste jag protestera! Det finns en hel del (Jaquesson, Tarlant, Egly-Ouriet, André Jaquart, Duval Leroy, Diebolt, mfl) ekfatslagrad champagne men den görs ofta av mindre producenter eftersom det är dyrare och svårare att kontrollera. Leta efter RM (vinmakaren använder endast egna druvor) på champagneetiketten så är oddsen på att den legat i ekfat stor.
Ok, I stand corrected. ;) Men jag har ändå fått uppfattningen att Krug och Bollinger dominerar på ekfatslagrad champagne.
 

Elvis

Medlem
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

Crist(al)ian 77 skrev:
Som skumpanörd måste jag protestera! Det finns en hel del (Jaquesson, Tarlant, Egly-Ouriet, André Jaquart, Duval Leroy, Diebolt, mfl) ekfatslagrad champagne men den görs ofta av mindre producenter eftersom det är dyrare och svårare att kontrollera. Leta efter RM (vinmakaren använder endast egna druvor) på champagneetiketten så är oddsen på att den legat i ekfat stor.

Vilmart, en av mina favoritodlare, använder också ekfat. Vilmart Coeur de Cuvée fanns förut i ordinarie sortimentet på Systembolaget men tyvärr inte längre. Däremot hittar man den ofta på Stockholms vinbarer, till exempel Djuret och Prime Wine Bar.
 
Trådskapare
perpro

perpro

Medlem
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

Tack igen för alla tips. Ni är bäst!
 
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

Jag stjäl den här tråden lite om det går bra. Jag har aldrig druckit mogen champagne över huvud taget och skulle gärna vilja prova mest för att veta hur det smakar. Har mest köpt standardcuvéer och några få årgångs- och prestigecuvéer och druckit dem i deras ungdom tidigare.

Det finns en Palmer & Co. 1995 i BS just nu som ligger på ungefär samma pris som deras 2005:a. Kan den vara ett hyfsat prova på-vin? Vet att Palmer & Co. knappast tillhör eliten i champagne och att de normalt sett är rätt slätstrukna, osv. Tyvärr är min budget rätt ansträngd just nu p.g.a. Bordeaux 2009-2010 och lite annat så jag har inte råd med nått ädlare för tillfället, så jag letar mest efter nått som kan ge en hint om vilka smaker som kan utvecklas i en vanlig champagne efter ett decenniums lagring. Nån som provat den?
 

chambertin

Medlem
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

Baron_Philippe skrev:
Jag stjäl den här tråden lite om det går bra. Jag har aldrig druckit mogen champagne över huvud taget och skulle gärna vilja prova mest för att veta hur det smakar. Har mest köpt standardcuvéer och några få årgångs- och prestigecuvéer och druckit dem i deras ungdom tidigare.

Det finns en Palmer & Co. 1995 i BS just nu som ligger på ungefär samma pris som deras 2005:a. Kan den vara ett hyfsat prova på-vin? Vet att Palmer & Co. knappast tillhör eliten i champagne och att de normalt sett är rätt slätstrukna, osv. Tyvärr är min budget rätt ansträngd just nu p.g.a. Bordeaux 2009-2010 och lite annat så jag har inte råd med nått ädlare för tillfället, så jag letar mest efter nått som kan ge en hint om vilka smaker som kan utvecklas i en vanlig champagne efter ett decenniums lagring. Nån som provat den?
Den är inget speciellt om man skall vara ärlig. Inte heller deras 1996:a var särskilt bra, inte ens på magnum.

Kolla med Champagnehuset om dom har ngt äldre som du kanske kan privatimportera. Dom brukar ha en del kul Spécial Club.
http://www.champagnehuset.se/ch/Version ... timent.pdf
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
SV: Hjälp med upplärning - Champagne (inköps tips önskas)

Baron_Philippe skrev:
Jag stjäl den här tråden lite om det går bra. Jag har aldrig druckit mogen champagne över huvud taget och skulle gärna vilja prova mest för att veta hur det smakar. Har mest köpt standardcuvéer och några få årgångs- och prestigecuvéer och druckit dem i deras ungdom tidigare.

Det finns en Palmer & Co. 1995 i BS just nu som ligger på ungefär samma pris som deras 2005:a. Kan den vara ett hyfsat prova på-vin? Vet att Palmer & Co. knappast tillhör eliten i champagne och att de normalt sett är rätt slätstrukna, osv.

Jo, Palmer brukar vara slätstrukna för att vara årgångsviner från resp. årgång, men i bra årgångar är de väl ändå OK för priset. Deras årgångs-BdB (2006) var faktiskt helt OK när jag provade den på Champagnedagen: http://vintomas.wordpress.com/2012/05/0 ... agen-2012/
95:an var inte med, men däremot 97 och 00 på magnum.

Jag tror däremot säkert att 95:an säkert funkar om du vill ha ett prova-på-vin och är mest intresserad av mognadsaromerna, snarare än att bunkra upp en större mängd flaskor för framtida konsumtion. Förmodligen är den största skillnaden att den är lite mindre koncentrerad än de bästa, och kanske har mindre friskhet, syra och precision i smaken. (Kombinationen av koncentration, syra och rena aromer är annars det som bör utmärka en årgångsskumpa, annars borde råmaterialet ha hällts i något billigt årgångslöst.) Om den är normaldegorgerad kan den nog vara mer utvecklad än en del andra 95:eek:r, eftersom Palmer-årgångar är tillgängliga rätt tidigt.

Ett vin som fanns med på Champagnedagen som bara är aningen dyrare (439 kr) och kunde vara ett alternativ är de Venoge 1998: http://www.systembolaget.se/83720
Även de Venoge har sina belackare och 1998 är lite yngre än 1995, men det här vinet tyckte jag var helt OK för en storhus-millésime från ett halvbra år.

Annars är väl det bästa tipset att skaffa dig vänner med välfyllda vinkällare...
 

Mattias Schyberg

Administratör
Råkade se denna tråd av en händelse. Tycker det verkar vara en värdefull tråd för de som är intresserade av att lära sig och förstå sig på Champagne. Bumbar den således. Ni som kan lite om denna dryck kan ju gärna fylla på om informationen i tråden börjat tappa relevans. :)
 
Toppen