Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Hjälp mig i mitt botaniserande av vita viner

gece

Man vänjer sig.

Swedish

Medlem
Från de två senaste dagarnas provningar/utbildningar:
- Clos du Gravillas "L'inattendu" (Grenache blanc/ Maccabeu). Snacka om att käka kalk/sten...
https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/linattendu-9629601
- Craven Clairette Blanche (Stellenbosch) Hälften har fått ligga med skal i 10 dagar.
https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/craven-7041001
- Blankbottle Moment of Silence (87% Chenin Blanc, resten Grenache blanc och Viognier)
https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/blankbottle-7937601
 

Mattias Schyberg

Administratör
Från de två senaste dagarnas provningar/utbildningar:
- Clos du Gravillas "L'inattendu" (Grenache blanc/ Maccabeu). Snacka om att käka kalk/sten...
https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/linattendu-9629601
- Craven Clairette Blanche (Stellenbosch) Hälften har fått ligga med skal i 10 dagar.
https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/craven-7041001
- Blankbottle Moment of Silence (87% Chenin Blanc, resten Grenache blanc och Viognier)
https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/blankbottle-7937601
Beställde två flaskor Moment of Silence efter din rekommendation. Håller tummarna! :)
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Hittade den här tre år gamla reklamartikeln (?) om oekad chardonnay
https://www.tasteline.com/dryckesbloggen/vin/chardonnay-utan-ek/
Kanske lite off-topic, men minst ett av de rekommenderade vinerna ekas definitivt (och ekades även då), om än försiktigt i foudre, nämligen Chablis Les Clos från Brocard.
Artikeln är skriven 2015, men när jag skrev en profil om Brocard 2013 noterade jag att producenten använder ek till vissa viner enligt egna uppgifter, vilket skilde sig från den svenske importörens dåvarande uppgifter.
Varför ska det vara så svårt för svenska vinskribenter att slå upp producenternas datablad om viner i de fall där de finns på producenternas webbplats, kan man undra?
För övrigt kan man notera att Johan Lidby numera beskriver Brocards ekanvändning på ett sätt som stämmer överens med producentens egna datablad:
Under lång tid så lagrades alla vinerna på rostfria ståltankar. Julien Brocard har under senare år börjat använda stora ekliggare i större och större utsträckning på Premier Cru- och Grand Cru-vinerna, det är inte för att ge en ekfatskaraktär till vinerna utan för den positiva, försiktiga syrekontakten som dom ger.
 
Slår ett slag för Ungersk furmint.
Finns mycket bra och än så länge finns det kvar några flaskor av min favoritodlare szepsy på bolaget.
Oldland har säljer ävrn hans enskilda vingårdsvin till bra priser dock bara på hellådor​
 

Pessoa

Medlem
Förutom Albariño bör man inte missa Godello, tex av Rafael Palacios. https://www.arvidrosengren.com/arvid-rosengren/2013/07/19/travelling-man-galicia-part-iii-valdeorras

Grüner Veltliner kan vara riktigt bra. Kolla t ex Alzinger, Hirtzberger eller Nigl. Pinot Gris från Zind Humbrecht, t ex Clos Windsbuhl. Sigalas Assyrtiko. T ex Le L d'Or från Luneau-Papin. Trenzado från Suertes del Marques, Kolla bättre Fiano från t ex Ciro Picariello. Sen är jag förtjust i Vermentino, t ex från Antoine Arena.
 
Toppen