KimHartman
Medlem
Bakgrund:
Jag håller gradvis på att avveckla min externa källare till förmån för en mix av lagring i vinskåp och garderob. Nördig som jag är har jag gjort en matematisk modell över "hemma-källaren" i ett tänkt jämviktstillstånd: Givet ett önskat uttag per år, fördelat över ett antal olika vintyper, ger modellen en ungefärlig uppskattning om ungefär hur jag bör planera mina inköp och hur mycket utrymme som krävs för respektive vintyp. I modellen finns ett antal olika parametrar som beskriver hur länge olika vintyper bör lagras (subjektivt, förstås). Dessa lagringstider definieras i modellen enligt den tidsskala som bestäms av lagring i vad som de facto anses vara optimal temperatur, dvs ca 12 grader. Eftersom jag kör mitt vinskåp i ca 15 grader och har ca 22 grader i garderoben behöver jag omvandla lagringstiderna till "mina" temperaturer.
Fråga:
Ni som lagrar vin i rumstemperatur, eller i andra temperaturer som avviker från 12 grader, hur mycket fortare upplever ni att vinerna mognar?
Förbehåll:
Jag är medveten om att det sker ett stort antal kemiska reaktioner i vin som lagras, och att dessa har unika ickelinjära temperaturberoenden. Mognadsprocessen går därför inte bara blir fortare utan blir även annorlunda, vid högre temperaturer. Det jag vill åt är mer en slags grov förenkling av hur de mest dominanta mognadsförändringarna påverkas.
Jag håller gradvis på att avveckla min externa källare till förmån för en mix av lagring i vinskåp och garderob. Nördig som jag är har jag gjort en matematisk modell över "hemma-källaren" i ett tänkt jämviktstillstånd: Givet ett önskat uttag per år, fördelat över ett antal olika vintyper, ger modellen en ungefärlig uppskattning om ungefär hur jag bör planera mina inköp och hur mycket utrymme som krävs för respektive vintyp. I modellen finns ett antal olika parametrar som beskriver hur länge olika vintyper bör lagras (subjektivt, förstås). Dessa lagringstider definieras i modellen enligt den tidsskala som bestäms av lagring i vad som de facto anses vara optimal temperatur, dvs ca 12 grader. Eftersom jag kör mitt vinskåp i ca 15 grader och har ca 22 grader i garderoben behöver jag omvandla lagringstiderna till "mina" temperaturer.
Fråga:
Ni som lagrar vin i rumstemperatur, eller i andra temperaturer som avviker från 12 grader, hur mycket fortare upplever ni att vinerna mognar?
Förbehåll:
Jag är medveten om att det sker ett stort antal kemiska reaktioner i vin som lagras, och att dessa har unika ickelinjära temperaturberoenden. Mognadsprocessen går därför inte bara blir fortare utan blir även annorlunda, vid högre temperaturer. Det jag vill åt är mer en slags grov förenkling av hur de mest dominanta mognadsförändringarna påverkas.