Emanuel
Instagram; Swedish Champagne Dude
Ohoy seglarvänner!
Nu är det sommar och semestertider och som alla förstås redan vet så finns det ju inget som passar bättre ihop är just alkohol och båtar.
-Oavsett om du plockar fram engångsgrillen ur din havskajak, flintasteken ur din Maxi 77 eller hänger upp diskokulan i kranen på ditt plåtschabrak så finns det saker som är minst lika viktiga att tänka på som flytvästen och nödraketerna.
Även en spartanskt inredd havskajak har plats för ett par noga utvalda flaskor och oavsett vilket flytetyg du väljer för semestern så kräver vinvalet förstås en minutiös planering.
Till skillnad mot din vinkällare därhemma bjuds helt andra krav och utmaningar och det är inte bara att hiva in lite Bordeaux och vänta tio år utan här gäller det att ha andra strategier.
Det är inte heller så enkelt som att bara plocka ut lite drickmogna godsaker och stapla dem i kölsvinet innan man kastar loss, här krävs planering och finess och många faror lurar på finvinshorisonten för den oerfarne båtvinsentusiasten.
Den första minan man lätt seglar på är båtgrannar.
Vem har inte upplevt att man väl förtöjd i naturhamnen plötsligt finner sig omringad av vintörstande båtgrannar som gärna lämnar sin box vind för våg för att istället inta din kajuta och dricka upp dina bästa viner i ett nafs.
-Tricket för den rådige vinbåtsentusiasten är därför att se till att alltid ha en låda eller två av ett lagom gott drickvänligt "mediumwine", och tvingas man sedan dreja bi av vintörstande båtgrannar är det bara låta dem glufsa i sig medans finvinet ligger orört kvar och ruvar i kölsvinet.
Nästa grynna som man inte skall glömma bort är förstås mutvinet.
-Oavett om en flaska går till brovakten för att facilitera en extra broöppning eller till Rospiggen som surmulet kastat dig en tamp när du seglat upp på Pettersson grund så vill man inte behöva sticka till dem sin bästa flaska Petrús.
Här finns som tur är en listig strategi som men stor framgång fungerar för de flesta vinnördar.
-Alla har ju någon gång haft oturen att få en flaska halvtaskig Amarone i present av mindre bekantas bekanta då de hört talas om att du är vinintresserad.
Plonk-amaronesarna samlas således på hög under vinterhalvåret för att sedan utyttjas som mutvin under båtsäsongen, då som ett utmärkt betalningsmedel eftersom även den mest vinointresserade boxpimplar-hen VET att Amarone är både dyrt och fint.
Andra vinkategorier som man inte får glömma att ta höjd för är förstås rikligt med Champagne men minst lika viktigt är rosévinet.
Detta då det mer eller mindre står inskrivet i sjölagen att det skall pimplas rosé så fort man befinner sig i närheten av vatten och man vill ju inte riskera kölhalning av en uppretad besättning för att ha missat en sådan sak.
Oavsett om du som vinnörd sedan länge lämnat fanta och rosé bakom dig gör du trots allt bäst i att hålla din besättnings moral på topp.
Här åsyftas exempelvis roséslukare så som fruar, fruars vänner, vänners fruar, vänners flickvänner, flickvänners vänner och även kategorin båtgrannar som beskrivits tidigare.
Medans besättningen, båtgrannarna och eventuell pöbel kastar sig över den välkylda rosén likt hungriga pirater kan du i lugn och ro förskansa dig nere i maskinrummet och ostört öppna din Selosse. (se bara till att maskinrummet är stort nog för två ifall du skulle träffa på någon forumsmedlem på havet)
Beroende lite på storleken på din flajja kan det även vara lämpligt att ta med en större eller mindre mängd övningssabreringsvin. Detta då det lätt kan bli många som vill svinga svärdet frammåt nattkröken och det vore väl synd att låta någon helt oerfaren sabrör hugga din bästa krug i stycken bara för att hen för stunden tror sig vara general Custer.
Här är tricket att alltid ha med några lådor rosa Prosecco under hundralappen som man i värsta fall kan hälla till katten om flaskan råkar få svärdet på tvären istället för på längden.
Så vilka viner väljer jag till båten då?
Amaronesarna har jag ju redan täckt in i kategorin mutviner.
I kategorin vinsnyltande båtgrannar har jag valt en trevlig CDR strax över hundralappen samt en kraftfull iitalienare som går hem hos både nördar och vanlig folk frammåt nattkröken. I det här fallet Petit Barabas Selection CDR samt Marbino Noto, båda från Franska Vinlistan.
I kategorin Champagne har jag helt undvikit prestigebubbel occh istället satsat på en lagom trevlig blandning av diverse odlarskumpor, BDB såväl som BDN.
I kategorin rosé har det blivit diverse från Provence och i kategorin övningssabreringsvin har jag valt "89 kronor Mirabello Rosé" också det från Franska Vinlistan.
I Finvinskategorin blir det ett litet urval av vad som ser gott ut för stunden i hemmakällaren men fokus brukar ligga på kraft istället finess då finessen sällan gör sig väl bland myggor, knott och osande engångsgrillar.
Nu undrar jag förstås vad ni övriga på forumet har för båtvinsfavoriter och båtvinsstrategier?
Nu är det sommar och semestertider och som alla förstås redan vet så finns det ju inget som passar bättre ihop är just alkohol och båtar.
-Oavsett om du plockar fram engångsgrillen ur din havskajak, flintasteken ur din Maxi 77 eller hänger upp diskokulan i kranen på ditt plåtschabrak så finns det saker som är minst lika viktiga att tänka på som flytvästen och nödraketerna.
Även en spartanskt inredd havskajak har plats för ett par noga utvalda flaskor och oavsett vilket flytetyg du väljer för semestern så kräver vinvalet förstås en minutiös planering.
Till skillnad mot din vinkällare därhemma bjuds helt andra krav och utmaningar och det är inte bara att hiva in lite Bordeaux och vänta tio år utan här gäller det att ha andra strategier.
Det är inte heller så enkelt som att bara plocka ut lite drickmogna godsaker och stapla dem i kölsvinet innan man kastar loss, här krävs planering och finess och många faror lurar på finvinshorisonten för den oerfarne båtvinsentusiasten.
Den första minan man lätt seglar på är båtgrannar.
Vem har inte upplevt att man väl förtöjd i naturhamnen plötsligt finner sig omringad av vintörstande båtgrannar som gärna lämnar sin box vind för våg för att istället inta din kajuta och dricka upp dina bästa viner i ett nafs.
-Tricket för den rådige vinbåtsentusiasten är därför att se till att alltid ha en låda eller två av ett lagom gott drickvänligt "mediumwine", och tvingas man sedan dreja bi av vintörstande båtgrannar är det bara låta dem glufsa i sig medans finvinet ligger orört kvar och ruvar i kölsvinet.
Nästa grynna som man inte skall glömma bort är förstås mutvinet.
-Oavett om en flaska går till brovakten för att facilitera en extra broöppning eller till Rospiggen som surmulet kastat dig en tamp när du seglat upp på Pettersson grund så vill man inte behöva sticka till dem sin bästa flaska Petrús.
Här finns som tur är en listig strategi som men stor framgång fungerar för de flesta vinnördar.
-Alla har ju någon gång haft oturen att få en flaska halvtaskig Amarone i present av mindre bekantas bekanta då de hört talas om att du är vinintresserad.
Plonk-amaronesarna samlas således på hög under vinterhalvåret för att sedan utyttjas som mutvin under båtsäsongen, då som ett utmärkt betalningsmedel eftersom även den mest vinointresserade boxpimplar-hen VET att Amarone är både dyrt och fint.
Andra vinkategorier som man inte får glömma att ta höjd för är förstås rikligt med Champagne men minst lika viktigt är rosévinet.
Detta då det mer eller mindre står inskrivet i sjölagen att det skall pimplas rosé så fort man befinner sig i närheten av vatten och man vill ju inte riskera kölhalning av en uppretad besättning för att ha missat en sådan sak.
Oavsett om du som vinnörd sedan länge lämnat fanta och rosé bakom dig gör du trots allt bäst i att hålla din besättnings moral på topp.
Här åsyftas exempelvis roséslukare så som fruar, fruars vänner, vänners fruar, vänners flickvänner, flickvänners vänner och även kategorin båtgrannar som beskrivits tidigare.
Medans besättningen, båtgrannarna och eventuell pöbel kastar sig över den välkylda rosén likt hungriga pirater kan du i lugn och ro förskansa dig nere i maskinrummet och ostört öppna din Selosse. (se bara till att maskinrummet är stort nog för två ifall du skulle träffa på någon forumsmedlem på havet)
Beroende lite på storleken på din flajja kan det även vara lämpligt att ta med en större eller mindre mängd övningssabreringsvin. Detta då det lätt kan bli många som vill svinga svärdet frammåt nattkröken och det vore väl synd att låta någon helt oerfaren sabrör hugga din bästa krug i stycken bara för att hen för stunden tror sig vara general Custer.
Här är tricket att alltid ha med några lådor rosa Prosecco under hundralappen som man i värsta fall kan hälla till katten om flaskan råkar få svärdet på tvären istället för på längden.
Så vilka viner väljer jag till båten då?
Amaronesarna har jag ju redan täckt in i kategorin mutviner.
I kategorin vinsnyltande båtgrannar har jag valt en trevlig CDR strax över hundralappen samt en kraftfull iitalienare som går hem hos både nördar och vanlig folk frammåt nattkröken. I det här fallet Petit Barabas Selection CDR samt Marbino Noto, båda från Franska Vinlistan.
I kategorin Champagne har jag helt undvikit prestigebubbel occh istället satsat på en lagom trevlig blandning av diverse odlarskumpor, BDB såväl som BDN.
I kategorin rosé har det blivit diverse från Provence och i kategorin övningssabreringsvin har jag valt "89 kronor Mirabello Rosé" också det från Franska Vinlistan.
I Finvinskategorin blir det ett litet urval av vad som ser gott ut för stunden i hemmakällaren men fokus brukar ligga på kraft istället finess då finessen sällan gör sig väl bland myggor, knott och osande engångsgrillar.
Nu undrar jag förstås vad ni övriga på forumet har för båtvinsfavoriter och båtvinsstrategier?
Last edited: