StefanAkiko
Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Traditionellt japanskt cuisine av Watanabe-san, den meste perfektionist jag sett driva ett kök. Han och hustrun driver restaurangen och tar tre, enstaka gånger fyra, små följen. Det största antalet gäster jag sett under en kväll är 12 st. Vi bokar alltid counter seat för att kunna njuta av Watanabe-san:s ständigt perfekta arbetsordning, reda och knivhantering, med samma fokus som en gammaldags samuraj. Helt outstanding!
De serverar en meny. Menyn anpassas efter varje kalendermånads särskilda känsla-kulturhistoria-råvaror. Även om rätter ibland kan se exakt likadana ut över ett månadsskifte, så tillagas och smakar de ändå olika. Vi har aldrig, aldrig, aldrig någonsin fått en enda servering som varit annat än 100% perfekt. Smakmässigt är allt subtilt, sanslöst välbalanserat och gudabenådat gott.
Denne mest kompromisslöse kock tog sig an en dedikerad lärling för något år sedan. Lärlingen flydde efter bara några veckor. Watanabe-san är kompromisslös mot alla, ssk mot sig själv, och jobbar från tidig morgon till sen natt minst 6 dagar i veckan. Hans leende är varmt och vänligt. Servicen utan minsta anmärkning. De säger åt gäster som blir högljudda, och skickar ut sådana ohyfsade tölpar som pratar i mobilen... Alla sakéer de har på listan är superba. Kostnad per person för menyn: 13.000 yen, dvs ca 875 kr.
Vi bokar alltid så att vi ligger tre månader före, vilket i princip garanterar oss plats.
Vill du äta perfekt japansk mat är detta RÄTT restaurang!
Kvällens meny:
Först ut var uni (sjöborreorgan) på perfekt rökt och grillad nasu (aubergine). En klutt wasabi kröner verket både visuellt och smakmässigt. Kall rätt, skyn med utsökt balans av fiskbuljong, mirin, sälta och yuzu dracks girigt upp...
Anago (ål) som sushi, med det perfekta riset till!
Daikon (rättika) som kokts mjäll och sedan fått kallna och dra länge i lökspad. Vansinnigt underbar umamismak på denna! Sommarens särskilda havsväxt.
Finhackad myouga (aromatiskt parfymerad ingerfärssläkting), friterad gomadofu (tofu på sesam) och tougarashi (en slags peppar) samt grillad kuchiko (soltorkad äggstock från sjögurka).
Sommarfisk... Glömt namnet... med torkad miso. Ssk inlagd selleri med strimlad kombu (tång).
Hur god kan en äggplanta egentligen bli? Som denna blir nog svaret. Krona av ingefära.
Världens utan konkurrens största matupplevelse då handlar om fisk: Watanabe-san's akamutsu. Citrusen heter: kabosu.
DENNA RÄTT ÄR VÄRD EN RESA TILL TOKYO!
Några korta längder av en trådig stjälk med särpräglad smak (normalt) men som här tämjts med en fantastisk inläggning och lite finrivet limeskal.
Inlånad bild från tidigare besök, för vi glömde ta bild på vårt ris med sommarens sötaste och mest smakrika gula majskorn i... Traditionell avslutning på japanska middagar: ris, inlagda grönsaker och misosoppa.
Gelé av klibbigt slag, smaksatt med brunt socker, bestrött med malda sojabönor. Serverat med grönt te av finare sort, rejält grön doft av bla nässlor och en beska i smaken som absolut @Matlen skulle gå upp i brygga av.
De serverar en meny. Menyn anpassas efter varje kalendermånads särskilda känsla-kulturhistoria-råvaror. Även om rätter ibland kan se exakt likadana ut över ett månadsskifte, så tillagas och smakar de ändå olika. Vi har aldrig, aldrig, aldrig någonsin fått en enda servering som varit annat än 100% perfekt. Smakmässigt är allt subtilt, sanslöst välbalanserat och gudabenådat gott.
Denne mest kompromisslöse kock tog sig an en dedikerad lärling för något år sedan. Lärlingen flydde efter bara några veckor. Watanabe-san är kompromisslös mot alla, ssk mot sig själv, och jobbar från tidig morgon till sen natt minst 6 dagar i veckan. Hans leende är varmt och vänligt. Servicen utan minsta anmärkning. De säger åt gäster som blir högljudda, och skickar ut sådana ohyfsade tölpar som pratar i mobilen... Alla sakéer de har på listan är superba. Kostnad per person för menyn: 13.000 yen, dvs ca 875 kr.
Vi bokar alltid så att vi ligger tre månader före, vilket i princip garanterar oss plats.
Vill du äta perfekt japansk mat är detta RÄTT restaurang!
Kvällens meny:
Först ut var uni (sjöborreorgan) på perfekt rökt och grillad nasu (aubergine). En klutt wasabi kröner verket både visuellt och smakmässigt. Kall rätt, skyn med utsökt balans av fiskbuljong, mirin, sälta och yuzu dracks girigt upp...
Anago (ål) som sushi, med det perfekta riset till!
Daikon (rättika) som kokts mjäll och sedan fått kallna och dra länge i lökspad. Vansinnigt underbar umamismak på denna! Sommarens särskilda havsväxt.
Finhackad myouga (aromatiskt parfymerad ingerfärssläkting), friterad gomadofu (tofu på sesam) och tougarashi (en slags peppar) samt grillad kuchiko (soltorkad äggstock från sjögurka).
Sommarfisk... Glömt namnet... med torkad miso. Ssk inlagd selleri med strimlad kombu (tång).
Hur god kan en äggplanta egentligen bli? Som denna blir nog svaret. Krona av ingefära.
Världens utan konkurrens största matupplevelse då handlar om fisk: Watanabe-san's akamutsu. Citrusen heter: kabosu.
DENNA RÄTT ÄR VÄRD EN RESA TILL TOKYO!
Några korta längder av en trådig stjälk med särpräglad smak (normalt) men som här tämjts med en fantastisk inläggning och lite finrivet limeskal.
Inlånad bild från tidigare besök, för vi glömde ta bild på vårt ris med sommarens sötaste och mest smakrika gula majskorn i... Traditionell avslutning på japanska middagar: ris, inlagda grönsaker och misosoppa.
Gelé av klibbigt slag, smaksatt med brunt socker, bestrött med malda sojabönor. Serverat med grönt te av finare sort, rejält grön doft av bla nässlor och en beska i smaken som absolut @Matlen skulle gå upp i brygga av.