Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Kostjan

Mot bättre vetande
Chateau Le Pin -88
Det lär väl vara första och enda gången jag får förmånen att dricka detta. Massvis med "gunk" under folien och var väldigt oroad för korkens kvalitet och det faktum att jag inte har en bladöppnare. Det gick dock över förväntan med klassisk sommelierskruv.. till en början. Hade tydligen inte skruvat ned den genom hela korken så givetvis gick den av med typ en cm kvar i halsen. När jag ska ta omtag inträffar nåt jag aldrig varit med om förr.. snuddar korkbiten och sen sugs ned i flaskan med ett tydligt "plopp"..
Nåväl, dekantering och servering så kommer vi till det roliga.
Väldigt elegant och finstämd doft - absolut inget kraftpaket. Örter, blå frukt, sandelträ.
Första glaset bjöd på massvis av björnbär, en touch kråkbär lite läder och vanilj/sandelträ i tanninerna.
Andra glaset efter ca en timme hade det öppnat upp ordentligt med rått kött, lite rost, kryddor, lagerblad och en betydligt kaxigare närvaro. Tanninerna har också snäppt upp sig och är nu mer peppriga.
Sista glaset efter dryga två timmar börjar frukten stänga ned lite. Doften levererar fortfarande på topp men det är betydligt kärvare med mer läder och peppar som dominerar. Synd att vi ätit upp maten vid det laget för smaklökarna skrek efter lite krämig potatisgratäng som balans.
Kändes initialt betydligt yngre än sina år men åldern märktes under glasutvecklingen. Dock ett fantastiskt vin.
Dracks till confiterade anklår och potatisgratäng med comte.
Avis! Jag vill också dricka Le Pin nu!
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Gårdagen bjöd på två flaskor Bordeaux med väldigt liknande namn men där slutade likheterna. Inte bara att ena var sött och det andra rött utan också att de knappast kan vara längre ifrån varandra i prishänseende ;)
Visa bifogad bild 12010 Visa bifogad bild 12011 Visa bifogad bild 12012
Le Pin -88
Det lär väl vara första och enda gången jag får förmånen att dricka detta. Massvis med "gunk" under folien och var väldigt oroad för korkens kvalitet och det faktum att jag inte har en bladöppnare. Det gick dock över förväntan med klassisk sommelierskruv.. till en början. Hade tydligen inte skruvat ned den genom hela korken så givetvis gick den av med typ en cm kvar i halsen. När jag ska ta omtag inträffar nåt jag aldrig varit med om förr.. snuddar korkbiten och sen sugs ned i flaskan med ett tydligt "plopp"..
Nåväl, dekantering och servering så kommer vi till det roliga.
Väldigt elegant och finstämd doft - absolut inget kraftpaket. Örter, blå frukt, sandelträ.
Första glaset bjöd på massvis av björnbär, en touch kråkbär lite läder och vanilj/sandelträ i tanninerna.
Andra glaset efter ca en timme hade det öppnat upp ordentligt med rått kött, björnbär, lite rost, kryddor, lagerblad och en betydligt kaxigare närvaro. Tanninerna har också snäppt upp sig och är nu mer peppriga.
Sista glaset efter dryga två timmar börjar frukten stänga ned lite. Doften levererar fortfarande på topp men det är betydligt kärvare med mer läder och peppar som dominerar. Synd att vi ätit upp maten vid det laget för smaklökarna skrek efter lite krämig potatisgratäng som balans.
Kändes initialt betydligt yngre än sina år men åldern märktes under glasutvecklingen. Dock ett fantastiskt vin.
Dracks till confiterade anklår och potatisgratäng med comte.

Chateau Lepine -99
Kvarvarande halva från nyår.
Doft av nyinköpt badboll med lätt anstrykning av honung och saffran. Smaken öppnar med badboll och terpentin, hög syra och balanserad sötma som övergår i honeycomb och kristallklara saffranstoner.
Det är inget stort vin men det har ett säreget uttryck som gör att jag uppskattar det enormt. Parades med ankleverterrine från @KockJohan (satt som en smäck!) och senare nybakad sockerkaka karamelliserad i brynt smör med rosmarin, vaniljglass och hjortron
Mina flaskor kommer från nåt auktionsfynd på Lauritz om jag minns rätt men jag måste försöka absolut hitta fler.
Låter som en underbar kväll! :)
 

LeChat

Medlem
EE31BCAC-B7A2-4B42-AABF-119F8A8EEE5C.jpeg

2010 Domaine de la Janasse Châteauneuf-du-Pape

Idag blev jag sugen på ett maffigare vin med tät frukt men ändå med bibehållen tanninstruktur och frisk syra. Och det här vinet kunde pricka in alla rätt! Årgång 2010 Chateauneuf är ju för j-vla gott! När allt stämmer, bra balans, rätt temperatur och sen blir det en tjock blodig ryggbiff till det........:)
 

Magikern

Medlem
Woori Yallok Pinot Noir 2007

Doft: Mycket blygsam doft av hallon och örter. Inget mognadstoner på något sett.
Attack: Hallon, metall (på något sett märker man att det är ett skruvkorksvin), örter och det är verkligen trist i munnen
Mellansmak: Här märker man att vinet inte blir bättre än vad det är nu. Beska örter och tvål ingen syra som lyfter fram vinet
Eftersmak: Rätt lång men trist.

Detta vinet är nog ett rätt bra exempel på ett vin som borde haft kork och inte skruvkapsyl. 80 poäng idag men för några år sedan var det säkert bättre. En riktig besvikelse.

Någon annan som provat?

 

Magnus L

urydhtfilgukj
Woori Yallok Pinot Noir 2007

Doft: Mycket blygsam doft av hallon och örter. Inget mognadstoner på något sett.
Attack: Hallon, metall (på något sett märker man att det är ett skruvkorksvin), örter och det är verkligen trist i munnen
Mellansmak: Här märker man att vinet inte blir bättre än vad det är nu. Beska örter och tvål ingen syra som lyfter fram vinet
Eftersmak: Rätt lång men trist.

Detta vinet är nog ett rätt bra exempel på ett vin som borde haft kork och inte skruvkapsyl. 80 poäng idag men för några år sedan var det säkert bättre. En riktig besvikelse.

Någon annan som provat?
Låter ju helknasigt, hur tänker du att skruvkork har påverkat vinet?
 

chambertin

Medlem
Skruvkorken innebär att vinet inte kunnat andas och utvecklas. Om jag inte har helt fel för mig så är det bara ett fåtal viner som har skruvkapsyl som lämpar sig för långlagring eller?
Den packning/tätning en skruvkork har kan väljas vg diffussion så det är inte som du säger med utbytet mellan vin och atmosfären utanför. Inga skruvkapsyler är helt täta vad jag förstått (inte ens 2007). Finns många andra anledningar till att viner utvecklas långsamt eller är reduktiva varav förslutningen är en.
 

Magikern

Medlem
Den packning/tätning en skruvkork har kan väljas vg diffussion så det är inte som du säger med utbytet mellan vin och atmosfären utanför. Inga skruvkapsyler är helt täta vad jag förstått (inte ens 2007). Finns många andra anledningar till att viner utvecklas långsamt eller är reduktiva varav förslutningen är en.

Nämnas bör att beskan och de reduktiva tonerna försvann efter dekantering. Frukten blev lite bättre med men vinet är ingenting jag kan rekomendera till någon. Möjligt att vinet smakat likadant även om det haft vanlig kork.

Det hade varit kul med feedback från någon annan som provat iaf.
 
Strålende kveld på Voss i går.
Teppet gikk litt ned på slutten, som dere kan lese.

Domaine Leflaive Premier Cru "Pucelles" 2005.
Noe lukket, og ikke helt klokkeren.
Svær rik munnfølelse, konsentrert frukt.
Mye power.
Vanvittig lengde.
Litt usikker, men har trua på at denne vil komme som et skudd. 92-93p?

Domaine Leflaive Premier Cru "Pucelles" 2004.
Ganske "advanced" på duft - smør og nøtter.
Relativt overmoden frukt på smak også.
Sitter lenge.
Absolutt drikkbart, men ikke der den burde være.

Domaine Leflaive Premier Cru "Pucelles" 2002.
Fresh nese med massivt innslag av steinmineralitet.
Fantastisk fokusert munnfølese med konsentrert frukt og balansert friskhet.
Ungdommelig og skikkelig fast i fisken.
Eleganse og kraft i full symbiose.
Meget lang og presis finish hvor munnhulen blir bombardert med kalk/krittmineraler og syre.
En helt strålende vin med et langt og god liv foran seg. 95p+

Krug 1998.
Godt moden, men flott nese med modne røde epler, krydder, trevirke og nøtter.
Rik og deilig med nydelig mousse.
Bra vekt på denne med akkurat nok friskhet.
Denne er ganske moden nå og drikker helt supert nå.
Lang fyldig finish. 93p

Domaine Pierre-Yves Colin-Morey Premier Cru Meursault "Perrieres" 2002.
Vakker og elegant på duft - nesten litt beskjeden.
Starter smooth før den strammer seg skikkelig opp.
Kjølig presis frukt med flott konsentrasjon og en pirrende nerve.
Lang og fast finish med bøttevis av mineraler.
Strålende ungdommelig vin! 93-94p

Domaine Pierre-Yves Colin-Morey Grand Cru "Chevalier Montrachet" 2005.
Rik og fedmeaktig på duft, men igjen litt tilbakeholden.
Svær og konsentrert - trenger mer tid.
Mye fett som skal slipes vekk her.
Meget lang.
La ligge.


Domaine Pierre-Yves Colin-Morey Grand Cru "Batard Montrachet" 2004.
Sexy elegant på den formfulle siden.
Virkelig flott nese!
Blomster, sitrus, stein, parfyme og svakt smør.
Her dundrer vinen inn fra det sekundet vinen treffer tungen.
Høy fruktkvalitet, strålende konsentrasjon og pirrende friskhet.
Dette er stor vin.
Holder kurven hele veien og ender i en imponerende lang presis finish.
Denne vil holde i mange år.
Fantastisk vin! 96p

Domaine Michel Lafarge Premier Cru "Clos du Chateau des Ducs" 1999.
Tørker it og taper seg.
Ingen bra flaske.

Domaine Michel Lafarge Premier Cru "Clos du Chateau des Ducs" 1998.
Sliten nese.
Hard med gammelt tre i munn (hvis det er lov å si).
Tørr og uten fruktsødme. NR

Domaine Marquis d'Angerville Premier Cru "Clos des Ducs" Monopole 1998.
Blodkork!

Domaine Armand Rosseau Clos de Beze 2005.
Ahhh... dette er deilig!
Vannvittig dybde på nesen med mørke bær, spice, tre, parfyme,
Fortsatt relativt pakket inn, men avslører lett at dette er en legende.
Fløyelsmyk og luftig med likevel en usannsynlig kraft.
Den slår som Iron Mike mens den danser som Cassius Clay
Den tar rett og slett pusten fra deg.
Fresh og konsentrert.
Ung og har mer i vente.
Lineær kurve med en finish som varer og varer.
Presis og fast.
Kan ligge lenge.
Helt rå! 97p

Domaine Armand Rousseau Premier Cru "Clos St.-Jacques" 2005.
Er litt tight, men uendelig vakker og dyp nese.
Jordbær, spice, pinotparfyme og edelt treverk.
Kompakt frukt, men likevel en smoothness som gjør dette til en opplevelse.
Ypperlig fruktkvalitet, konsentrert og fresh.
Pen fruktsødme i den stramme strukturen.
Fokusert utgang som sitter meget lenge med bestemte finkornede tanniner. 94p

Lucien Le Moine Clos de Beze 2005.
Mye fat som ødelegger litt, da det ligger nydelig frukt under.
Konsentrert og mektig.
Lider litt av fatbruken på smak også.
Blir litt klumsete.
Men for all del, det er bra vin.
Det bare blekner litt ved siden av Rousseau.
Lang finish. 92p

Domaine Jacques-Frederic Mugnier Premier Cru "Les Amoreuses" 2005.
Pakket nesten helt inn.
Svake nyanser av forelskelse.
Med luft skriker den sexy!
Lag på lag med noe jeg ikke klarer å beskrive.
Vakkert, delikat, elegant og subtilt.
Leken munnfølelse med en perfekt balanse.
I sitt ess med konsentrasjon, friskhet, sødme og struktur.
En vin som bringer frem følelser.
Shit, dette er sexy!
At noe kan være så kompakt og likevel lettbeint er en bragd.
Dette er hva Pinot handler om.
Ettersmaken varer en evighet med de aller fineste tanniner. 97p

Domaine Jacques-Frederic Mugnier Grand Cru "Musigny" 2005.
Alt du kan ønske deg er her - det er bare blitt plassert nederst i skuffen.
Mørkere og barskere enn Amoureuses, men
du skal være passe fjern for å ikke bli opphisset av denne også.
Slår hardt i munnhulen- et beist!
Kraft i høysetet, men det er for hardt dor øyeblikket.
Venter du, vil du ha noe magisk i vente.
Drøyt lang med heftige tanniner.
Vent med denne 95p for nå.

Domaine Jacques-Frederic Mugnier Premier Cru "Les Fuées" 2005.
Tight.
Svakt parfyme, tre, krydder og svak mint.
Du kjenner godt dybden, selv om den holder tilbake.
Pen fylde, stram, konsentrert og med god friskhet.
Trenger mer tid.
Har godt av å smoothes ut litt.
Sitter lenge med litt røffe tanniner. 92p

Egon Müller Scharzhofberger Riesling Spätlese 2009 MAGNUM.
Pen, men altfor ung.

Bonusviner:
Mouton 82.
Fårepølse og Mouton - Voss kan by på det meste.
Drøy sak!
Så elegant, balansert kraftfull og smooth.
Leken vin med perfekt modning.
Vil holde lenge.
I komplett harmoni, og en lengde som varer et stykke av togturen hjem.❤️
96-97p

Cathiard Clos de l’Orme 2000.
Pen og deilig å drikke nå.
Flott vin.

Mugnier Musigny 2004.
Grønske i medisinskapet.
Ikke bra.

Latour 1985.
Strålende vin, men har hatt bedre flaske.

Prieure Roch Vosne Suchots 1999.
Denne var litt sliten.

Guigal La Turque og La Mouline 2000.
Tror disse var bra...

Opus One 1994 dukket visst opp, men husker den ikke...

Bertheau Chambolle Amoureuses 2005.
Tight og hard men med skikkelig stuffing som bare venter på å utfolde seg.
Muligens ikke det lureste jeg har gjort, ved å bestille denne 02.00.
 

Attachments

  • 0704CE0E-33A8-4918-AF18-E1287E8FA629.jpeg
    0704CE0E-33A8-4918-AF18-E1287E8FA629.jpeg
    81,3 KB · Visningar: 161

Kostjan

Mot bättre vetande
Strålende kveld på Voss i går.
Teppet gikk litt ned på slutten, som dere kan lese.

Domaine Leflaive Premier Cru "Pucelles" 2005.
Noe lukket, og ikke helt klokkeren.
Svær rik munnfølelse, konsentrert frukt.
Mye power.
Vanvittig lengde.
Litt usikker, men har trua på at denne vil komme som et skudd. 92-93p?

Domaine Leflaive Premier Cru "Pucelles" 2004.
Ganske "advanced" på duft - smør og nøtter.
Relativt overmoden frukt på smak også.
Sitter lenge.
Absolutt drikkbart, men ikke der den burde være.

Domaine Leflaive Premier Cru "Pucelles" 2002.
Fresh nese med massivt innslag av steinmineralitet.
Fantastisk fokusert munnfølese med konsentrert frukt og balansert friskhet.
Ungdommelig og skikkelig fast i fisken.
Eleganse og kraft i full symbiose.
Meget lang og presis finish hvor munnhulen blir bombardert med kalk/krittmineraler og syre.
En helt strålende vin med et langt og god liv foran seg. 95p+

Krug 1998.
Godt moden, men flott nese med modne røde epler, krydder, trevirke og nøtter.
Rik og deilig med nydelig mousse.
Bra vekt på denne med akkurat nok friskhet.
Denne er ganske moden nå og drikker helt supert nå.
Lang fyldig finish. 93p

Domaine Pierre-Yves Colin-Morey Premier Cru Meursault "Perrieres" 2002.
Vakker og elegant på duft - nesten litt beskjeden.
Starter smooth før den strammer seg skikkelig opp.
Kjølig presis frukt med flott konsentrasjon og en pirrende nerve.
Lang og fast finish med bøttevis av mineraler.
Strålende ungdommelig vin! 93-94p

Domaine Pierre-Yves Colin-Morey Grand Cru "Chevalier Montrachet" 2005.
Rik og fedmeaktig på duft, men igjen litt tilbakeholden.
Svær og konsentrert - trenger mer tid.
Mye fett som skal slipes vekk her.
Meget lang.
La ligge.


Domaine Pierre-Yves Colin-Morey Grand Cru "Batard Montrachet" 2004.
Sexy elegant på den formfulle siden.
Virkelig flott nese!
Blomster, sitrus, stein, parfyme og svakt smør.
Her dundrer vinen inn fra det sekundet vinen treffer tungen.
Høy fruktkvalitet, strålende konsentrasjon og pirrende friskhet.
Dette er stor vin.
Holder kurven hele veien og ender i en imponerende lang presis finish.
Denne vil holde i mange år.
Fantastisk vin! 96p

Domaine Michel Lafarge Premier Cru "Clos du Chateau des Ducs" 1999.
Tørker it og taper seg.
Ingen bra flaske.

Domaine Michel Lafarge Premier Cru "Clos du Chateau des Ducs" 1998.
Sliten nese.
Hard med gammelt tre i munn (hvis det er lov å si).
Tørr og uten fruktsødme. NR

Domaine Marquis d'Angerville Premier Cru "Clos des Ducs" Monopole 1998.
Blodkork!

Domaine Armand Rosseau Clos de Beze 2005.
Ahhh... dette er deilig!
Vannvittig dybde på nesen med mørke bær, spice, tre, parfyme,
Fortsatt relativt pakket inn, men avslører lett at dette er en legende.
Fløyelsmyk og luftig med likevel en usannsynlig kraft.
Den slår som Iron Mike mens den danser som Cassius Clay
Den tar rett og slett pusten fra deg.
Fresh og konsentrert.
Ung og har mer i vente.
Lineær kurve med en finish som varer og varer.
Presis og fast.
Kan ligge lenge.
Helt rå! 97p

Domaine Armand Rousseau Premier Cru "Clos St.-Jacques" 2005.
Er litt tight, men uendelig vakker og dyp nese.
Jordbær, spice, pinotparfyme og edelt treverk.
Kompakt frukt, men likevel en smoothness som gjør dette til en opplevelse.
Ypperlig fruktkvalitet, konsentrert og fresh.
Pen fruktsødme i den stramme strukturen.
Fokusert utgang som sitter meget lenge med bestemte finkornede tanniner. 94p

Lucien Le Moine Clos de Beze 2005.
Mye fat som ødelegger litt, da det ligger nydelig frukt under.
Konsentrert og mektig.
Lider litt av fatbruken på smak også.
Blir litt klumsete.
Men for all del, det er bra vin.
Det bare blekner litt ved siden av Rousseau.
Lang finish. 92p

Domaine Jacques-Frederic Mugnier Premier Cru "Les Amoreuses" 2005.
Pakket nesten helt inn.
Svake nyanser av forelskelse.
Med luft skriker den sexy!
Lag på lag med noe jeg ikke klarer å beskrive.
Vakkert, delikat, elegant og subtilt.
Leken munnfølelse med en perfekt balanse.
I sitt ess med konsentrasjon, friskhet, sødme og struktur.
En vin som bringer frem følelser.
Shit, dette er sexy!
At noe kan være så kompakt og likevel lettbeint er en bragd.
Dette er hva Pinot handler om.
Ettersmaken varer en evighet med de aller fineste tanniner. 97p

Domaine Jacques-Frederic Mugnier Grand Cru "Musigny" 2005.
Alt du kan ønske deg er her - det er bare blitt plassert nederst i skuffen.
Mørkere og barskere enn Amoureuses, men
du skal være passe fjern for å ikke bli opphisset av denne også.
Slår hardt i munnhulen- et beist!
Kraft i høysetet, men det er for hardt dor øyeblikket.
Venter du, vil du ha noe magisk i vente.
Drøyt lang med heftige tanniner.
Vent med denne 95p for nå.

Domaine Jacques-Frederic Mugnier Premier Cru "Les Fuées" 2005.
Tight.
Svakt parfyme, tre, krydder og svak mint.
Du kjenner godt dybden, selv om den holder tilbake.
Pen fylde, stram, konsentrert og med god friskhet.
Trenger mer tid.
Har godt av å smoothes ut litt.
Sitter lenge med litt røffe tanniner. 92p

Egon Müller Scharzhofberger Riesling Spätlese 2009 MAGNUM.
Pen, men altfor ung.

Bonusviner:
Mouton 82.
Fårepølse og Mouton - Voss kan by på det meste.
Drøy sak!
Så elegant, balansert kraftfull og smooth.
Leken vin med perfekt modning.
Vil holde lenge.
I komplett harmoni, og en lengde som varer et stykke av togturen hjem.❤️
96-97p

Cathiard Clos de l’Orme 2000.
Pen og deilig å drikke nå.
Flott vin.

Mugnier Musigny 2004.
Grønske i medisinskapet.
Ikke bra.

Latour 1985.
Strålende vin, men har hatt bedre flaske.

Prieure Roch Vosne Suchots 1999.
Denne var litt sliten.

Guigal La Turque og La Mouline 2000.
Tror disse var bra...

Opus One 1994 dukket visst opp, men husker den ikke...

Bertheau Chambolle Amoureuses 2005.
Tight og hard men med skikkelig stuffing som bare venter på å utfolde seg.
Muligens ikke det lureste jeg har gjort, ved å bestille denne 02.00.
Bra kväll!
 

gece

Man vänjer sig.
IMG_20180121_201105.jpg


2015 Equpio Navazos OVNI Palomino Fino är lite tunn, framför allt tunn syra, men har en trevlig komplexitet av torkad gul frukt, barr och äppelmos som växer efter några dagar halvt urdrucken. Gott vardagsvin.

2013 Marques de Murrieta Rioja Dalmau är en ganska maxad pjäs, fyllig, med yppig mörk frukt, rikligt med fina tanniner och bra syra. Ska man vara kritisk är det, som många andra moderna spanjorer, lite identitslöst... men det kanske är en identitet också? Ruskigt gott iaf. 92p

IMG_20180120_205334.jpg

2010 M Chapoutier Châteauneuf-du-Pape Barbe Rac mötte 2012 Lilian Syrah i en duell. De är i stort ganska lika men skiljer sig i detaljerna. Chapoutier är lite stallig med röd frukt, Lilian ren och mörkfruktig med lite mulligare fat. Strukturen är ganska lika, sammetslena tanniner och något låg syra jämfört mina normala preferenser, men ruskigt bra viner är de, båda två. Måste en vinnare utses är det nog Chapoutier som är vassast.
 
Last edited:
29D9AD90-5952-4212-B37A-211692422B53.jpeg

Les Grands Teppes VV, Ganevat 2014. Ett vin i världsklass. Först är det litet lätt bubbligt men det blåser bort på några timmar. Efter dekantering och några timmar kommer en diskret men helt oemotståndligt sexig chardonnayparfym fram. Det blir inte bättre än så här. Och den mjuka men rakbladsvassa syran bär med sig långa sjok av äppelklyftor, solmogna citroner, limeparfait. Riktigt länge. Rent och fokuserat som en nyinköpt japansk stålkniv. 97 p.
Sativa, Lioco Carignan 2013. Knuten och kanske något litet sötsurt (portliknande) julkryddig, även om den är framför allt är relativt elegant ekad och verkligen syradriven, första kvällen. Dag 2 har det lugnat ner sig och det är riktigt härligt och betydligt mer sval frukt på näsan. Elegantare. Fortfarande rätt mycket svart mullbärssötma (och syra) i munnen. Medium kropp, väl dolda tanniner, massor av apelsinsyra. Friskt och härligt, sammetsmjuk attack. Gott. 90 p.
Och visst blir man glad över rediga innehållsförteckningar på vin?

8CBF8992-EF61-4345-B4FF-2E6A9E721193.jpeg
 
Härlig kommentar på ett vin som på pappret slår många andra på fingrarna! :D
Men det är väl å andra sidan lätt hänt, svårt att komma ihåg viner som är på slutet, oavsett provning.
Flott kväll, helt klart!
Ja det ble FOR mye vin utover kvelden.
Det er liksom litt vanskelig å spytte når man sitter med Mugnier Musigny og Mouton 82 i glasset.
God stemning når folk begynner å bestille crazy viner fra kartet som de serverer blindt.
Fantastisk kveld!
Sliiiten i går...
 

Daniel A

Administratör
Årets första ÖsterlensBYOB har hänt. Sju glada slog sig ner runt vindrickarbordet.

Flight 1 - mousserande
DSC_0014.JPG

#1 2005 Paul Bara, Special Club
Smörig, kant från bättre hårdost, citronig syra, generiskt champagne äpple, lite begynnande mognadstoner. I munnen är det också ostkanter, citronskal, äpple och lite nötter. Syran är bra, och det är en skön gräddig moussekänsla i munnen. Det är en bra champagne, men är lite tunn och kort. 88p.
Gissade 2007, odlare, chardonnaydominerad (är ⅓ ch, och ⅔ pn).

#2 1989 Desbordes-Amiaud
Mörkt gul. Citrusmarmeladskal, lite för gamla vinteräpplen, sherrytoner med lite nötter och svamp. Komplex doft. Rund och fyllig i munnen, bra men rundad syra. Lite citrusmarmeladbeska, äpple och svamp i smaken. Intressant smak, men lite kort längd. 89p.
Gissade på 1995, lost i övrigt.

Flight 2 - vitt
DSC_0015.JPG

#3 2006 Domaine Baumard, Clos du Papillon
Otroligt stökig initialt! Stall, ylle och en kraftig doft av hö. Öppnar upp till citron, mer ylle, någon söt frukt (aprikos? melon?). Märkligt beteende. På tungan är det tropiska frukter och vaxigt. Tunn syra, men bra eftersmak. Viss alkoholhetta. En något märklig chenin blanc, mer intressant än god. 85p.
Mitt vin. Tog med det i hopp om att det skulle vara en lite märklig referens till vin nr. #5.

#4 2014 Marc Kreydenweiss, Riesling Kastelberg GC
Mint, päron, solmogen persika, krusbär, blandat lösgodis, vingummi (medhåll från samtliga, men debatt kring vilken färg på vingummit! Svarta och gröna, säger jag). Expressiv och härlig doft. På tungan är godisassociationerna förstärkta av att det är en trevlig dos restsötma i vinet. Den skarpa syran balanserar fint. Bra balans, men ändå väldigt ungt. Toklätt att dricka. 90p (1 bästa röst).
Var tidigt inne på Alsace, tänkte att det kunde vara en ambitiös pinot gris, med riesling som reservgissning.

#5 2003 Heredia de Lopez, Viña Tondonia Reserva Blanco
Intensiv i näsan! Mängder av kokos, nötter, lite smör, någon fröolja, gammal nersågad gran (ej julgran), och mitt i allting finns någon tropisk frukt jag inte kan sätta namn på. Lika komplext är det i munnen, med lite extra vanilj på toppen. Torrt som attan, hög syra. Uppenbarligen ett moget vin, men med långt liv framför sig. 91p, och WOTN (5 av 7 bästa röster).
Mitt vin. Det halvspikades; gissades på gran reservan.

Flight 3 - rött
DSC_0016.JPG

#6 2004 Francesco Rinaldi e Figli, Barolo
Lingonris, lingon, grönt, mer röda bär, rosblad, lite vag doft av mint och kryddor. Mer av samma på tungan, med lite järnsmak (=blod). Kryddigt, strävt och kärvt. Moget, helt klart, bra syra fortfarande, tanniner polerade men i allra högsta grad närvarande. 88p.
Solklar barolo med 10+ år på nacken gissade jag.

#7 2007 Ch. d’Angludet
Powwah! Grönt, mörka röda bär, lite jordigt, blyertspenna och en aning gröna toner. Tungt men rätt elegant och balanserat vin ändå. Bra struktur, och ligger i ett drickfönster som passar min smak fint. 89p.
Gissade BDX (rätt), cab s (rätt) och cab f (fel) dominerande. Vågade inte gissa ålder; tänkte att det var mellan 1975 och 2010...

#8 2014 Rust en Vrede, Estate
Också ett vin med kraft. Lite stökigt, men mycket mörka bär, massa svarta vinbär, uns vanilj. En underbar kommentar vid bordet löd “luktar som finlandsfärjan, eller kanske som X2000”, och det skriver jag under på! Skolboksexempel på tågluktande vin… I munnen är det inga tåg, men en vägg av mörka bär, generiska kryddor. OK syra, mycket tanniner. Ger ett rätt kärvt och ungt intryck - opolerat men bra. 88p.
Helt lost på vad det kunde vara. Är en cab s, shiraz-blend.

(
Flight 4 - sött
-2017 Nederburg och 1999 Suduiraut (fick en bästa röst) i månadens vin-tråden
)


DSC_0017.JPG

(#11 bonus) NV. Comte Hugues de la Bourdonnaye, Brut Nature (rosé)

Mums! @Skaggs generösa bonusar levererar alltid! Luktar lingonpaj och blodapelsin. Inte så komplext, men väldigt charmigt. Otroligt fokus i munnen; en sylvass champagne på alla sätt och vis. Knastertorr och svinhög syra. Om den kan anklagas för något så är längden lite kort. Annars är det ung champagne när den är som bäst. Satte inget betyg. Basårgång 2012, degorgerad 2016.

En mycket bra BYOB! Dessutom så har jag nu en ny telefon, så nu slipper jag plåga era ögon med gräsliga bilder!
 

Magikern

Medlem
Rabl Gruner Veltliner 2011

Doft: Mycket dämpad. Honung och aprikoser kan anas.
Attack: Rätt försiktig men hög koncentration och bra kropp.
Mellansmak: Här händer det saker. Aprikoser, honung och kolagodis. Rätt bra syra och fyllighet lite som ett mellanting mellan botrytis och straw wine.
Eftersmak: Ganska lång och fruktig. Aprikoser och godis med dämpad sötma. Vinet smakar verkligen natursött och balanserat.

Kul vin med framtiden för sig. Kanske stannar på 90 poäng i dagsläget.
 

LeChat

Medlem
B0B92E15-72C4-479D-8A0F-7A39249AF82F.jpeg

2013 Domaine Tempier Bandol

Öppnade den här i söndags, bra då och lika bra ikväll när den fått andas lite. Mer komplex smak idag och vinet har hunnit sätta sig. Precis som tidigare flaskor så är det mycket frukt. Kanske lite för mycket på bekostnad av struktur. Men då är man petig. För det här upplevs som ett välgjort, riktigt vin. Det är lite ungt men gott. Förmodligen kul att prova om 5 år också. Får se om flaskorna räcker....
 
Toppen