buteljen
Medlem
Fick hem 12 småflaskor med blandade viner från 67 Pall Mall häromdagen. De har levererat över 800 webinarier med tillhörande vinflight sedan april och hade ett antal vinpaket packade som av olika anledningar inte levererats. Dessa småflaskor har packats om och skickats ut till klubbmedlemmarna som en nyårsgåva. Väldigt generöst måste jag säga. Provade några samples igår och bland annat så var det ett vin från Etna som verkligen fångade min uppmärksamhet. Jag var till och med tvungen att leta upp webinariet och lyssna på det. Producenten var Pietradolce.
Pietradolce har tre instegsviner - Rosso, Rosato och Bianco. Därefter har de sex viner från vingårdar på hög höjd och gamla prephylloxerastockar. Toppvinet Barbagalli kommer från en vingård på 1000 m höjd med 100-åriga stockar.
Jag provade 2017 Contrada Rampante Etna Rosso.
100% Nerello Mascalese från sluttningar på Mount Etnas norrsida. 900 m över havet. 90 år gamla prephylloxerastockar. Liten vingård på 1 hektar. Deras andra “Cru”-vingård Arcineri ligger endast 50 meter därifrån men de har valt att separera vingårdarna eftersom de ligger på olika gamla lavaflöden vilket tydligen ger olika mineralitet i vinerna.
Contrada Rampante är ett vin med fantastisk finess samtidigt som det är strukturerat.
I doften rödbärigt, körsbär, tranbär, kryddor, stenrökigt.
I munnen oerhört elegant men känns ändå kraftfullt med en härligt finkorning tanninstruktur. Fint djup och koncentration och en lång finish.
Varför dricker man inte mer viner från Etna?
Toppvinet Barbagalli skulle jag gärna vilja prova och när jag googlar så ser jag att Vinoliv, som säljer Le Macchiole i Sverige, även har Pietradolce i sin portfölj. Dessutom verkar årgång 2016 finnas av Barbagalli och den årgången skall tydligen vara magisk även på Etna (“2016 is one of the best vintages of the last 10 years on Mount Etna.”). Enda kruxet är att de säljs i 6-pack. Pris 869 kr/flaska. Någon skåning som är intresserad av vinet om jag inte lyckas övertala importören att få köpa enstaka flaskor? (alternativt kanske det iofs finns någon annanstans, har inte kollat det ). Någon som provat vinet?
Pietradolce har tre instegsviner - Rosso, Rosato och Bianco. Därefter har de sex viner från vingårdar på hög höjd och gamla prephylloxerastockar. Toppvinet Barbagalli kommer från en vingård på 1000 m höjd med 100-åriga stockar.
Jag provade 2017 Contrada Rampante Etna Rosso.
100% Nerello Mascalese från sluttningar på Mount Etnas norrsida. 900 m över havet. 90 år gamla prephylloxerastockar. Liten vingård på 1 hektar. Deras andra “Cru”-vingård Arcineri ligger endast 50 meter därifrån men de har valt att separera vingårdarna eftersom de ligger på olika gamla lavaflöden vilket tydligen ger olika mineralitet i vinerna.
Contrada Rampante är ett vin med fantastisk finess samtidigt som det är strukturerat.
I doften rödbärigt, körsbär, tranbär, kryddor, stenrökigt.
I munnen oerhört elegant men känns ändå kraftfullt med en härligt finkorning tanninstruktur. Fint djup och koncentration och en lång finish.
Varför dricker man inte mer viner från Etna?
Toppvinet Barbagalli skulle jag gärna vilja prova och när jag googlar så ser jag att Vinoliv, som säljer Le Macchiole i Sverige, även har Pietradolce i sin portfölj. Dessutom verkar årgång 2016 finnas av Barbagalli och den årgången skall tydligen vara magisk även på Etna (“2016 is one of the best vintages of the last 10 years on Mount Etna.”). Enda kruxet är att de säljs i 6-pack. Pris 869 kr/flaska. Någon skåning som är intresserad av vinet om jag inte lyckas övertala importören att få köpa enstaka flaskor? (alternativt kanske det iofs finns någon annanstans, har inte kollat det ). Någon som provat vinet?
Last edited: