Min tanke med denna tråden/ämnet är att folk kan tipsa om vad man kan hitta som är ätbart i vår svenska natur. Då det finns så mycket råvaror som många inte känner till, så känner jag personligen att jag gärna tar emot lite tips som kan leda till nya uppslag.
Tipsen får gärna vara associerat med epitet som "vad", "var" (tex om ingrediensen finns endast regionalt eller i hela Sverige, om den växer granskog etc), "säsong" och "användningsområde" (tex passar bra i sallad).
Självklart behöver det inte bara vara "ovanliga" ingredienser (även om det kanske är det de flesta inte har kunskap om) utan det kan även vara att någon tex hittat Karl Johan svamp som är riktigt bra i ett visst område (även om svampmänniskor brukar hålla sådant för sig själv...).
Börjar med ett exempel/tips själv:
Vad: granskott
Säsong: maj/juni
Användningsområde: saft, sirap, sallader
Saft gjorde jag redan förra året och den blev riktgt bra (på granskotten) och i år så har jag experimenterat lite mer, där jag först blandade granskott med vodka i en blender för att sedan extrahera ut smakämnena i en destillator (under vakuum för att inte förstöra eventuella volatila smakämnen).
Tipsen får gärna vara associerat med epitet som "vad", "var" (tex om ingrediensen finns endast regionalt eller i hela Sverige, om den växer granskog etc), "säsong" och "användningsområde" (tex passar bra i sallad).
Självklart behöver det inte bara vara "ovanliga" ingredienser (även om det kanske är det de flesta inte har kunskap om) utan det kan även vara att någon tex hittat Karl Johan svamp som är riktigt bra i ett visst område (även om svampmänniskor brukar hålla sådant för sig själv...).
Börjar med ett exempel/tips själv:
Vad: granskott
Säsong: maj/juni
Användningsområde: saft, sirap, sallader
Saft gjorde jag redan förra året och den blev riktgt bra (på granskotten) och i år så har jag experimenterat lite mer, där jag först blandade granskott med vodka i en blender för att sedan extrahera ut smakämnena i en destillator (under vakuum för att inte förstöra eventuella volatila smakämnen).