This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Det känns inte som att man behöver vara kemist för att hålla med dig i resonemanget. Jag är helt med dig och skulle bli oerhört förvånad om någon kemist hade en annan syn, men vem vet.Det skulle falla under handhavandefel med den beskrivningen.
Nu är jag ingen kemist men det finns dock en faktor som jag tycker talar emot att just detta skulle vara problemet i det här fallet.
Jag nämnde det inte men samtliga viner var vita och som vi alla vet så får oxiderade vita viner den där karaktäristiska (djupt) gula färgen.
Samtliga viner hade just den färgen vilket borde indikera att processen pågått ett tag i flaskan.
Hade det varit korkdefekt så hade kvarlämnade droppar kunnat vara förklaringen eftersom näsan är extremt känslig för TCA-molekylen.
Jag har aldrig hört att oxidation skulle smitta från flaska till flaska, som namnet indikerar tycker jag att det borde vara syre involverat...
Fast å andra sidan lär man sig något nytt varje dag så jag lämnar med varm hand frågeställningen vidare till forumets kemister.
Jag frågade om just det när jag pratade med restaurangchefen men det blånekade han till.En gissning kan va en dassig/slut gaspatron, så det inte blivit nog med argon i flaskorna.
Grattis till 40! Nu får du bara se till att få köpa in några odegorgerade champagner som du kan gå och vrida på!Fick precis en Coravin model 2 i 40-årspresent och funderar lite hur jag skall implementera den i mitt dagliga liv...
Att ta ett glas på en flaska och låta den ligga i tio år till känns inte så aktuellt och vanligtvis när jag öppnar något så dricker jag oftast upp det under 2-3 dagar i alla fall och klarar mig med vanliga förslutare...
Skulle man därtill mot förmodan våga att använda den till att tappa flaskor som sedan ska ligga känns det som man måste ha något system för att registrea detta och hur mycket som är taget ur respektive flaskor... Lite trist när man ska hämta något gott ur källaren och det bara är en slatt kvar när man kommer upp med en flarra tänker jag...
Fick i övrigt en sjukt fin present till där vännerna verkligen gått "over the top" för att hitta något udda och med hjälp av Jerome Legras fått köpa loss den här vackra tingesten direkt från Legras källare...
-Kan kanske tillägga att jag fick spendera resten av kvällen med att förklara för folk vad det var för något så för att citera brittiska anikrundan; "a great conversation piece"
Visa bifogad bild 10884
Vad jag läst och hört (bl.a. från vinbaren Folii i Stockholm) så håller inte en coravinad (nytt ord) flaska mer än högst 2-3 månader. Nu är jag inte helt säker på om det räknas om man tappat upp en viss mängd.Fick precis en Coravin model 2 i 40-årspresent och funderar lite hur jag skall implementera den i mitt dagliga liv...
Att ta ett glas på en flaska och låta den ligga i tio år till känns inte så aktuellt och vanligtvis när jag öppnar något så dricker jag oftast upp det under 2-3 dagar i alla fall och klarar mig med vanliga förslutare...
Smått avundsjuk på pjäsen + det faktum att du har plats för en sådan.Fick i övrigt en sjukt fin present till där vännerna verkligen gått "over the top" för att hitta något udda och med hjälp av Jerome Legras fått köpa loss den här vackra tingesten direkt från Legras källare...
Fick precis en Coravin model 2 i 40-årspresent och funderar lite hur jag skall implementera den i mitt dagliga liv...
Att ta ett glas på en flaska och låta den ligga i tio år till känns inte så aktuellt och vanligtvis när jag öppnar något så dricker jag oftast upp det under 2-3 dagar i alla fall och klarar mig med vanliga förslutare...
Skulle man därtill mot förmodan våga att använda den till att tappa flaskor som sedan ska ligga känns det som man måste ha något system för att registrea detta och hur mycket som är taget ur respektive flaskor... Lite trist när man ska hämta något gott ur källaren och det bara är en slatt kvar när man kommer upp med en flarra tänker jag...
Fick i övrigt en sjukt fin present till där vännerna verkligen gått "over the top" för att hitta något udda och med hjälp av Jerome Legras fått köpa loss den här vackra tingesten direkt från Legras källare...
-Kan kanske tillägga att jag fick spendera resten av kvällen med att förklara för folk vad det var för något så för att citera brittiska anikrundan; "a great conversation piece"
Visa bifogad bild 10884
CT har sitt eget förslag på hur man ska göra: https://www.cellartracker.com/content.asp?iContent=51Skulle man därtill mot förmodan våga att använda den till att tappa flaskor som sedan ska ligga känns det som man måste ha något system för att registrea detta och hur mycket som är taget ur respektive flaskor... Lite trist när man ska hämta något gott ur källaren och det bara är en slatt kvar när man kommer upp med en flarra tänker jag...
Vad jag läst och hört (bl.a. från vinbaren Folii i Stockholm) så håller inte en coravinad (nytt ord) flaska mer än högst 2-3 månader. Nu är jag inte helt säker på om det räknas om man tappat upp en viss mängd.
Ja, den har fått en fin plats i min Fritzl-källare som mer och mer börjar se ut som en genuin provningslokal a'la Grappe typ... Har även funderat på om jag kaske skall använda den som ställ i vinkällaren istället för mina "winerack of sweden". Är ju trots allt optimerad för att få plats med så måga flaskor som möjligt...Smått avundsjuk på pjäsen + det faktum att du har plats för en sådan.
Du kan hälsa vännerna att det är en svårslagen present!
-Klart jag ska tjata till mig några odeggade flaskor med kronkapsyl som man kan gå och vrida på... Sen släpper jag en "Cuvée Emanuel" av vinerna där de fått arton år på jästen istället för treNu får du bara se till att få köpa in några odegorgerade champagner som du kan gå och vrida på!
Fasen vad surt att de inte håller längre...
Fasen vad surt att de inte håller längre... Insåg just hur sjukt najs det hade varit med ett ställ enbart designerat för coravin där man plockat ut en flaska av varje sexpack av de bättre vinerna...
-Så hade man ju bara kunnat smyga ner i vinkällaren lite när som helst och hälla upp en liten hutt av något djäfligt bra...
Fast det är klart, ungarna hade kanske börjat undra varför pappa plötsligt är lite smålullig för det mesta...
Har funderat lite och tänkte väl plocka ut ett par flaskor av god kvalitet och börja tappa lite på dem med jämna mellanrum över ett års tid så får vi se...Grattis. Skall bli spännande att se vad du får för resultat, det råder ju verkligen skilda meningar om hur de håller och det vore kul att få lite input.
Jag personligen skulle aldrig göra detta. Med den historiken som jag har erfarit med min coravin, coravinar jag en vinflaska max vid 2 tillfällen ( 4 små glas) inom 3 veckor.Har funderat lite och tänkte väl plocka ut ett par flaskor av god kvalitet och börja tappa lite på dem med jämna mellanrum över ett års tid så får vi se...
Fortsättning följer...
Det är min känsla också av de jag hört som har använt den ett tag.Jag personligen skulle aldrig göra detta. Med den historiken som jag har erfarit med min coravin, coravinar jag en vinflaska max vid 2 tillfällen ( 4 små glas) inom 3 veckor.
Drömmen hade ju vart om man kunde använda den till att checka vins mognad typ en gång varje år och det finns ju de som hävdar att det fungerar fint men jag tror att i princip alla de har någon forma av incitament att sälja produkten ;-)Har funderat lite och tänkte väl plocka ut ett par flaskor av god kvalitet och börja tappa lite på dem med jämna mellanrum över ett års tid så får vi se...
Fortsättning följer...