Något jag undrat lite över, är om/varför whisky och annan starksprit, blir godare/bättre med tiden pga lagring? Vad är det för kemiska reaktioner som händer i starksprit då de lagras? Att de tar smak av faten de lagras i?
Det är föroreningarna, som du betalar för.
Whisky, cognac och annan ”finare” sprit destilleras i enkelpanna,
pot still.
Detta till skillnad från brännvin, vodka och liknande som framställs genom
kolonndestillering och där smaken tillsätts efteråt.
Mycket finkel i pot stills, precis som hembränt.
Så låt oss gå tillbaka i historien.
Whisky är från början helt enkelt skotsk hembränt.
Ursprunget är dolda lönnbrännerier.
Engelsmännen, som hade ockuperat Skottland, ville naturligtvis ha skatt på spriten.
Och det var öl skottarna destillerade, vin är som bekant inte så lättodlat i Skottland.
I England drack ingen whisky förr men gärna sherry, som importerades på fat.
Vi ska komma ihåg att återanvändning inte är något modernt påfund.
Så det var naturligt att tomma sherryfat fann sin väg till Skottland.
De behövde ju något att förvara spriten i.
Framställning av glasflaskor industriellt började först på slutet av 1800-talet.
Glasflaskor var dyra med andra ord.
Så småningom kom man underfund med att spriten smakade bättre när den hade legat tillräckligt länge i faten.
Det sker en mängd kemiska reaktioner, andra kan det säkert mycket bättre än jag.
Ingen upptäckt, som har renderat något nobelpris dock.