Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Jérôme Prévost – missuppfattningar och halvsanningar

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Fast NM har väl inget med husstatus att göra!?!
NM = champagnehus = har rätt att köpa in druvor från andra odlare. Tycker du jag uttrycker mig slarvigt då?
Jag håller helt och hållet med @MartinE. "Champagnehus" är den oftast använda beteckningen (även på bl.a. engelska) på kategorin négociants-manipulants (NM), som producerar champagne på helt eller delvis inköpta druvor. Champagnehus täcker även "fuskkategorin" négociants-distributeurs (ND), som sätter egna etiketter på andras produktion.
Organisationen för större champagnehus heter förvisso Union de Maisons de Champagne, men är väl en organisation för de stora och mestadels gamla champagnehusen (som är NM), som på engelska fortfarande brukar betecknas Grandes Marques. Det är en tydlig trend under senare decennier att tidigare renodlade småodlare (RM) expanderar och blir NM, och således finns det numera en typ av NM-producenter som knappt fanns förr. Jag har dock svårt att se någon principiell skillnad mellan de "halvstora" som börjat köpa in först under senare tid, t.ex. André Clouet (ej medlem i UMC), och de som gjort det länge, som t.ex. Besserat de Bellefon (medlem i UMC).

RM är i princip samma som kraven för "Domaine" eller "Château" i andra franska vinregioner. Det betyder att det går bra att leasa vingården, snarare än att äga den. Även det räknas som egna druvor, eftersom de är odlade i egen regi. Det finns också en ovanlig producentkod SR i Champagne som står för société des recoltants, som ungefär är en RM ägd av flera släktingar. Sammantaget finns det alltså en viss flexibilitet kring ägarförhållanden, men mindre kring hur "driften" ser ut.

Jag kan tänka mig att det finns mindre högklassiga producenter som gått över från att vara RM till att vara NM, som inte riktigt vill kännas vid att de inte längre ingår i kategorin småodlare, eftersom det på vissa "submarknader" kan vara mer prestigefullt att vara småodlare.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Jag håller helt och hållet med @MartinE. "Champagnehus" är den oftast använda beteckningen (även på bl.a. engelska) på kategorin négociants-manipulants (NM), som producerar champagne på helt eller delvis inköpta druvor. Champagnehus täcker även "fuskkategorin" négociants-distributeurs (ND), som sätter egna etiketter på andras produktion.
Organisationen för större champagnehus heter förvisso Union de Maisons de Champagne, men är väl en organisation för de stora och mestadels gamla champagnehusen (som är NM), som på engelska fortfarande brukar betecknas Grandes Marques. Det är en tydlig trend under senare decennier att tidigare renodlade småodlare (RM) expanderar och blir NM, och således finns det numera en typ av NM-producenter som knappt fanns förr. Jag har dock svårt att se någon principiell skillnad mellan de "halvstora" som börjat köpa in först under senare tid, t.ex. André Clouet (ej medlem i UMC), och de som gjort det länge, som t.ex. Besserat de Bellefon (medlem i UMC).

RM är i princip samma som kraven för "Domaine" eller "Château" i andra franska vinregioner. Det betyder att det går bra att leasa vingården, snarare än att äga den. Även det räknas som egna druvor, eftersom de är odlade i egen regi. Det finns också en ovanlig producentkod SR i Champagne som står för société des recoltants, som ungefär är en RM ägd av flera släktingar. Sammantaget finns det alltså en viss flexibilitet kring ägarförhållanden, men mindre kring hur "driften" ser ut.

Jag kan tänka mig att det finns mindre högklassiga producenter som gått över från att vara RM till att vara NM, som inte riktigt vill kännas vid att de inte längre ingår i kategorin småodlare, eftersom det på vissa "submarknader" kan vara mer prestigefullt att vara småodlare.
Min synpunkt var att man kan vara NM utan att man är ett hus. Alla hus är NM.
Att det sen är vanligt att man använder benämningen hus om NM producenter gör det inte rätt.
 

Elvis

Medlem
Min synpunkt var att man kan vara NM utan att man är ett hus. Alla hus är NM.
Att det sen är vanligt att man använder benämningen hus om NM producenter gör det inte rätt.

Vilken tycker du är den korrekta definitionen av ett champagnehus då? Medlemskap i Union de Maisons de Champagne?
 

gece

Man vänjer sig.
Om vi vill komplicera det hela lite, så lever ju JP faktiskt upp till EU-regler för årgångsmärkt endruvevin - han kunna marknadsföra sina viner som årgångs-PM. Upp till 15% vin från andra årgångar får enligt EU användas i årgångsmärkt vin; minst 85% av en viss druva ska användas om man har dess namn på etiketten.

Så han har ju "så gott som" ett druvrent årgångsvin ;)
 

Poussard

Medlem
Ja, hos CIVC kan man tydligt läsa vad som gäller för definitionen ¨CHAMPAGNEHUS¨.
Det är faktiskt inte så tydligt, vad jag kan hitta. Står t.ex. 320 maison de Champagne på en plats (givet att du talar om champagne.fr) men det är bara runt 100 medlemmar i UMC. Skicka gärna länk till var det är tydligt definierat!
 

magnum

Epernay, Frankrike
Det är faktiskt inte så tydligt, vad jag kan hitta. Står t.ex. 320 maison de Champagne på en plats (givet att du talar om champagne.fr) men det är bara runt 100 medlemmar i UMC. Skicka gärna länk till var det är tydligt definierat!
Det du skriver är antalet hus och antalet medlemmar.
 
Trådskapare
MartinE

MartinE

Medlem
Om vi vill komplicera det hela lite, så lever ju JP faktiskt upp till EU-regler för årgångsmärkt endruvevin - han kunna marknadsföra sina viner som årgångs-PM. Upp till 15% vin från andra årgångar får enligt EU användas i årgångsmärkt vin; minst 85% av en viss druva ska användas om man har dess namn på etiketten.

Så han har ju "så gott som" ett druvrent årgångsvin ;)

Nu tycker jag i o f s du förenklar saker och ting när du skriver så! ;)

För övrigt hade han ändå inte fått kalla sina champagner för årgångsvin - även om de hade varit det!
 

magnum

Epernay, Frankrike
Då är frågan hur många som har NM-status och inte räknas med bland de 320.
Det är 2 olika organisationer med olika begrepp. Union des Maisons de Champagne (House, Grandes Marques) och CIVC (NM,RM etc.)
 

Elvis

Medlem
Det är 2 olika organisationer med olika begrepp. Union des Maisons de Champagne (House, Grandes Marques) och CIVC (NM,RM etc.)

OK, men du menar att UMC har en egen definition av champagnehus som inte stämmer överens med att ha NM-status. Och enligt UMC:s definition finns det 320 champagnehus. Då skulle det vara intressant att veta hur det skiljer sig.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Last edited:

jrick

Medlem
Nu tycker jag i o f s du förenklar saker och ting när du skriver så! ;)

För övrigt hade han ändå inte fått kalla sina champagner för årgångsvin - även om de hade varit det!
Jo årgångsvin men inte årgångschampagne. Väl?
 
Trådskapare
MartinE

MartinE

Medlem
Jo årgångsvin men inte årgångschampagne. Väl?
Jag tror jag förstår vad du menar, men nu är det ju, som sagt, inget årgångsvin. Och eftersom det är under Champagne AOC han gör sina viner bör väl dess reglemente, som säger minimun 36 månader på jästfällningen för att årgångsklassas, rimligen trumfa ut ev övriga, mindre strikta krav som berör vin i allmänhet! :)
 

Elvis

Medlem
Jag har ställt frågan till både CIVC och UMC om NM-status = champagnehus eller inte. Jag fick svar av CIVC idag:

A Negociant Manipulant is the same as a "Champagne House" or "Maison de Champagne" in French. "Negociant Manipulant" is the professional name but it is not clear for the public so we use "Champagne house" outside the professional sphere.

There are at present 358 Champagne Houses.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Jag har ställt frågan till både CIVC och UMC om NM-status = champagnehus eller inte. Jag fick svar av CIVC idag:

A Negociant Manipulant is the same as a "Champagne House" or "Maison de Champagne" in French. "Negociant Manipulant" is the professional name but it is not clear for the public so we use "Champagne house" outside the professional sphere.

There are at present 358 Champagne Houses.
Intressant. Vore kul och se listan!
 
Toppen