Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Kaffe!

R.P

Medlem
Måste ju finnas en tråd om kaffe i ett livsnjutarforum som detta, vad dricker ni, hur gör ni er kaffe, vad använder ni för maskin?

Jag är lat av naturen och kör Nespresso, en riktig espressomaskin kommer väl i framtiden men jag gillar Nespresso, tycker att det är enkelt och blir bra kaffe.
 

Pomerol

Medlem
SV: Kaffe!

R.P skrev:
Måste ju finnas en tråd om kaffe i ett livsnjutarforum som detta, vad dricker ni, hur gör ni er kaffe, vad använder ni för maskin?

Jag är lat av naturen och kör Nespresso, en riktig espressomaskin kommer väl i framtiden men jag gillar Nespresso, tycker att det är enkelt och blir bra kaffe.

Antingen presso om det ska gå fort och bli riktigt bra eller mockabryggare, om jag vill ha det perfekt. Maler bönorna själv.
 

vintjej

Medlem
SV: Kaffe!

Pressobryggare här också, vilket chockerande nog, fick tummen upp av kaffespecialisterna tillika baristorna jag träffade på en kaffeprovning. Men de hade också någon vakuum-kanna som såg intressant ut som jag funderar på att testa. Har lite svårt för sumpen som bildas i en pressobryggare.
 
Trådskapare
R

R.P

Medlem
SV: Kaffe!

Sjödin skrev:
Bodum pressbryggare med Gevalia Bistro, eller kokkaffe hemma i skogen... ;D

Vilka sköna flashbacks jag fick nu, plocka svamp, grilla korv och kokkaffe på elden, gott! :)
 
SV: Kaffe!

R.P skrev:
Vilka sköna flashbacks jag fick nu, plocka svamp, grilla korv och kokkaffe på elden, gott! :)
Min erfarenhet i ämnet har lärt mig att det viktigaste är bönorna, inte hur man gör sitt kaffe.
Sedan kan man orera huruvida en pressobryggare, nespresso, kokkaffe eller flashig espressomaskin är bäst. Kan du inte hantera råvaran rätt går det åt helvete.
Jag har hittat mina favoritbönor i La Tazza d'Oro. Jag har ingen aning om sammansättningen av arabica/robusto eller varifrån råvaran kommer. Men när jag kör dom i min spanska kvarn och låter min Lavazza göra jobbet så blir det ett fantastiskt gott kaffe, det räcker. Men då tog det fyra månader att hitta rätt malningsgrad beroende på luftfuktighet och hur att använda sin tamper på rätt sätt.
Samtigit är vanligt nybryggt kaffe i en vanlig jävla bryggare oslagbart till frukosten.
 

Jimmy Forsman

I det stora hela tämligen meh...
SV: Kaffe!

Ett inlägg borttaget. Ingen köp och sälj tack, det vet nu mycket väl om.

Sen passar jag på att flika in någonting annat ni också vet, inga direktlänkar till auktioner på siter.

//Krug
 

Bubblaren

Medlem
SV: Kaffe!

Krug skrev:
Ett inlägg borttaget. Ingen köp och sälj tack, det vet nu mycket väl om.

Sen passar jag på att flika in någonting annat ni också vet, inga direktlänkar till auktioner på siter.

//Krug

Vaaa, ärligt talat trodde jag det bara gällde alkohol! Min misstolkning, sorry.
Men du kunde väl ha suddat istället för att ta bort HELA inlägget ;D
 

Jimmy Forsman

I det stora hela tämligen meh...
SV: Kaffe!

Icke, det är mycket enklare att trycka på radera.

Gör rätt från början så får ju det fina inlägget vara kvar!

All köp och sälj är nono.
 

J.S.

Medlem
SV: Kaffe!

R.P skrev:
Måste ju finnas en tråd om kaffe i ett livsnjutarforum som detta, vad dricker ni, hur gör ni er kaffe, vad använder ni för maskin?

Jag är lat av naturen och kör Nespresso, en riktig espressomaskin kommer väl i framtiden men jag gillar Nespresso, tycker att det är enkelt och blir bra kaffe.

Kör oxå Nespresso (Ristretto) och vanlig bryggare med Zoegas Forza. Hade en espressobryggare, men jag är alldeles för bekväm och stressad på morgonen ;D
 

chambertin

Medlem
SV: Kaffe!

J.S. skrev:
Kör oxå Nespresso (Ristretto) och vanlig bryggare med Zoegas Forza. Hade en espressobryggare, men jag är alldeles för bekväm och stressad på morgonen ;D
Löste stressproblemetmed genom att köpa en Saeko Royal (halvautonmatisk). Inte världens bästa espresso från den men den leverarar utan att krångla. På jobbet har vi en likadan som har gått 35000 koppar utan ngn service.
Bästa kaffet till den tycker jag är Bergstrands Espresso 7.3 Slow Rost eller 10.0 Slow Rost.
 

anders

Medlem
SV: Kaffe!

Just bekvämlighet var en faktor jag lade vikt vid när jag slog till på en sådan här.
Det fanns från början två varianter där den ena kopplades direkt till vattenledningen. Tyvärr var det problem med vattenpumpen så modellen togs ur marknaden. Jag fick därför köpa den där man får fylla vatten själv i en behållare. Inte överdådigt med jobb. Nackdelen är att bönorna ligger i maskinen och om jag inte tar fel är idealet att de hålls kylda. Purfärska böner ska väl dock vara det bästa men det kan jag inte påminna mig att jag provat.

Miele har nu kommit med en nyare variant. Vet inte om den kan kopplas till vattenledningen.
 

chambertin

Medlem
SV: Kaffe!

anders skrev:
Purfärska böner ska väl dock vara det bästa men det kan jag inte påminna mig att jag provat.
Har inte provat det heller och jag tror inte herr Krug har gjort det heller (i alla fall inte om man går efter hans avatar) ;)

Skämt åsido så var jag hemrostare själv under många år ända tills frugan fick nog efter att grannarna ringt efter brandkåren pga av all blåsvart rök som bolmade ut ur köksfönstert en gång. Kaffet blir dock gudomligt bra (om du rostar rätt förstås och har bra råkaffe) eftersom det alltid är färskt.

Det lär finnas en bra hemrostare dock (HotTop) men ingen som tar hem den till Svedala mig veterligen.
Liten nätt sak som man kan ställa under fläkten för att röken skall komma ut smidigt.
RoasterB1.gif
 

Bubblaren

Medlem
SV: Kaffe!

Nu har jag fått hem min nye älskare (och har sålt ut min förre som jag inte kom överens med), han heter Ken Wood och ser ut att vara från 50-talet. Det sägs att om han är bra packad så kan jag få ut ljuva droppar ur honom, ska testa imorgon bitti.

Mitt favvokaffe är Palombini.
 

anders

Medlem
SV: Kaffe!

Bubblaren skrev:
han heter Ken Wood och ser ut att vara från 50-talet.

Frågan som infinner sig är om vi ska tolka detta som att du gillar äldre eller yngre män... ;D
 

Bubblaren

Medlem
SV: Kaffe!

anders skrev:
Frågan som infinner sig är om vi ska tolka detta som att du gillar äldre eller yngre män... ;D

Gillar vällagrad vintage, men ibland kan det vara uppiggande med ngn liten ung, spritsig, omogen sak.

Ken och jag har inte lärt känna varandra så bra ännu, så han fräste lite vilt mot mig i morse när jag satte på honom. Men vid andra försöket gick det bra och jag fick ut vad jag ville av Ken.

Palombinin gjorde sig väldigt bra i Ken, vilket var glädjande eftersom jag har ca 5 kg av de bönorna!

Men! Hur högt tryck är perfekt säger ni, jag har ingen bruksanvisnning till Ken och hans förra älskare som sparkade ut honom har inte kvar instruktionen.
 

Arvid

Medlem
SV: Kaffe!

Bevis för att det inte är bra att bara läsa sista posten i en tråd utan att läsa resten.

Fattade verkligen inte vad du snackade om där Bubblaren...
 

Bubblaren

Medlem
SV: Kaffe!

Arvid skrev:
Bevis för att det inte är bra att bara läsa sista posten i en tråd utan att läsa resten.

Fattade verkligen inte vad du snackade om där Bubblaren...

Bra du ser vad du kan lära dig när det blir knas ;D
 

Allaboda

Medlem
SV: Kaffe!

Jag har ända sedan studentåren druckit ohemula mängder kaffe. Framförallt av den starka saken av typen Zoegas skånerost.

Träffade dock en kaffenerd och gick på en av hans provningar. Den trevliga nerdern är numera svensk mästare i kaffekoppning. Denna provningen öppnade totalt upp bilden av vad kaffe kunde vara. Jag har aldrig druckit liknande kaffe. Liknande upplevelse förta gången jag drack en riktigt bra bourgogne. wow. Tyvärr har det ju gjort att man fått uppgradera kvaliteten på framförallt bönorna man använder. Men det är det värt!

http://www.boxexperience.com/sv/artikla ... kholm.html
http://desbonsvins.wordpress.com/2009/0 ... xy-coffee/

Brazilian yellow bourbun!!!
 

Bubblaren

Medlem
SV: Kaffe!

Ken´s och min relation (se tidigare post) blir allt bättre, men den är inte helt bra så jag behöver lite rådgivning.

Har nu koll på packning och trycket för de ljuva svarta dropparna. Men att skumma mjölken står jag mer förundrad inför. Jag upplever att det kommer lite väl mkt vatten istället för bara ånga och det leder till att mjölken blir utspädd.

Värmer upp till ca 130 grader innan jag kör igång ångan och har en spak jag drar nedåt så kommer ångan (och vatten). Vilken temp ska det ligga på? Varför kommer det vatten sprutandes om spaken går i botten?

En annan liten problematik som är mer av logistisk art. Kaffet görs när tempen är ca 100 grader (då slocknar lampan som indikerar det är dax att köra), sen ska jag få upp ångan för att skumma mjölk. Här hinner det gå ett par minuter och jag gillar inte att kaffet de facto hinner svalna ngt innan mjölken kommer i :-\

Vilken sorts mjölk tycker ni är bäst för skummandet och smaken? Jag har alltid använt rödmjölk men testar nu baristamjölken.

Antar vi har ngr kaffeproffs här eller en å annan kemist som kan vara mig till hjälp. Tackar på förhand.
 
Toppen