I den här tråden tänkte jag att ska utnyttja dagens tekniska möjligheter att kommentera krönikor. Min tanke är att det primärt kommer vara LG:s krönikörer som får ris och ros till livs men varför begränsa sig...? Är det någon som behöver ha en släng av sleven men som inte skriver i LG så kör hårt.
I detta det första inlägget i tråden kommer jag börja med att sätta Jamais krönika i LG #33 under luppen. En välförtjänt känga riktas till diverse vinskribenter om än på ett något vänligare sätt än hur vi här i forumet har avfärdat en del av dessa.
Nu är det dock en del i texten som väcker en fundering och det är J:s definition av 'mikroklimat'. J sätter detta till att betyda klimatet inne i rankan och inte närområdet. Min undran är varifrån J:s "nya"(/"gamla"?) definition kommer ifrån. Som en liten, faktiskt ruskigt liten, jämförelse kan man påpeka att man brukar prata om 'mikrokosmos'. Detta är den atomära och subatomära världen och det är förvisso inne i rankan också men det är tveksamt om en sommelier ska behöva hålla reda på denna mycket märkliga värld.
Mikro betyder egentligen bara 'mycket liten' om min grekiska stämmer. Ska man rent enhetsmässigt titta på det så är mikro ett prefix (som skrivs med den grekiska bokstaven my) och betyder 1e-6 eller 0,000001. Hur som helst, jävligt lite. För att inte säga mindre än en vinranka...
'Mikroklimat' verkar vara en ren de facto-standard som saknar en fastslagen storlek; det verkar vara upp till var och en att sätta vad det betyder. Kanske finns det någon fastslagen norm som proffsen använder men som glad amatör har jag aldrig sett något om detta. Någon som vet något mer?
EDIT - Ändrade rubriken då tråden tar upp krönikor från fler medier än bara Livets Goda. //Admin
I detta det första inlägget i tråden kommer jag börja med att sätta Jamais krönika i LG #33 under luppen. En välförtjänt känga riktas till diverse vinskribenter om än på ett något vänligare sätt än hur vi här i forumet har avfärdat en del av dessa.
Nu är det dock en del i texten som väcker en fundering och det är J:s definition av 'mikroklimat'. J sätter detta till att betyda klimatet inne i rankan och inte närområdet. Min undran är varifrån J:s "nya"(/"gamla"?) definition kommer ifrån. Som en liten, faktiskt ruskigt liten, jämförelse kan man påpeka att man brukar prata om 'mikrokosmos'. Detta är den atomära och subatomära världen och det är förvisso inne i rankan också men det är tveksamt om en sommelier ska behöva hålla reda på denna mycket märkliga värld.
Mikro betyder egentligen bara 'mycket liten' om min grekiska stämmer. Ska man rent enhetsmässigt titta på det så är mikro ett prefix (som skrivs med den grekiska bokstaven my) och betyder 1e-6 eller 0,000001. Hur som helst, jävligt lite. För att inte säga mindre än en vinranka...
'Mikroklimat' verkar vara en ren de facto-standard som saknar en fastslagen storlek; det verkar vara upp till var och en att sätta vad det betyder. Kanske finns det någon fastslagen norm som proffsen använder men som glad amatör har jag aldrig sett något om detta. Någon som vet något mer?
EDIT - Ändrade rubriken då tråden tar upp krönikor från fler medier än bara Livets Goda. //Admin