Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Krug Clos du mesnil -79

Jos

Medlem
SV: Krug Clos du mesnil -79

Haha.. skönt första inlägg! ;D 746?

Välkommen till forumet!
 
SV: Krug Clos du mesnil -79

Hur många CdM 1979 som finns kvar är nog omöjligt att svara på. Har haft förmånen att dricka en, vet var det ligger några samt det finns 27 registerade på cellartracker. 1999 producerade Krug 12000 flaskor CDM vet inte hur många som gjordes 1979.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
SV: Krug Clos du mesnil -79

crikai skrev:
Hej,
Är det någon som kan uppskatta hur många buteljer som finns kvar i världen?

1979 var premiärårgången för Clos du Mesnil. Jag gissar att produktionsvolymen är rätt konstant de bra champagneåren, för vingården är rätt homogen i utseende, och jag har för mig att jag hört deras marknadschef säga att hela skörden från Clos du Mesnil går in i den cuvéen om den väl görs, och övriga år hamnar den typiskt i blenden för Grande Cuvée. Så ca 12000 flaskor producerades nog. Krug hade ett väl uppbyggt rykte om kvalitet och lagringsbarhet redan när denna cuvée presenterades, så det fanns säkert en hel del som köpte för att lagra när den lanserades, och insåg att det här var en raritet. Kan detta ha varit ca 1990, om man ser på Krugs releasepolicy för de senaste årgångarna? Så det handlar om en bedömning av hur många flaskor finns kvar hos samlare mer än 20 år senare. Samtidigt får man inse att Champagne - nuvarande svensk inställning till trots - inte alls har betraktats som ett extremt långlagringsvin eller betraktats lika "seriöst" som t.ex. Bordeaux. Jag gissar också att betydligt färre än idag köpte det med avsikten att det skulle gå upp i pris och liggas på i investeringssyfte - den inställningen till "fine wine" tror jag började växa fram mer under 1990-talet, men det kan säkert varit en del som ville lägga undan premiärårgången av ett vin. Sedan finns det ju de som har så stora källare att de mer eller mindre glömmer bort gamla inköp, så några flaskor kan ju alltid bli kvar helt oavsett... :)

Summa kardemumma kan jag tänka mig att betydligt mindre än 25% finns kvar hos köparna, men knappast så lite som 1-2%. Gissningsvis 5-10%, sådär 500-1000 flaskor.

Därutöver skulle jag tro att Krug lade undan ganska många % av premiärårgången av ett vin som producerades i en relativt liten mängd. Ska vi rentav dra till med att de lade undan så mycket som 5-10% (500-1000 flaskor), och gjort av med 60-80% av detta på 20 år? Då finns det kanske 100-400 flaskor kvar i deras källare.

Så min gissning är att det kan finnas 500-1500 flaskor kvar i världen.
 
SV: Krug Clos du mesnil -79

vintomas skrev:
1979 var premiärårgången för Clos du Mesnil. Jag gissar att produktionsvolymen är rätt konstant de bra champagneåren, för vingården är rätt homogen i utseende, och jag har för mig att jag hört deras marknadschef säga att hela skörden från Clos du Mesnil går in i den cuvéen om den väl görs, och övriga år hamnar den typiskt i blenden för Grande Cuvée. Så ca 12000 flaskor producerades nog. Krug hade ett väl uppbyggt rykte om kvalitet och lagringsbarhet redan när denna cuvée presenterades, så det fanns säkert en hel del som köpte för att lagra när den lanserades, och insåg att det här var en raritet. Kan detta ha varit ca 1990, om man ser på Krugs releasepolicy för de senaste årgångarna? Så det handlar om en bedömning av hur många flaskor finns kvar hos samlare mer än 20 år senare. Samtidigt får man inse att Champagne - nuvarande svensk inställning till trots - inte alls har betraktats som ett extremt långlagringsvin eller betraktats lika "seriöst" som t.ex. Bordeaux. Jag gissar också att betydligt färre än idag köpte det med avsikten att det skulle gå upp i pris och liggas på i investeringssyfte - den inställningen till "fine wine" tror jag började växa fram mer under 1990-talet, men det kan säkert varit en del som ville lägga undan premiärårgången av ett vin. Sedan finns det ju de som har så stora källare att de mer eller mindre glömmer bort gamla inköp, så några flaskor kan ju alltid bli kvar helt oavsett... :)

Summa kardemumma kan jag tänka mig att betydligt mindre än 25% finns kvar hos köparna, men knappast så lite som 1-2%. Gissningsvis 5-10%, sådär 500-1000 flaskor.

Därutöver skulle jag tro att Krug lade undan ganska många % av premiärårgången av ett vin som producerades i en relativt liten mängd. Ska vi rentav dra till med att de lade undan så mycket som 5-10% (500-1000 flaskor), och gjort av med 60-80% av detta på 20 år? Då finns det kanske 100-400 flaskor kvar i deras källare.

Så min gissning är att det kan finnas 500-1500 flaskor kvar i världen.
Synd på så rara ärter då 1979 är verkligen bra.

Det var ju ganska unga stockar så teoretiskt kan de ha tagit ut ett ännu högre uttag. CdM är 1.84 HA har jag för mig. Vilket ger ett uttag runt 5000hl/ha om jag räknat rätt.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
SV: Krug Clos du mesnil -79

Anders Landström skrev:
Det var ju ganska unga stockar så teoretiskt kan de ha tagit ut ett ännu högre uttag. CdM är 1.84 HA har jag för mig. Vilket ger ett uttag runt 5000hl/ha om jag räknat rätt.

Utgick från din siffra om 12000 flaskor som representativ. 12000 flaskor på 1,84 ha får jag också till 50 hl/ha, vilket verkar vara ett högst rimligt uttag för ett toppvin, och klart lågt för Champagne.

Uttag mot ålder - det är sant att (riktigt) gamla stockar ofta ger lägre skördeuttag, vi talar då ofta om minst 40-50 års ålder även om detta mer beror på sjukdomsangrepp och skador än är något som följer automatiskt med en viss ålder. Däremot är det ingen direkt skillnad i uttaget från unga och "medelålders" stockar. Om något skulle jag nog vara lite mer försiktig med uttaget de första åren, eftersom rotsystemet är mindre etablerat.

Antar som du säger att det 1979 var klart unga stockar i vingården, för jag vill minnas att vingården var i dåligt skick när de köpte den.
 
vintomas skrev:
Utgick från din siffra om 12000 flaskor som representativ. 12000 flaskor på 1,84 ha får jag också till 50 hl/ha, vilket verkar vara ett högst rimligt uttag för ett toppvin, och klart lågt för Champagne.

Uttag mot ålder - det är sant att (riktigt) gamla stockar ofta ger lägre skördeuttag, vi talar då ofta om minst 40-50 års ålder även om detta mer beror på sjukdomsangrepp och skador än är något som följer automatiskt med en viss ålder. Däremot är det ingen direkt skillnad i uttaget från unga och "medelålders" stockar. Om något skulle jag nog vara lite mer försiktig med uttaget de första åren, eftersom rotsystemet är mindre etablerat.

Antar som du säger att det 1979 var klart unga stockar i vingården, för jag vill minnas att vingården var i dåligt skick när de köpte den.
Tror att de köpte CdM 1971 och planterade om direkt och du har rätt det är ju ungefär samma uttag på unga och medelunga stockar. Jag får ju tyvärr aldrig dricka CdM från 60-åriga stockar tror jag

Skickat från min MT11i via Tapatalk 2
 

Jos

Medlem
SV: Krug Clos du mesnil -79

vintomas skrev:
1979 var premiärårgången för Clos du Mesnil. Jag gissar att produktionsvolymen är rätt konstant de bra champagneåren, för vingården är rätt homogen i utseende, och jag har för mig att jag hört deras marknadschef säga att hela skörden från Clos du Mesnil går in i den cuvéen om den väl görs, och övriga år hamnar den typiskt i blenden för Grande Cuvée. Så ca 12000 flaskor producerades nog. Krug hade ett väl uppbyggt rykte om kvalitet och lagringsbarhet redan när denna cuvée presenterades, så det fanns säkert en hel del som köpte för att lagra när den lanserades, och insåg att det här var en raritet. Kan detta ha varit ca 1990, om man ser på Krugs releasepolicy för de senaste årgångarna? Så det handlar om en bedömning av hur många flaskor finns kvar hos samlare mer än 20 år senare. Samtidigt får man inse att Champagne - nuvarande svensk inställning till trots - inte alls har betraktats som ett extremt långlagringsvin eller betraktats lika "seriöst" som t.ex. Bordeaux. Jag gissar också att betydligt färre än idag köpte det med avsikten att det skulle gå upp i pris och liggas på i investeringssyfte - den inställningen till "fine wine" tror jag började växa fram mer under 1990-talet, men det kan säkert varit en del som ville lägga undan premiärårgången av ett vin. Sedan finns det ju de som har så stora källare att de mer eller mindre glömmer bort gamla inköp, så några flaskor kan ju alltid bli kvar helt oavsett... :)

Summa kardemumma kan jag tänka mig att betydligt mindre än 25% finns kvar hos köparna, men knappast så lite som 1-2%. Gissningsvis 5-10%, sådär 500-1000 flaskor.

Därutöver skulle jag tro att Krug lade undan ganska många % av premiärårgången av ett vin som producerades i en relativt liten mängd. Ska vi rentav dra till med att de lade undan så mycket som 5-10% (500-1000 flaskor), och gjort av med 60-80% av detta på 20 år? Då finns det kanske 100-400 flaskor kvar i deras källare.

Så min gissning är att det kan finnas 500-1500 flaskor kvar i världen.
;D
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
SV: Sv: SV: Krug Clos du mesnil -79

Anders Landström skrev:
Tror att de köpte CdM 1971 och planterade om direkt och du har rätt det är ju ungefär samma uttag på unga och medelunga stockar. Jag får ju tyvärr aldrig dricka CdM från 60-åriga stockar tror jag

Hmm... Clos du Mesnil 2032, släpps kanske 2043 eller så? Fast vid det laget uppskattas säkert mousserande skånska viner, en cuvée av Rondo och Solaris vinfierad på en blandning av begagnade amarone- och Mackmyrafat för att passa den svenska smaken, mycket mer än Krug. ;D
 
vintomas skrev:
Hmm... Clos du Mesnil 2032, släpps kanske 2043 eller så? Fast vid det laget uppskattas säkert mousserande skånska viner, en cuvée av Rondo och Solaris vinfierad på en blandning av begagnade amarone- och Mackmyrafat för att passa den svenska smaken, mycket mer än Krug. ;D
Klockrent :)

Du glömde bara att man tagit fram en BiB för mousserande vin. :)
 

SUPRA

Bäst
SV: Krug Clos du mesnil -79

Ursäkta om jag går lite OT...men inventerade just min källare.
Hittade i sina original trälådor.
2x1980
2 x 1988 (hade jag heeelt glömt bort)
1 x 1990
och en tom 1981. ;D
Även om jag gärna dricker upp dom så vete katten om jag kommer göra det. Det blir liksom aldrig tillräckligt fint eller högtidligt på nåt sätt.
Någon som har en prisreferens ellet nåt man kan kan jämför med på nätet?
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
SV: Krug Clos du mesnil -79

SUPRA skrev:
Hittade i sina original trälådor.
2x1980
2 x 1988 (hade jag heeelt glömt bort)
1 x 1990
Någon som har en prisreferens ellet nåt man kan kan jämför med på nätet?

Bra pris vid snabb affär? ;)

Enligt Cellartracker som tar sina siffror från Wine Market Journal:
CdM 1980: USD 827 per fl
CdM 1988: USD 1290
CdM 1990: USD 904
 

Andreas

Medlem
SV: Krug Clos du mesnil -79

88:an blir minst lika bra, självklart finns det ett känslomässigt värde att det är den första årgången
Men om jag fick välja så skulle jag helt klart ta 2 st 88:eek:r till samma peng som 79:an gick för på auktionen.
 
Toppen