Jimmy Forsman
I det stora hela tämligen meh...
Pelle är död.
Den där jävla cancern tar en till. Vi pratade om Pelle förra tisdagen, om någon hade pratat med honom, vem som träffat honom senast. En av oss sa att han hade messat honom och mailat utan att få svar. Hade han bytt nummer kanske? Svårt att veta, han bytte land och telefonnummer ganska ofta.
Är det tre eller fyra år sen han drog? Det var fem… tiden flyter ihop. Jag minns den där måndagen i oktober när han ringde och berättade att han skulle sticka. Han pallade inte längre, var utbränd och deprimerad. Han behövde komma iväg. Skulle sälja allt och dra. Till Samoa först, sex månader på en strand. Bara sköldpaddor och hav runt omkring. Han skickade fem till tio sms om dagen, berättade om vad som hände, hur skönt det var, att någon hade snott hans flipflops och att han samlat ihop ett gäng lokalbor och inte bara tagit tillbaka tofflorna – utan också jagat den stackars skurken till grannön. Där fick han stanna i någon vecka och skämmas.
Jag lärde känna Pelle när jag började jobba på Vinkällaren Grappe på hösten 2001. Jag var precis utexaminerad från Grythyttan och hade ingen aning om någonting. Pelle var gammal krogräv, arbetade som nattklubbschef på Spyan och Laroy. Vi klickade tämligen omedelbart. Han hade precis gått sommelierutbildningen på Restaurangakademien och vi delade båda ett massivt intresse i vin. Det här var på den gamla goda tiden när det öppnades riktiga godsaker nästan varje kväll. När vi öppnade upp viner till kvällens gäster, provade av och dekanterade så brukade jag ringa till Pelle och berätta vad som skulle drickas. Han var nere i källaren på under fem minuter, han bodde runt hörnet på Skeppargatan och han var lika lycklig varje gång. Jag också. Det var ju fantastiskt att få prova av fantastiska viner. Vi fick båda en grymt bra grund på klassiska viner.
Han hade ett fotografiskt minne för viner han provat. Han mindes dem allihop och kunde prata om viner som vi druckit för åratal sedan, hur de smakat, doftat och var vi var. Mannen läste Robert Parkers provningsanteckningar som sänglektyr och hade Richard Juhlins 4000 champagner på toaletten "för att bläddra i".
Det var Pelle som drog ned mig i champagneträsket. Han var såld sedan tidigare och hade varit med på några av de smått legendariska champagneprovningarna som ordnades halvt i smyg runt om i Stockholm. Han introducerade mig till flera vinvänner som jag har idag. Han var fantastisk när det kom till kontakter, till att prata med människor. Speciellt om det var jobb. Privat var han rak, ärlig och snabb. Han var tydlig med vad han tyckte och tänkte och hade väldigt få betänkligheter när det kom till att idiotförklara de som enligt honom förtjänade det; och samtidigt var han otroligt generös med sina vänner. Han gillade att ha människor omkring sig och delade med sig av dem i alla möjliga konstellationer. Många grupperingar som umgås än i dag har sitt ursprung omkring Pelle.
Vi hängde på vinbarer, vi hängde på stureplanskrogar, restauranger, på Grappe, på balkonger. Vi hade expeditioner till okända svennehak på Kungsgatan där sådana eviga citat som ”Fan vad skönt det är att se fula människor ha roligt tillsammans.” föddes.
Jag minns också ”sju magnum och ett kilo skagen”. Sju män, en varsin magnum skumpa ett kilo skagen från Hallen. Jag var sen till sittningen och fick vara toastmaster, det vill säga ansvarig för att sköta Pelles gamla brödrost.
Jag gillade Pelle.
Efter att han drog så pratade vi mycket. På telefon, över skype. Inte så mycket över e-mail. Efter Samoa drog han till Vietnam för att sedan börja flytta lite fram och tillbaka mellan Thailand och Vietnam med längre och kortare resor till Hong Kong, till Japan, till Australien, Macao... Han levde gott och började köpa viner igen och berätta om det på forumet. Tiden gick och kontakterna blev mer sporadiska. Vi började fundera på om han någonsin skulle komma hem igen. Han hade pengar, men inte så mycket pengar. Och han levde ganska stort. Vi funderade på hur länge pengarna skulle räcka.
Nu vet vi. De räckte resten av hans liv.
Jag fick höra utbrändhet. Det var sant det också. Han var slut när han åkte. Det är först nu när man sitter här och försöker skriva ned sina tankar som bitarna faller på plats.Tydligen hade han hade blivit diagnosticerad med cancer innan han åkte. Han hade inte berättat det för någon. Såklart det var cancer. Såklart att han ville dra och leva livet de år han hade kvar.
I lördags orkade han inte längre.
Love you man, som Pelle skulle ha sagt.
Den där jävla cancern tar en till. Vi pratade om Pelle förra tisdagen, om någon hade pratat med honom, vem som träffat honom senast. En av oss sa att han hade messat honom och mailat utan att få svar. Hade han bytt nummer kanske? Svårt att veta, han bytte land och telefonnummer ganska ofta.
Är det tre eller fyra år sen han drog? Det var fem… tiden flyter ihop. Jag minns den där måndagen i oktober när han ringde och berättade att han skulle sticka. Han pallade inte längre, var utbränd och deprimerad. Han behövde komma iväg. Skulle sälja allt och dra. Till Samoa först, sex månader på en strand. Bara sköldpaddor och hav runt omkring. Han skickade fem till tio sms om dagen, berättade om vad som hände, hur skönt det var, att någon hade snott hans flipflops och att han samlat ihop ett gäng lokalbor och inte bara tagit tillbaka tofflorna – utan också jagat den stackars skurken till grannön. Där fick han stanna i någon vecka och skämmas.
Jag lärde känna Pelle när jag började jobba på Vinkällaren Grappe på hösten 2001. Jag var precis utexaminerad från Grythyttan och hade ingen aning om någonting. Pelle var gammal krogräv, arbetade som nattklubbschef på Spyan och Laroy. Vi klickade tämligen omedelbart. Han hade precis gått sommelierutbildningen på Restaurangakademien och vi delade båda ett massivt intresse i vin. Det här var på den gamla goda tiden när det öppnades riktiga godsaker nästan varje kväll. När vi öppnade upp viner till kvällens gäster, provade av och dekanterade så brukade jag ringa till Pelle och berätta vad som skulle drickas. Han var nere i källaren på under fem minuter, han bodde runt hörnet på Skeppargatan och han var lika lycklig varje gång. Jag också. Det var ju fantastiskt att få prova av fantastiska viner. Vi fick båda en grymt bra grund på klassiska viner.
Han hade ett fotografiskt minne för viner han provat. Han mindes dem allihop och kunde prata om viner som vi druckit för åratal sedan, hur de smakat, doftat och var vi var. Mannen läste Robert Parkers provningsanteckningar som sänglektyr och hade Richard Juhlins 4000 champagner på toaletten "för att bläddra i".
Det var Pelle som drog ned mig i champagneträsket. Han var såld sedan tidigare och hade varit med på några av de smått legendariska champagneprovningarna som ordnades halvt i smyg runt om i Stockholm. Han introducerade mig till flera vinvänner som jag har idag. Han var fantastisk när det kom till kontakter, till att prata med människor. Speciellt om det var jobb. Privat var han rak, ärlig och snabb. Han var tydlig med vad han tyckte och tänkte och hade väldigt få betänkligheter när det kom till att idiotförklara de som enligt honom förtjänade det; och samtidigt var han otroligt generös med sina vänner. Han gillade att ha människor omkring sig och delade med sig av dem i alla möjliga konstellationer. Många grupperingar som umgås än i dag har sitt ursprung omkring Pelle.
Vi hängde på vinbarer, vi hängde på stureplanskrogar, restauranger, på Grappe, på balkonger. Vi hade expeditioner till okända svennehak på Kungsgatan där sådana eviga citat som ”Fan vad skönt det är att se fula människor ha roligt tillsammans.” föddes.
Jag minns också ”sju magnum och ett kilo skagen”. Sju män, en varsin magnum skumpa ett kilo skagen från Hallen. Jag var sen till sittningen och fick vara toastmaster, det vill säga ansvarig för att sköta Pelles gamla brödrost.
Jag gillade Pelle.
Efter att han drog så pratade vi mycket. På telefon, över skype. Inte så mycket över e-mail. Efter Samoa drog han till Vietnam för att sedan börja flytta lite fram och tillbaka mellan Thailand och Vietnam med längre och kortare resor till Hong Kong, till Japan, till Australien, Macao... Han levde gott och började köpa viner igen och berätta om det på forumet. Tiden gick och kontakterna blev mer sporadiska. Vi började fundera på om han någonsin skulle komma hem igen. Han hade pengar, men inte så mycket pengar. Och han levde ganska stort. Vi funderade på hur länge pengarna skulle räcka.
Nu vet vi. De räckte resten av hans liv.
Jag fick höra utbrändhet. Det var sant det också. Han var slut när han åkte. Det är först nu när man sitter här och försöker skriva ned sina tankar som bitarna faller på plats.Tydligen hade han hade blivit diagnosticerad med cancer innan han åkte. Han hade inte berättat det för någon. Såklart det var cancer. Såklart att han ville dra och leva livet de år han hade kvar.
I lördags orkade han inte längre.
Love you man, som Pelle skulle ha sagt.
Last edited: