The Wall
Medlem
Jag tackar ånyo för förtroendet av @chambertin att välja ut månadens vin. Efter lite funderande kring vad som skulle kunna passa in lämpligt i tillvaron fastnade jag för ett vin som kanske inte är helt obekant. Enligt Monopolförsäljningsföretaget verkar det finnas hyggligt med buteljer i 30 butiker runt om i landet:
2017 Domaine Montirius Vacqueyras Le Clos (nr 92938, 248 kr)
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/domaine-montirius-9293801
50/50 Grenache och Syrah. Genomsnittlig ålder på vinrankorna är 23 år, manuell skörd, total avstjälkning och mjukkrossning (total de-stemming, light crushing) lagring på betongfat i ”två vintrar” och sedan direkt ner i flaskan. Ingen ek någonstans. Enligt producentens hemsida är lagringspotentialen mellan 5 och 8 år, vilket jag av erfarenhet kan hålla med om. Nu kanske inte alla besitter ett krigslager av 2012'or så det får bli den senaste tillgängliga årgången för konsumenter. Hela Domaine Montirius är biodynamisk sedan 1987, certifierat biodynamisk sedan 1999.
Eftersom vinet är ”inte rosé” från södra Rhône inser man snabbt att det kanske inte är något som man sitter och svalkar sig med när vårsolen behagar steka på. Men om man sneglar på väderleksprognosen för exempelvis påskhelgen så verkar det läge att damma av både utemöbler och grill (åtminstone i Stockholmstrakten) för de som inte redan har gjort det och då kan månadens vin komma väl till pass. Är man däremot redan less på solsken och grill och föredrar att stanna inomhus funkar det lika bra, särskilt om man råkar ha lamm eller den för många okända rätten ”mustig vårgryta” till hands.
Imorgon blir ett annat vin tillgängligt från samma producent; Vacqueyras Garrigues 2018 för 198 kronor (70 Grenache, 30 Syrah). Också det vanligen ett pålitligt vin, men se upp så att ni inte får med er ”fel” vin hem. Eller ja, det gör iof ingenting, men det kanske inte passar in riktigt på månadens tema.
2017 Domaine Montirius Vacqueyras Le Clos (nr 92938, 248 kr)
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/domaine-montirius-9293801
50/50 Grenache och Syrah. Genomsnittlig ålder på vinrankorna är 23 år, manuell skörd, total avstjälkning och mjukkrossning (total de-stemming, light crushing) lagring på betongfat i ”två vintrar” och sedan direkt ner i flaskan. Ingen ek någonstans. Enligt producentens hemsida är lagringspotentialen mellan 5 och 8 år, vilket jag av erfarenhet kan hålla med om. Nu kanske inte alla besitter ett krigslager av 2012'or så det får bli den senaste tillgängliga årgången för konsumenter. Hela Domaine Montirius är biodynamisk sedan 1987, certifierat biodynamisk sedan 1999.
Eftersom vinet är ”inte rosé” från södra Rhône inser man snabbt att det kanske inte är något som man sitter och svalkar sig med när vårsolen behagar steka på. Men om man sneglar på väderleksprognosen för exempelvis påskhelgen så verkar det läge att damma av både utemöbler och grill (åtminstone i Stockholmstrakten) för de som inte redan har gjort det och då kan månadens vin komma väl till pass. Är man däremot redan less på solsken och grill och föredrar att stanna inomhus funkar det lika bra, särskilt om man råkar ha lamm eller den för många okända rätten ”mustig vårgryta” till hands.
Imorgon blir ett annat vin tillgängligt från samma producent; Vacqueyras Garrigues 2018 för 198 kronor (70 Grenache, 30 Syrah). Också det vanligen ett pålitligt vin, men se upp så att ni inte får med er ”fel” vin hem. Eller ja, det gör iof ingenting, men det kanske inte passar in riktigt på månadens tema.