buteljen
Medlem
De flesta är väl bekanta med Portugals portviner, men vi är flera här på forumet som känner att vi dricker och provar alldeles för få icke-förstärkta viner från Portugal. Tryffelsvinet släppte ett rött vin från Bairrada den 21/1 som verkar spännande och borde passa utmärkt som februari månads pava.
Vinet är Vinha Pan Luis Pato 299 kr. Det står 2016 på systemets hemsida, men 2017 hos Tryffelsvinet. Det är säkert Tryffelsvinet som har rätt årtal.
Vinet är gjort på druvan Baga och har lagrats två år på ekfat om 500-650 liter varav 60 procent var nya. Vinet har inte filtrerats innan buteljering.
Om producenten:
Luís Pato har producerat vin i Bairrada sedan 1980 men hans familj har varit verksamma i regionen sedan 1700-talet. Det var Luís pappa João som började buteljera vin under egen etikett i den då nya DO-regionen Bairrada och sedan Luís tog över ligger hans fokus ligger på den lokala druvsorten baga och han experimenterar ständigt med nya och traditionella tekniker och stilar, både i vingårdarna och i källaren. Egendomen består av totalt 65 hektar uppdelade på 20 vingårdslägen planterade med baga och touriga nacional samt de gröna druvsorterna maria gomes, bical, bairrada’s cercial och sercialinho. Pato är också det portugisiska ordet för anka, och det är också dessa fåglar som ofta dyker upp på vinernas etikett.
Om druvan Baga:
"Baga has a reputation for making rather stern red wines, that are unapproachable in their youth and which often never resolve into mellowness with age. It also makes sparkling white wines which match perfectly with the gastronomic specialty of this region – the famous suckling pig, leitão. While it’s true that Baga can produce rather tannic, fruitless wines that are tough and somewhat joyless, Pato has shown that Baga deserves a bit more respect than it’s often given. I find that it makes wines that share some characteristics with Italian grape Nebbiolo, and it can even approach the elegance of Pinot Noir in riper vintages."
Jamie Goode om producenten Luis Pato:
Vinet är Vinha Pan Luis Pato 299 kr. Det står 2016 på systemets hemsida, men 2017 hos Tryffelsvinet. Det är säkert Tryffelsvinet som har rätt årtal.
Vinet är gjort på druvan Baga och har lagrats två år på ekfat om 500-650 liter varav 60 procent var nya. Vinet har inte filtrerats innan buteljering.
Om producenten:
Luís Pato har producerat vin i Bairrada sedan 1980 men hans familj har varit verksamma i regionen sedan 1700-talet. Det var Luís pappa João som började buteljera vin under egen etikett i den då nya DO-regionen Bairrada och sedan Luís tog över ligger hans fokus ligger på den lokala druvsorten baga och han experimenterar ständigt med nya och traditionella tekniker och stilar, både i vingårdarna och i källaren. Egendomen består av totalt 65 hektar uppdelade på 20 vingårdslägen planterade med baga och touriga nacional samt de gröna druvsorterna maria gomes, bical, bairrada’s cercial och sercialinho. Pato är också det portugisiska ordet för anka, och det är också dessa fåglar som ofta dyker upp på vinernas etikett.
Om druvan Baga:
"Baga has a reputation for making rather stern red wines, that are unapproachable in their youth and which often never resolve into mellowness with age. It also makes sparkling white wines which match perfectly with the gastronomic specialty of this region – the famous suckling pig, leitão. While it’s true that Baga can produce rather tannic, fruitless wines that are tough and somewhat joyless, Pato has shown that Baga deserves a bit more respect than it’s often given. I find that it makes wines that share some characteristics with Italian grape Nebbiolo, and it can even approach the elegance of Pinot Noir in riper vintages."
Jamie Goode om producenten Luis Pato:
The wines of Luis Pato, Bairrada
The wines of Luis Pato, one of Portugal's leading winemakers
www.wineanorak.com
Last edited: