Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Låt oss dela en pava februari 2023 - Bussola Valpolicella Superiore TB 2015

Hur bra var månadens vin?

  • 95-100 Klassiskt, ett stort vin

    Votes: 0 0,0%
  • 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

    Votes: 0 0,0%
  • 80-84 Bra, ett välgjort vin

    Votes: 0 0,0%
  • 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

    Votes: 0 0,0%
  • 50-74 Kan inte rekommenderas

    Votes: 0 0,0%

  • Total voters
    9
Det finns en ca 30st flaskor av 2015 innan de går över till 2016

Art : nr 71964

Bussola Superiore TB, 2015


www.systembolaget.se

FAKTA OM VINET DRUVOR:
50 % Corvina, 45% Corvinone, 5% Rondinella.

TILLVERKNING:
Vingården på 15 hektar ligger, i kommunen Negrar di Valpolicella i den östra delen av Valpolicella Classico, 250-460 meter över havet. Jorden är huvudsakligen vulkanisk, basaltisk och lite lerig. Vinstockarna har en ålder på 40 till 50 år. Odlingssystem, Pergola Veronese med 3500 vinstockar per hektar. 50% av druvorna skördas och vinifieras den första veckan i oktober. Jäsning sker vid rumstemperatur i 15 dagar. I december vinifieras de andra 50% efter 3 månaders torkningsprocess. När fermentationen av de torkade druvorna påbörjas tillsätts Valpolicella som produceras i oktober för att uppnå en rätt
balans mellan de två delarna.

LAGRING:
32 månader i 700 L franska och Slavonska ekfat och slutlingen ytterligare 10 månader i ett enda 75 HL ekfat och 6 månader på flaska.
FÄRG:
Klart rubinrött.

PASSAR TILL:
Rött kött, biff, och vilt. Mellanlagrad och mogen ost. Står upp bra på egen hand! Serveras vid 18°C.
ALKOHOLHALT: 15 % RESTSOCKER: 4,6 g/l SYRA: 5,79 g/l
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Månadens vin med amerikansk referens (hittade inget bättre):
Tablas bussola.jpg

2016 Tablas Creek Côtes de Tablas; doft av plommon, kanel och mjölkchoklad. I smaken finns plommon, körsbär, gummi, rosmarin, kakaopulver, kanel och lite alkohol. Ganska sött med mogen frukt och helt integrerade tanniner. Alkoholhalten är inte jättehög, men alkoholen ger sig ändå till känna. Kryddigt med fin frukt, men inget som lämnar några bestående minnen. 87p
2015 Tommaso Bussola Valpolicella Classico Superiore Tb: Doft med plommon, smultron, gummi, torkade fikon och choklad. Smak av färska fikon, rosmarin, viol, mörkchoklad, ingefära, möbelpolish, körsbär, plommon och bakelit. Inte helt olikt Tablas i stilen, men mycket mer av allt. Tjock, tät, mogen koncentrerad frukt, bra syra och integrerade tanniner. 15 % alkohol känns inte av. Dricker väldigt sällan Corvinablends och det här var en kul upplevelse. Mycket bra till mat, utan mat blir det kanske lite överdådigt? Hursomhelst, ett bra vin. 91p
 
Det gladde mig verkligen att en Valpolicella Superiore och dessutom från Bussola blev månadens vin.
För en amaronenörd som undertecknad var det självklart att delta i den här månadens "Låt oss dela en pava".
Men lever den upp till de högt ställda förväntningarna?

Från våra glas strålar en vacker lite mörkare rubinröd färg.
Doften är stor och intensiv med mörka körsbär i centrum. Fast inledningsvis möts vi av jord och höstlöv. Vi noterar också en del skogsbär, blåa plommon, örter och kryddor, aningens viol, kakao, kaffe och unset vanilj. Mycket angenäm doft.
I munnen återkommer mycket av det vi kände i doften. Mörka körsbär, björnbär, blåa plommon tar omgående kommandot för att efterhand släppa fram lite, lite torkad frukt, några större nypor örter och kryddor samt en liten ton av violer. Vinet har en fin och bra syra. Tydliga, väluppfostrade tanniner nafsar runt i munhålan. Eftersmaken är riktigt lång med mera mörka bär, men här tillkommer lite mörk choklad, espresso och körsbärskärnor. Här finns tydliga amaronevibbar!
Av ovanstående förstår ni att Bussolas Superiore uppskattas mycket av oss.
Betyg 4
 
Toppen