The Wall
Medlem
Efter ett plötsligt infall i morse ändrade jag spår från det ursprungligen tänkta vinet som passar till både grill och gryta (det får anstå till senare) till ett lättare vin som passar till bland annat pizza och charkbricka. Det kanske är lite fusk att jag har testat vinet tidigare (den nyfikne låter bli att söka på forumet), men jag har tänkt mig ett återbesök av ren nyfikenhet och då kan det vara intressant att höra efter vad andra tycker om vinet, eller mitt val av vin för den delen.
Vad är nu detta för ett vin? Druvan är pelaverga piccolo och kallas även pelaverga di Verduno, och odlas huvudsakligen, eller mer troligt – enbart, i Verduno i Piemonte. Det finns även en ”vanlig” pelaverga, ibland även kallad pelaverga grosso, men som enligt Wine Grapes är en helt annan druva, vilket inte blev officiellt förrän i början av 1990-talet. Nåväl, kraftfull druva ”mid to late ripening”. Likt sin namne blandas den ofta med nebbiolo och/eller barbera. Klassificeringen DOC Verduno kräver att vinet utgörs av minst 85% pelaverga piccolo. Vinerna är lätta, fruktiga och kryddiga, vilket jag kan hålla med om. Enligt mitt tycke finns det likheter med såväl gamay som syrah och om man funderar på vilket glas man bör använda tippar jag att en så stor kupa som möjligt är lämpligt. Trevligt nog delar importören min uppfattning i det fallet. Vinet serveras lämpligen lite svalare än ”vanliga” rödviner; 14-15 grader anger importören, 18-20 grader anger producenten så jag slår väl till med 16-17 grader i sann mellanmjölksanda. Jag har tyvärr inte hittat någon info om vinframställningen men på producentens hemsida finns bilder på såväl ekfat som ståltankar och jag killgissar att ekfaten är främst till för producentens Barolo och Barbera.
Vill man få lite mer info (betoning på lite) från producenten letar man upp www.cantinamassara.it och klickar sig vidare. Möjligen en smula förbryllande med tanke på att vinet står listat som Cascina Massara hos sovjetbolaget och importören.
Bild på årgångslös flaska lånad från producentens hemsida.
Jag har mailat importören och frågat om det finns många flaskor i lager, även om jag anar att det inte blir någon vansinnig efterfrågan, och enligt denne finns det drygt 200 flaskor i lager. Vinet finns i BS, vilket innebär att man inte behöver springa runt i desperation mellan sovjetbolagets butiker utan kan klicka hem det i lugn och ro.
Kan admin styra upp omröstning och fastnålning är jag tacksam.
Vad är nu detta för ett vin? Druvan är pelaverga piccolo och kallas även pelaverga di Verduno, och odlas huvudsakligen, eller mer troligt – enbart, i Verduno i Piemonte. Det finns även en ”vanlig” pelaverga, ibland även kallad pelaverga grosso, men som enligt Wine Grapes är en helt annan druva, vilket inte blev officiellt förrän i början av 1990-talet. Nåväl, kraftfull druva ”mid to late ripening”. Likt sin namne blandas den ofta med nebbiolo och/eller barbera. Klassificeringen DOC Verduno kräver att vinet utgörs av minst 85% pelaverga piccolo. Vinerna är lätta, fruktiga och kryddiga, vilket jag kan hålla med om. Enligt mitt tycke finns det likheter med såväl gamay som syrah och om man funderar på vilket glas man bör använda tippar jag att en så stor kupa som möjligt är lämpligt. Trevligt nog delar importören min uppfattning i det fallet. Vinet serveras lämpligen lite svalare än ”vanliga” rödviner; 14-15 grader anger importören, 18-20 grader anger producenten så jag slår väl till med 16-17 grader i sann mellanmjölksanda. Jag har tyvärr inte hittat någon info om vinframställningen men på producentens hemsida finns bilder på såväl ekfat som ståltankar och jag killgissar att ekfaten är främst till för producentens Barolo och Barbera.
Vill man få lite mer info (betoning på lite) från producenten letar man upp www.cantinamassara.it och klickar sig vidare. Möjligen en smula förbryllande med tanke på att vinet står listat som Cascina Massara hos sovjetbolaget och importören.
Jag har mailat importören och frågat om det finns många flaskor i lager, även om jag anar att det inte blir någon vansinnig efterfrågan, och enligt denne finns det drygt 200 flaskor i lager. Vinet finns i BS, vilket innebär att man inte behöver springa runt i desperation mellan sovjetbolagets butiker utan kan klicka hem det i lugn och ro.
Kan admin styra upp omröstning och fastnålning är jag tacksam.