Patrik Sellin
fd Innertällmo Bryggeri
Testade de här för ett bra tag sedan, men har haft begränsade internetmöjligheter på sistone, inget nedskrivet så omdömet är bara från minnet:
2012 Brigaldara Amarone della Valpolicella Classico mot 2013 Domaine Léon Barral Faugères Jadis, starade båda vinerna relativt svala, kallare än normal serveringstemperatur. Vn 1 var initialt en ganska klumpig fruktbomb, medan 2:an hade sval frukt, massor av salvia och rosmarin, elegans och en schysst längd, lite drag åt Bourgogne. De fyra vid bordet som provade blint, undertecknad inkluderad, satte 1:an som Amarone, vilket givetvis var fel. Så länge som Amaronen var hyfsat sval var det ett underbart vin, men med stigade temperatur och luft fick den ett oangenämt drag av florsockersötma, som säkert härrör från alkoholen, örterna dämpades och frukten blev mer kvalmig. Jag har sällan (aldrig?) testat ett vin som har försämrats så snabbt på så kort tid. Väldigt svårt att sätta betyg, i början var inne på en 92:a men mot slutet var det mer en 84:a (ger den dock medelvärdet 88p, vilket kanske är lite i överkant?). Jadis gick i rakt motsatt riktning, väldigt sluten till att börja med, men där gjorde luften och värmen susen, frukten stramade upp sig och örterna växte fram, slutade med något som var både elegant och gott. Jag kanske inte delar alla superlativen från @Mattias S , men i slutändan var det ett riktigt bra vin.