LarsW
Medlem
Halloj vinvänner!
Tack för förtroendet att välja månadens vin efter så kort tid på forumet!
Hade spontant två-tre tankar om vintyp när jag fick stafettpinnen.
Som champagneentusiast så var det en stark contender, men där tycker jag (som gillar lite lagrad skumpa) vara svårt att hitta bra alternativ för en vettig penning som gör sig bra utan ett år eller tre i källaren först.
Sen var det Syrah/Shiraz då… gillar verkligen dessa viner men det råder ingen brist på tidigare representanter för denna druva såg jag…
En vintyp som dock lyser helt med sin frånvaro hittills är Sherry (och endast ett starkvin tidigare om jag läser rätt). Så Sherry blev det.
Nu är inte urvalet på sherry på SB sådär jättestort… och det är ju också en typ av vin som många också garvade vinentusiaster inte har prövat så mycket av, så tänkte se om jag kunde få med mig lite fler än de av oss som redan provat och gillar sherry -det är anledningen att jag styr undan de kraftigaste/tuffaste (och dyraste) sherrys på SB.
Valet föll till slut på Leonor Palo Cortado 12 Years.
https://www.systembolaget.se/dryck/aperitif-dessert/leonor-7656502
Helt klart den billigaste flaskan som figurerat på månadens-pava men inte det billigaste vinet. Kommer i behändig halvflaska och jag hoppas de flesta tycker att 89kr kan man gärna lägga för att om inte annat pröva något nytt! Av någon konstig anledning är detta en sherry jag inte själv provat ännu och ser fram mot det!
Infoblad från Gonzales Byass (producent): https://www.gonzalezbyass.com/wp-content/uploads/2014/12/Leonor.pdf
Mycket kan sägas om Palo Cortado. I korthet och förenklat: Förr i tiden var det meningen att vinet skulle bli en Fino men förlorade sitt flortäcke och då ändrade man tillverkningsmetoden till den för en Olorosso. Numera kan man nog styra den processen mer än många producenter vill erkänna då Palo Cortado anses lite mer spännande då det tillkommit av en slump och är ovanligt.
Trevlig länk med lite lättare info och med vidare länkar till fördjupning om Palo Cortado (och andra sherrysorter): https://www.sherrynotes.com/sherry-types/palo-cortado/
Tips till provare. Beställ och öppna tidigt. Denna håller sig glatt hela maj månad öppnad i kylen. Drickes som den är, med goda oliver, till varma/kalla tapas eller min sherry-mat-kombo-favvo... kalvbräss med mandelpotatis-puré och lite tryffel av ngt slag.
Tack för förtroendet att välja månadens vin efter så kort tid på forumet!
Hade spontant två-tre tankar om vintyp när jag fick stafettpinnen.
Som champagneentusiast så var det en stark contender, men där tycker jag (som gillar lite lagrad skumpa) vara svårt att hitta bra alternativ för en vettig penning som gör sig bra utan ett år eller tre i källaren först.
Sen var det Syrah/Shiraz då… gillar verkligen dessa viner men det råder ingen brist på tidigare representanter för denna druva såg jag…
En vintyp som dock lyser helt med sin frånvaro hittills är Sherry (och endast ett starkvin tidigare om jag läser rätt). Så Sherry blev det.
Nu är inte urvalet på sherry på SB sådär jättestort… och det är ju också en typ av vin som många också garvade vinentusiaster inte har prövat så mycket av, så tänkte se om jag kunde få med mig lite fler än de av oss som redan provat och gillar sherry -det är anledningen att jag styr undan de kraftigaste/tuffaste (och dyraste) sherrys på SB.
Valet föll till slut på Leonor Palo Cortado 12 Years.
https://www.systembolaget.se/dryck/aperitif-dessert/leonor-7656502
Helt klart den billigaste flaskan som figurerat på månadens-pava men inte det billigaste vinet. Kommer i behändig halvflaska och jag hoppas de flesta tycker att 89kr kan man gärna lägga för att om inte annat pröva något nytt! Av någon konstig anledning är detta en sherry jag inte själv provat ännu och ser fram mot det!
Infoblad från Gonzales Byass (producent): https://www.gonzalezbyass.com/wp-content/uploads/2014/12/Leonor.pdf
Mycket kan sägas om Palo Cortado. I korthet och förenklat: Förr i tiden var det meningen att vinet skulle bli en Fino men förlorade sitt flortäcke och då ändrade man tillverkningsmetoden till den för en Olorosso. Numera kan man nog styra den processen mer än många producenter vill erkänna då Palo Cortado anses lite mer spännande då det tillkommit av en slump och är ovanligt.
Trevlig länk med lite lättare info och med vidare länkar till fördjupning om Palo Cortado (och andra sherrysorter): https://www.sherrynotes.com/sherry-types/palo-cortado/
Tips till provare. Beställ och öppna tidigt. Denna håller sig glatt hela maj månad öppnad i kylen. Drickes som den är, med goda oliver, till varma/kalla tapas eller min sherry-mat-kombo-favvo... kalvbräss med mandelpotatis-puré och lite tryffel av ngt slag.