SV: Le nez du vin
Hejsan!
Varning!, nördigt så det förslår...
Detta, dvs en violetdoftande björnbärsarom, är troligtvis inget sammanträffande. I naturen, oavsett om det gäller bär, blommor eller för den delen vin, så är violetdoftande sk iononer viktiga. Faktum är att det anses inte ens vara möjligt att skapa exempelvis en hallonarom utan dessa.
Alfa- och Beta-ionone är flavorkomponenter (dvs beståndsdelar) som ofta (ja, nästan alltid) används i små mängder, tillsammans med massa andra kemiska föreningar, för att göra bäriga aromer, däribland just björnbär. Alfa- och Beta-ionone är väldigt viktigt att inte överdosera då dom på egen hand ger just violkaraktär.
Min tolkning (jag har själv även Nez du vin) är att björnbärsflavorn helt enkelt innehåller för mycket iononer.
// Lars
-------------------------------------
Referenser:
"Beta Ionone is mainly used for the preparation of raspberry, strawberry, blackberry, cherry, grape and pineapple flavor. Is violet, acacia, orchids and other flavors of the main spices."
http://en.flavor-fragrance.cn/products_ ... _list.html
"The combination of alpha-Ionone and beta-Ionone is characteristic of the scent of violets and used with other components in perfumery and flavouring to recreate their scent."
http://en.wikipedia.org/wiki/Ionone
"A raspberry flavour with unnaturally emphasised alfa-ionone will smell distinctly violet."
Food Flavour Technology, ISBN 978-1-4051-8543-1.
"Several compounds have been suggested as prominent volatiles in blackberries..., e.g. ...alpha-ionone and beta-ionone..."
R.G. Berger, Flavours and Fragrances, ISBN 978-3-540-49338-9.