This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Ska du kyla utrymmet på något sätt? Eller kyler du redan nu?Hej!
Håller på med ett vinrumsprojekt i köket och letar efter en luftfuktare (är aldrig för fuktigt i utrymmet) jag vill gärna ha något med fast vattenanslutning och som håller ca 70 % luftfuktighet, har inte hittat något bra än....
Någon som har något tips?
Kommer kyla med ett Norcool Cu 450 vin aggregat. Utrymmet håller 35-60% fuktighet idagSka du kyla utrymmet på något sätt? Eller kyler du redan nu?
Tror inte du ska oroa dig, den relativa luftfuktigheten stiger ju med lägre temperatur. Det kan lika gärna bli ett problem med för hög luftfuktighet, särskilt sommartid, med kylning.Kommer kyla med ett Norcool Cu 450 vin aggregat. Utrymmet håller 35-60% fuktighet idag
Ja, i alla fall om man kopplar kylaggregatet till inomhusluft. Aggregatet kontrollerar väl hög luftfuktighet av sig själv? Tänk på att det behövs bra dränering.Tror inte du ska oroa dig, den relativa luftfuktigheten stiger ju med lägre temperatur. Det kan lika gärna bli ett problem med för hög luftfuktighet, särskilt sommartid, med kylning.
Den ska väl endast kopplas mot inomhusluft? Och jag tror inte luftfuktigheten kontrolleras heller?Ja, i alla fall om man kopplar kylaggregatet till inomhusluft. Aggregatet kontrollerar väl hög luftfuktighet av sig själv? Tänk på att det behövs bra dränering.
Kopplar man till utomhusluft blir det rejält torrt på vintern.
Jag har en wine master och den går att köra på utomhusluft. Det kom runt en liter vatten i timmen i somras när det var 30 grader ute .Den ska väl endast kopplas mot inomhusluft? Och jag tror inte luftfuktigheten kontrolleras heller?
Jo, men nu gällde det ett annat aggregat, som inte ska köras på utomhusluft.Jag har en wine master och den går att köra på utomhusluft. Det kom runt en liter vatten i timmen i somras när det var 30 grader ute .
CU-450 verkar ha automatisk avångning av kondens, så det borde betyda att att fuktigheten kontrolleras (den övre).
Det är definitivt inte uppenbart. Men i och med att det finns en kondensor i systemet så borde det vara så.Jo, men nu gällde det ett annat aggregat, som inte ska köras på utomhusluft.
Kan du hitta i klartext nånstans att den övre luftfuktigheten kontrolleras?
Skulle tippa att den där luftfuktaren inte kommer att ha så mycket att göra . Lycka till!Jo att aggregatet har kondensator och inte behöver dräneras har jag koll på. Tänkte mest om någon hade koll på lite mer industriella produkter gällande luftfuktighet då jag helst förbereder en eventuell inbygnad och drar fram vatten till rätt ställe, bygger ram/inföstning för aggregat mm. Har sett lite olika varianter i champagne i små ca 20m2 rum som har någon fuktare med givare som håller 70-75% fuktighet. Har inte sett några märken eller modellbetecknignar som jag kunnat hitta i handeln dock. De flesta saker jag hittat har hittat varit stora system och jättedyra alternativt för hela hus på 150m2 och uppåt. Tänkte att någon här kanske skulle ha koll på det, men jag ska maila några vvs konstruktionsfirmor och se vad de kan komma med . Jag vill ju helst ha en med fast vattenanslutning så jag slipper hålla på att fylla på ett kärl hela tiden. Angående att det kanske löser sig och håller sig stabilt med tiden är inte riktigt ett alternativ eftersom jag ska ha loggning (3 mätpunkter för fukt och 6 st för temp) och rätt fuktighet hela tiden (det krävs av många auktionshus att man kan bevisa att de förvarats optimalt under lång tid, kan man inte det minskar värdet) för att eventuellt kunna sälja vinerna i framtiden. Många av vinerna kommer också vara äldre med halvdåliga korkar och andra kommer ligga länge (kanske upp till 30 år) och då vill jag ha optimal luftfuktighet som inte varierar
För att visa vad jag menar. Om du har minimum luftfuktighet 35% vid 22 grader och sänker temperaturen till 12 grader, blir luftfuktigheten ca 64% allt annat lika. Jag hade nog oroat mig mer för alltför fuktig miljö (antar att du vill bevara etiketterna).Jo att aggregatet har kondensator och inte behöver dräneras har jag koll på. Tänkte mest om någon hade koll på lite mer industriella produkter gällande luftfuktighet då jag helst förbereder en eventuell inbygnad och drar fram vatten till rätt ställe, bygger ram/inföstning för aggregat mm. Har sett lite olika varianter i champagne i små ca 20m2 rum som har någon fuktare med givare som håller 70-75% fuktighet. Har inte sett några märken eller modellbetecknignar som jag kunnat hitta i handeln dock. De flesta saker jag hittat har hittat varit stora system och jättedyra alternativt för hela hus på 150m2 och uppåt. Tänkte att någon här kanske skulle ha koll på det, men jag ska maila några vvs konstruktionsfirmor och se vad de kan komma med . Jag vill ju helst ha en med fast vattenanslutning så jag slipper hålla på att fylla på ett kärl hela tiden. Angående att det kanske löser sig och håller sig stabilt med tiden är inte riktigt ett alternativ eftersom jag ska ha loggning (3 mätpunkter för fukt och 6 st för temp) och rätt fuktighet hela tiden (det krävs av många auktionshus att man kan bevisa att de förvarats optimalt under lång tid, kan man inte det minskar värdet) för att eventuellt kunna sälja vinerna i framtiden. Många av vinerna kommer också vara äldre med halvdåliga korkar och andra kommer ligga länge (kanske upp till 30 år) och då vill jag ha optimal luftfuktighet som inte varierar
Grappe tar 19100 per år för 350 flaskor.Ska du inte ens dricka vinerna utan det är någon slags investering. Så behöver du ju inte ens lagra vinerna hemma. Det blir sannolikt billigare att lagra hos något proffs Då slipper man även bekymmer både med strömavbrott och hög luftfuktighet
Finns lådförvaring för en väsentligt mindre peng.Grappe tar 19100 per år för 350 flaskor.
Har man utrymme tillgängligt hemma blir det nog alltid mycket billigare att lagra hemma - även om man köper relativt dyr utrustning.
För viner under 1000:- flaskan är proffslagring en dyr affär.
Jo men jag bor tyvärr inte i Stockholm så känns långt att åka med vinerna och i min stad är det kasst utbud av proffslagring, och samtidigt är det ju inte alla viner man vill lagra så länge några vill man ju gärna ha några att dricka också. Sen gillar jag även att kunna gå och titta på mina viner och kanske drömma om att dricka dem . Men visst, har tänkt ha en del vin på något engelskt vin lagringsställe, typ octavian, men då blir det rena investeringsviner som man inte har några planer på att dricka. De som ska finnas hemma är inte tänkta som investeringsviner men när man planerar så långt i framtiden (10-30år) är det ju dumt att inte vara garderad, utifall man vill sälja dem i framtiden. Man vet ju inte vad som händer, en dag kanske man blir nykteristGrappe tar 19100 per år för 350 flaskor.
Har man utrymme tillgängligt hemma blir det nog alltid mycket billigare att lagra hemma - även om man köper relativt dyr utrustning.
För viner under 1000:- flaskan är proffslagring en dyr affär.
Det finns såna här: https://www.prowine.se/product.html/hygromaster-luftfuktare men den funkar bara med vissa typer av kylaggregat och man måste fylla tanken. Å andra sidan kommer det nog inte att behövas särskilt ofta om du kyler inomhusluft. Som @Pontus skrev så borde du inte behöva någon fukt alls om luften utanför håller 35 % vid 22 grader. (men kolla en riktigt kall vinterdag).Jo men jag bor tyvärr inte i Stockholm så känns långt att åka med vinerna och i min stad är det kasst utbud av proffslagring, och samtidigt är det ju inte alla viner man vill lagra så länge några vill man ju gärna ha några att dricka också. Sen gillar jag även att kunna gå och titta på mina viner och kanske drömma om att dricka dem . Men visst, har tänkt ha en del vin på något engelskt vin lagringsställe, typ octavian, men då blir det rena investeringsviner som man inte har några planer på att dricka. De som ska finnas hemma är inte tänkta som investeringsviner men när man planerar så långt i framtiden (10-30år) är det ju dumt att inte vara garderad, utifall man vill sälja dem i framtiden. Man vet ju inte vad som händer, en dag kanske man blir nykterist