Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Måste-artikel för alla champagne-nördar

SV: Måste-artikel för alla champagne-nördar

chambertin skrev:
Artikeln heter "La physique des bulles de champagne. Une première approche des processus physico-chimiques liés à l'effervescence des vins de Champagne" men för alla icke-frankofona så finns det en sammanfattande text på engelska.

http://www.annphys.org/index.php?option ... Itemid=129
Tack Chambertin, otroligt intressant läsning. Som du säger ett måste för alla oss champagnenördar.
 
SV: Måste-artikel för alla champagne-nördar

chambertin skrev:
Artikeln heter "La physique des bulles de champagne. Une première approche des processus physico-chimiques liés à l'effervescence des vins de Champagne" men för alla icke-frankofona så finns det en sammanfattande text på engelska.

http://www.annphys.org/index.php?option ... Itemid=129

Tack, Chambertin - vilket fynd du har gjort! Som gammal teknisk fysiker så verkar ju denna artikel bjuda på verklig mumma - tror den måste införskaffas... :)
 
SV: Måste-artikel för alla champagne-nördar

NonPlusUltra skrev:
Tack, Chambertin - vilket fynd du har gjort! Som gammal teknisk fysiker så verkar ju denna artikel bjuda på verklig mumma - tror den måste införskaffas... :)
Gärna på orginalspråk. Tror att en hel del tappats i översättningen. Att champagnebubblor expanderar när de stiger i glaset gäller ju i princip för alla gaser som stiger i vätska så en mer djuplodad (gärna matematisk) beskrivning vore väldigt intressant 8)
 

Per Stade

Lege artis
SV: Måste-artikel för alla champagne-nördar

shorepower skrev:
Gärna på orginalspråk. Tror att en hel del tappats i översättningen. Att champagnebubblor expanderar när de stiger i glaset gäller ju i princip för alla gaser som stiger i vätska så en mer djuplodad (gärna matematisk) beskrivning vore väldigt intressant 8)

Personligen föredrar jag empirisk forskning in vivo av bubblorna ;)
 
SV: Måste-artikel för alla champagne-nördar

Guayabera skrev:
Kan passa på att tipsa om: http://www.wine-economics.org/journal/

Ett måste för vin och ekonominördar.

Eller kanske inte... Saxat ur en av artiklarna på sajten: "In sum, in a large sample of blind tastings, we find that the correlation between price and overall rating is small and negative. Unless they are experts, individuals on average enjoy more expensive wines slightly less. Our results suggest that both price tags and expert recommendations may be poor guides for non-expert wine consumers who care about the intrinsic qualities of the wine."

Pärlor för svinen, således - är det inte det man alltid har trott? ;)

Skämt åsido - intressant sajt!
 
SV: Måste-artikel för alla champagne-nördar

shorepower skrev:
Gärna på orginalspråk. Tror att en hel del tappats i översättningen. Att champagnebubblor expanderar när de stiger i glaset gäller ju i princip för alla gaser som stiger i vätska så en mer djuplodad (gärna matematisk) beskrivning vore väldigt intressant 8)

Naturligtvis på originalspråk - fattas bara annat... :)

En klassiker i ämnet är ju annars "Kring flaskor och fysik" som min gamle kompis Hans-Uno Bengtsson (salig i åminnelse) gav ut tillsammans med Mischa Billing för tiotalet år sedan... Tror du skulle gilla den, om den nu inte redan står i bokhyllan...
 

Jimmy Forsman

I det stora hela tämligen meh...
SV: Måste-artikel för alla champagne-nördar

Hans-Uno var en sann hjälte. Minns med skräckblandad förtjusning case-arbeten om bröd. Ojojojoj så mycket skit man kunde ljuga ihop om baguetter. Jag tror att vi hittade på ett gammalt ordstäv som gick ut på "baguetten måste stå, annars blir den trött", översatte till skolfranska och hävdade att det var någon fransk devis från 1700-talet.
 
SV: Måste-artikel för alla champagne-nördar

Jimmy Forsman skrev:
Hans-Uno var en sann hjälte. Minns med skräckblandad förtjusning case-arbeten om bröd. Ojojojoj så mycket skit man kunde ljuga ihop om baguetter. Jag tror att vi hittade på ett gammalt ordstäv som gick ut på "baguetten måste stå, annars blir den trött", översatte till skolfranska och hävdade att det var någon fransk devis från 1700-talet.

:D Underbart!

Det lustiga var ju att han var en alldeles utmärkt fysiker, dessutom...
 
Toppen