Helen
Medlem
Efter gårdagens middag på Mattias skulle även GM ha tagit ifrån honom båda stjärnorna.
jag och min vän A tänkte fira hans födelsedag på Mattias. A har besökt Mattias flera gånger och alltid varit lyrisk, även i matbaren har han fått uppleva härlig mat. Även jag har varit hos Mattias förut. Tyvärr blev denna kväll en helt annan upplevelse för oss båda.
Middagen började helt fel.
Vi tog in ett glas champagne (Bruno Paillard) för att dricka i lagom takt medan vi läste menyn. Vi bestämmer oss för den stora menyn. Då vi båda två är riktiga vintöntar bestämde vi oss för att inte ta vinpaketet utan satsa på 2 olika viner som vi skulle dricka parallellt med varje maträtt. Efter en titt i vinlistan och även samtal med sommelieren bestämmer vi oss för 1 Chablis 1cru 2004 av Ravenau (1300 kr) och 1 Riesling (1200 kr). Trots samtal med sommelieren före beställning av vinerna var det ingen av dem som gifte sig med maten. Här kände vi oss duktigt lurade efter middagen samtidigt glada för att vi inte tog in dyrare viner. Hade inte sommelieren kunskap om hur maten smakade, eller vilka smaker som framträdde mest i varje maträtt?
Let the game Begin.
In kommer chips med hyvlad tryffel, det var gott. 2 minuter efter det kommer 3 st amuse bestående av 1 bit lax, 1 matjessill i burk och 1 sallad, alla 3 amusen vad goda och härligt balanserade i smakerna.
Sedan kommer "brödkorgen". Jag förstår inte gigget med denna tallrik, varför har den blivit så omtyckt? Nej tacka vet jag brödkorgen som man fick på den gamla Vassa Eggen.
Vi har fortfarande mycket champagne kvar i glasen och får bråttom att tömma champagnen då den ej var passande till varken amusen eller brödet.
Nåväl champagne är nu upp-drucken och glasen ställs åt sidan på bordet, det skulle dröja till rätt nr 3 innan någon plockade ut dem. (Nybörjare i servicen eller?)
Rätt 1: Sashimi, där allt du kände var ingefära. Gommen blev bedövad och inget av vinerna gick att dricka.
Rätt 2: Svensk bläckfisk, tyvärr helt blasé och intetsägande i smakerna. Det kan bero på ingefäran till sashimin. Vinerna inget giftermål här heller, vattnet funkade dock bra.
Rätt 3: Blomkålsoppa och friterade sparrisknoppar, den var faktiskt ganska god. Men det första vi fick i tankarna när vi åt den var "mormors goda bruna gräddsås" och det var nog inte tanken från Mattias. Här var det en liten förlovning med Chablis.
Rätt 4: 63 grader ägg, långkokt gris (tror jag) och murklor. Om man åt varje del för sig så var den helt ok men tillsammans blev det bara för mycket smaker i munnen. Ägget tillförde inget till denna rätt. .Vinerna, ja det funkade helt ok men inte mer.
Rätt 5: fyllt bröd med ost och en massa honung /sirap. Vill man ta död på en diabetiker ska ni servera denna rätt. Till det fick vi den berömda mousserande drycken sav. Helt odrickbart.
Rätt 6: Foie gras med morot och lakris på tunt knäckebröd. En intressant rätt kan tyckas men det enda som kändes var lakritsen. Denna var nog kvällens förlorare. Vid en blindprovning hade vi aldrig kunnat säga att det fanns foie gras eller morot med på denna macka.
Rätt 7: Lamm med något skum. finns inte så mycket att säga om denna rätt, den gick ner utan vidare aha-upplevelse.
Då börjar vi närma oss slutet på middagen. I och med att vatten visade sig vara den bästa drycken till nästa samtliga maträtter har massor med vin kvar i glasen och i flaskorna.
In kommer den lilla rätten som ska göra plats i magen. Te och sorbet serverad i en liten kopp. Eh, Nej tack den gick inte ner.
Istället fortsätter vi nu med att bara njuta av de båda vinerna för det har vi inte kunnat göra under middagen.
Det går 5 minuter
Plötsligt var det dax för "kaffe och bulle". som denna gång bestod av en varm sockerkakaktig bulle.
Med vinglasen i handen och kakan serverad framför oss sitter vi bara och myser. Efter några minuter kommer servicen upp till oss och säger att vi kanske bör börja äta på kakan, den var menad att äta varm. japp då var det bara till att börja hälla i sig vinerna för 1300 kr respektive 1200 kr. För gud vad hemskt om kakan kallnade. Det kändes inte så kul att behöva häva i sig dem på beställning.
Nu börjar klockan närma sig 00:10, kakan är uppäten och 2 fulla glas vin finns fortfarande kvar framför oss. Ja det kan kanske låta konstigt hur fasiken 2 vintöntar kan sitta med 2 flaskor vin i över 3 timmer och inte klarar av att dricka upp dem. Enkelt svar. Det var för mycket smaker i maten som tog död på vinupplevelsen.
Men nu då, nu ska vi väl ändå kunna få bara sitta i lugn och ro och njuta av Ravenau och Rieslingen?
Nej det fick vi inte för nu lät de meddela att det var dax för kaffet om vi ville ha det, för de stänger om 20 minuter. Que??
Varken jag eller min vän A är några duvungar när det kommer till att ha ätit sig igenom Europas stjärnkrogar. Guide Michelin är vår bibel och vi åker aldrig utan att 1 exemplar med på resan.
Detta var förta gången som vi faktiskt blev "utkörda" från en stjärnkrog därför att de stänger. Det kan väl bara hända i Sverige. Hur många gånger har vi inte suttit i Frankrike både på 1 stjärna och 3 stjärnor där personalen på ett väldigt snyggt sätt efter middagen ha föreslagit en liten förflyttning till lilla baren för intag av avec, kaffet och den alltid återkommande kakfatet. (tyvärr inget kakfat hos Mattias, jag som trodde det var en regel.) Bara en ljummen cappuccino för 85 kronor som skulle drickas upp på 5 minuter så att personalen fick gå hem.
Summan av hela denna kväll är en stor besvikelse, min mun känns även i dag alltså dagen efter besöket helt bedövad av alla smaker som korsade varandra i varje maträtt som serverades. Det fann ingen harmoni eller finness i någon maträtt. Personalen vinner nog priset i hur man serverar mat utan att le. Är anställningkraven att ni får inte sminka er eller göra er något så där vackra för då tar ni fokusen från maten, ja då förstår jag att de alla fick jobben. Inredningsmässigt är den precis så där grå och tråkig som bara svenskar kan tycka tyder på lyx.
Något återbesök från min sida lär det inte bli. Nu sätter jag mina förhoppningar till en riktig måltid till 28 +
PS: fick även höra från annat håll hur en gäst en gång hade blivit så upprörd i magen pga av alla smaker så hon fick gå ut och köra Gustafsbergsbussen i halvlek.
jag och min vän A tänkte fira hans födelsedag på Mattias. A har besökt Mattias flera gånger och alltid varit lyrisk, även i matbaren har han fått uppleva härlig mat. Även jag har varit hos Mattias förut. Tyvärr blev denna kväll en helt annan upplevelse för oss båda.
Middagen började helt fel.
Vi tog in ett glas champagne (Bruno Paillard) för att dricka i lagom takt medan vi läste menyn. Vi bestämmer oss för den stora menyn. Då vi båda två är riktiga vintöntar bestämde vi oss för att inte ta vinpaketet utan satsa på 2 olika viner som vi skulle dricka parallellt med varje maträtt. Efter en titt i vinlistan och även samtal med sommelieren bestämmer vi oss för 1 Chablis 1cru 2004 av Ravenau (1300 kr) och 1 Riesling (1200 kr). Trots samtal med sommelieren före beställning av vinerna var det ingen av dem som gifte sig med maten. Här kände vi oss duktigt lurade efter middagen samtidigt glada för att vi inte tog in dyrare viner. Hade inte sommelieren kunskap om hur maten smakade, eller vilka smaker som framträdde mest i varje maträtt?
Let the game Begin.
In kommer chips med hyvlad tryffel, det var gott. 2 minuter efter det kommer 3 st amuse bestående av 1 bit lax, 1 matjessill i burk och 1 sallad, alla 3 amusen vad goda och härligt balanserade i smakerna.
Sedan kommer "brödkorgen". Jag förstår inte gigget med denna tallrik, varför har den blivit så omtyckt? Nej tacka vet jag brödkorgen som man fick på den gamla Vassa Eggen.
Vi har fortfarande mycket champagne kvar i glasen och får bråttom att tömma champagnen då den ej var passande till varken amusen eller brödet.
Nåväl champagne är nu upp-drucken och glasen ställs åt sidan på bordet, det skulle dröja till rätt nr 3 innan någon plockade ut dem. (Nybörjare i servicen eller?)
Rätt 1: Sashimi, där allt du kände var ingefära. Gommen blev bedövad och inget av vinerna gick att dricka.
Rätt 2: Svensk bläckfisk, tyvärr helt blasé och intetsägande i smakerna. Det kan bero på ingefäran till sashimin. Vinerna inget giftermål här heller, vattnet funkade dock bra.
Rätt 3: Blomkålsoppa och friterade sparrisknoppar, den var faktiskt ganska god. Men det första vi fick i tankarna när vi åt den var "mormors goda bruna gräddsås" och det var nog inte tanken från Mattias. Här var det en liten förlovning med Chablis.
Rätt 4: 63 grader ägg, långkokt gris (tror jag) och murklor. Om man åt varje del för sig så var den helt ok men tillsammans blev det bara för mycket smaker i munnen. Ägget tillförde inget till denna rätt. .Vinerna, ja det funkade helt ok men inte mer.
Rätt 5: fyllt bröd med ost och en massa honung /sirap. Vill man ta död på en diabetiker ska ni servera denna rätt. Till det fick vi den berömda mousserande drycken sav. Helt odrickbart.
Rätt 6: Foie gras med morot och lakris på tunt knäckebröd. En intressant rätt kan tyckas men det enda som kändes var lakritsen. Denna var nog kvällens förlorare. Vid en blindprovning hade vi aldrig kunnat säga att det fanns foie gras eller morot med på denna macka.
Rätt 7: Lamm med något skum. finns inte så mycket att säga om denna rätt, den gick ner utan vidare aha-upplevelse.
Då börjar vi närma oss slutet på middagen. I och med att vatten visade sig vara den bästa drycken till nästa samtliga maträtter har massor med vin kvar i glasen och i flaskorna.
In kommer den lilla rätten som ska göra plats i magen. Te och sorbet serverad i en liten kopp. Eh, Nej tack den gick inte ner.
Istället fortsätter vi nu med att bara njuta av de båda vinerna för det har vi inte kunnat göra under middagen.
Det går 5 minuter
Plötsligt var det dax för "kaffe och bulle". som denna gång bestod av en varm sockerkakaktig bulle.
Med vinglasen i handen och kakan serverad framför oss sitter vi bara och myser. Efter några minuter kommer servicen upp till oss och säger att vi kanske bör börja äta på kakan, den var menad att äta varm. japp då var det bara till att börja hälla i sig vinerna för 1300 kr respektive 1200 kr. För gud vad hemskt om kakan kallnade. Det kändes inte så kul att behöva häva i sig dem på beställning.
Nu börjar klockan närma sig 00:10, kakan är uppäten och 2 fulla glas vin finns fortfarande kvar framför oss. Ja det kan kanske låta konstigt hur fasiken 2 vintöntar kan sitta med 2 flaskor vin i över 3 timmer och inte klarar av att dricka upp dem. Enkelt svar. Det var för mycket smaker i maten som tog död på vinupplevelsen.
Men nu då, nu ska vi väl ändå kunna få bara sitta i lugn och ro och njuta av Ravenau och Rieslingen?
Nej det fick vi inte för nu lät de meddela att det var dax för kaffet om vi ville ha det, för de stänger om 20 minuter. Que??
Varken jag eller min vän A är några duvungar när det kommer till att ha ätit sig igenom Europas stjärnkrogar. Guide Michelin är vår bibel och vi åker aldrig utan att 1 exemplar med på resan.
Detta var förta gången som vi faktiskt blev "utkörda" från en stjärnkrog därför att de stänger. Det kan väl bara hända i Sverige. Hur många gånger har vi inte suttit i Frankrike både på 1 stjärna och 3 stjärnor där personalen på ett väldigt snyggt sätt efter middagen ha föreslagit en liten förflyttning till lilla baren för intag av avec, kaffet och den alltid återkommande kakfatet. (tyvärr inget kakfat hos Mattias, jag som trodde det var en regel.) Bara en ljummen cappuccino för 85 kronor som skulle drickas upp på 5 minuter så att personalen fick gå hem.
Summan av hela denna kväll är en stor besvikelse, min mun känns även i dag alltså dagen efter besöket helt bedövad av alla smaker som korsade varandra i varje maträtt som serverades. Det fann ingen harmoni eller finness i någon maträtt. Personalen vinner nog priset i hur man serverar mat utan att le. Är anställningkraven att ni får inte sminka er eller göra er något så där vackra för då tar ni fokusen från maten, ja då förstår jag att de alla fick jobben. Inredningsmässigt är den precis så där grå och tråkig som bara svenskar kan tycka tyder på lyx.
Något återbesök från min sida lär det inte bli. Nu sätter jag mina förhoppningar till en riktig måltid till 28 +
PS: fick även höra från annat håll hur en gäst en gång hade blivit så upprörd i magen pga av alla smaker så hon fick gå ut och köra Gustafsbergsbussen i halvlek.