sunqan
Vinös
Totalt 33,8 sekunder per vin.Jo, men det var deltagarlista på de 850 vinerna som jag var på jakt efter, inte provarna/juryn.
850 viner på 8 timmar är bra jobbat!
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Totalt 33,8 sekunder per vin.Jo, men det var deltagarlista på de 850 vinerna som jag var på jakt efter, inte provarna/juryn.
850 viner på 8 timmar är bra jobbat!
850 viner på 8 timmar. Kan fungera om du grovsållar. Att rata skräpviner (majoriteten?) behöver bara ta 10 sekunder. Så spar du tid till de drickvärda.Totalt 33,8 sekunder per vin.
Sedan blir man tveksam när Pol Roger Rosé 2012 kammar hem första platsen...
Varför? Är det något fel på den, eller är det bara en personlig smaksak, som gör att många tycker olika om den? Många vinsidor på nätet ger den över 90 p. Men här verkar inte någon gilla den.
Känns som jag måste köpa en själv och testa. En medlem skrev "Däremot har jag smakat Polles Rosé 2012..."
https://www.facebook.com/WardWines.AB/photos/a.165891440092259/3431168063564564/?type=3&theater
Vore kul med några exempel!Både jag och min fru gillar champagne som har PN i sig. Behöver inte vara 100% men över 25% är väl de man gillar bäst. De viner som forumet gillar är väl inte de jag tycker alltid ar de jag föredrar alltid...många av forumets darlingar är något som jag verkligen inte fattar varför man köper.... Så lite värde för penningen. Varit i champagne 5 gånger, Har över 100 flaskor hemma... dricker champagne i stort sätt varje vecka.... så jag tycker ändå att man har lite koll. Kan det vara att Sveriges smak är lite konstig
Vore kul med några exempel!
Vad föreslår du isf Selosse?tex Selosse och Léclapart, fattar inget av vad de gör... kanske skulle köpa något om de hade priser som var under hälften av va de säljer...
Ska också säga att jag gillar mycket av vinerna som forumet gillar...
Vad föreslår du isf Selosse?
Håller med om dessa producenter, Selosse är dock för mig så speciell att man får bortse lite från prisnivån. Pierre Peters är väl den som ger allra mest för pengarna.Du menar i prestige sortimentet? Krug, Cristal, DP, CH bdm, Comtes, Vilmart, Alfred Gratien, Pierre Péters, Larmandier-Bernier etc
En liten kuriosa: Var på en provning på Damien Hugot och träffade vinmakaren och flickvännen.... flickvännen ringde upp dig och frågade om du var Magnum.... Du var upptagen och kunde inte delta i provningen eller på middagen på kvällen.... kanske en annan gång
Antar att du gillar den. Har du provat den blint och håller du den före exempelvis Roederer, Billecart-Salmon och Laurent Perrier om vi pratar fasta sortimentet?De har provat standardsortiment på SB: Att Pol Roger Rosé 2012 får bra betyg är inte konstigt... oavsett vad forumets champagne kännare tycker...
Sveriges smak är konstig.Både jag och min fru gillar champagne som har PN i sig. Behöver inte vara 100% men över 25% är väl de man gillar bäst. De viner som forumet gillar är väl inte de jag tycker alltid ar de jag föredrar alltid...många av forumets darlingar är något som jag verkligen inte fattar varför man köper.... Så lite värde för penningen. Varit i champagne 5 gånger, Har över 100 flaskor hemma... dricker champagne i stort sett varje vecka.... så jag tycker ändå att man har lite koll. Kan det vara att Sveriges smak är lite konstig
tex Selosse och Léclapart, fattar inget av vad de gör... kanske skulle köpa något om de hade priser som var under hälften av va de säljer...
Ska också säga att jag gillar mycket av vinerna som forumet gillar...
Vad föreslår du isf Selosse?
Mycket bra viner det med!Du menar i prestige sortimentet? Krug, Cristal, DP, CH bdm, Comtes, Vilmart, Alfred Gratien, Pierre Péters, Larmandier-Bernier etc
...
Those were the days!Selosse kostade hälften av det gör nu så det var lättare att bli beroende för några år sedan
Samma här! Tycker väl L´Apotre är kan vara ok men det är allt. Fick faktiskt 2011 blint i lördags och gissade direkt noll-dosage.Lécalapart vet jag inte om det är så många som verkligen gillar. Tycker det skrivs rätt lite om Léclapart här. Tror att många köpte på sig och ville tycka om vinerna efter att Julle gett ***** för många år sedan. Därefter gjort många försök men aldrig riktigt förstått storheten. Jag är själv en av dem
Antar att du gillar den. Har du provat den blint och håller du den före exempelvis Roederer, Billecart-Salmon och Laurent Perrier om vi pratar fasta sortimentet?
Har själv provat 2004, 06?, 08 & 12 blint och ingen har då tyckt att rosén varit mer än adekvat.
Sveriges smak är konstig.
Att inte fler avfärdar Selosse kan jag tycka är lite märkligt med tanke på den extrema stilen och vinmakningen. Vet att det finns konservativa Engelsmän som avfärdar Selosse som för ekat och oxiderat. Men tror många är lite rädda för att få Selossesekten på sig.
Selosse kostade hälften av vad det gör nu så det var lättare att bli beroende för några år sedan. Vill du komma nära Selosse stilmässigt utan att bli ruinerad rekommenderar jag Pouillon Solera och De Sousa Caudalies.
Lécalapart vet jag inte om det är så många som verkligen gillar. Tycker det skrivs rätt lite om Léclapart här. Tror att många köpte på sig och ville tycka om vinerna efter att Julle gett ***** för många år sedan. Därefter gjort många försök men aldrig riktigt förstått storheten. Jag är själv en av dem. Bästa Léclaparten jag druckit har varit på plats men då får man David på köpet vilket är värt mycket! Annars är vinerna väldigt spretiga och svåra för att ibland leverera precis när man gett upp hoppet.
Mycket bra viner det med!
Både jag och min fru gillar champagne som har PN i sig. Behöver inte vara 100% men över 25% är väl de man gillar bäst. De viner som forumet gillar är väl inte de jag tycker alltid ar de jag föredrar alltid...många av forumets darlingar är något som jag verkligen inte fattar varför man köper.... Så lite värde för penningen. Varit i champagne 5 gånger, Har över 100 flaskor hemma... dricker champagne i stort sett varje vecka.... så jag tycker ändå att man har lite koll. Kan det vara att Sveriges smak är lite konstig
tex Selosse och Léclapart, fattar inget av vad de gör... kanske skulle köpa något om de hade priser som var under hälften av va de säljer...
Du är inte ensam om att tycka om champagner med PN! Krug Grande Cuvée, årgångs-Krug, Dom Pérignon, Cristal och Winston Churchill innehåller alla mycket Pinot, liksom forumfavoriter som årgångs-Pol Roger och årgångs-Roederer.
Vad gäller Léclapart håller jag helt med. Har druckit Léclapart vid sju tillfällen de senaste fem åren och bara satt över 90+ poäng på CT vid ett tillfälle (91 poäng för en perfekt l'Apôtre 2003).
Jacques Selosse tycker jag gör många fantastiska viner men stilen är väldigt speciell och det är inte konstigt alls om inte alla uppskattar vinerna (min fru gör det inte). Dessutom håller jag med om att de blivit sjukt dyra - 1500 kr för en Initial är ju helt galet. Jag sålde därför alla mina Selosse för ett par veckor sedan.
Har inte lagrat bubbel så länge och är därför novis på hur man skall tänka när det gäller lagring. Kan en orsak vara att jag som oftast inte gillar viner med mycket chardonnay lika mycket som viner med relativt hög andel PN, att jag öppnat dem för tidigt?
Hur brukar ni göra/tänka som har mer erfarenhet av att lagra olika bubbel? Att ett vin från en bra årgång med mycket syra behöver ligga lite länge förstår jag, men är årgång viktigare än tex producent, dosage eller vilka druvor (blandning) som ingår eller läge/område (kvalitet)? Vilka markörer avgör om ni väljer att lagra dem vidare?
Jag tror de flesta gör samma sak. Sedan har väl alla sina favoriter som man köper i blindo. Kruxet är bara att antingen glömma flaskorna eller köpa tillräckligt många för att ha kvar när de äntligen börjar bli mogna. Att någon ångrat att de köpt för många champagner av någon sort är väl en myt..?Alla faktorer du nämner spelar in och det är också en ren smaksak. Själv brukar jag prova de flesta champagner jag köper som unga och sedan bestämma mig.
Ja. Framförallt ung torr BdB lagrad på ståltank som för mig i första hand påminner om mineralvatten med citrus. Har själv svårt för den stilen vanligtvis medan samma vin kan bli hur bra som helst med lagring. Mogen Pierre Peters eller Bonnaire kan vara bland det bästa man kan uppleva!
På andra frågan skulle jag säga årgång i första hand. Exempelvis 1996 som tog många år på sig för de flesta champagnerna och 2002 som jag fortfarande upplever som ungt och vresigt i de allra flesta fall. Omvänt är exempelvis 2007 brådmoget och tillgängligt i allmänhet. I andra hand skulle jag säga vin snarare än producent. Prestiger, ståltanks-BdB och extremt torra viner behöver vanligtvis mer tid. Läge eller område bryr jag mig inte om eftersom jag knappt kan skilja på druvorna blint. I teorin anses dock chardonnay från Mesnil vara mest lagringskrävande, med pinot i mitten och meunier från västra Champagne som minst lagringsdugligt.
En viktig faktor som ofta glöms bort och kanske den viktigaste är att även beakta tiden på korken. D.v.s. när vinet degorgerades eller släpptes på marknaden om man inte vet degdatum. Något jag lärt mig först på senare år. Exempelvis upplevs sannolikt ett vin från 2002 som degorgerades för 2 år sedan betydligt yngre än samma vin som degorgerats för 10 år sedan. Julles teori stämmer inte med mina erfarenheter här.
Markörerna för att lagra är hög syra och avsaknaden av just mognadstoner (nöt, honung, svamp, choklad, m.m.). Alltså nästan all champagne.
Jag tror de flesta gör samma sak. Sedan har väl alla sina favoriter som man köper i blindo. Kruxet är bara att antingen glömma flaskorna eller köpa tillräckligt många för att ha kvar när de äntligen börjar bli mogna. Att någon ångrat att de köpt för många champagner av någon sort är väl en myt..?
På senare år har jag även köpt fler flaskor av samma vin vilket gör det lättare att både våga öppna vinerna samt följa mognaden och pricka rätt. Dessutom lär man sig mer om hur olika årgångar beter sig över tid.