Martin F
Medlem
Ibland när man pratar om vin får man en känsla av att ju äldre, ju bättre, i princip alltid gäller. Ofta får man höra att anledningen till att ett vin kanske inte var så bra är att det behöver ligga ett par år till på rygg snarare än någon annan förklaring. Jag har länge trott att jag uppskattat vin med ålder men har blivit alltmer tveksam till detta. I början av min vinkarriär har det varit häftigt att pröva vin med mognadstoner mest som ett partytrick och det har inte alltid spelat roll om vinet i övrigt "egentligen" varit så bra så länge det funnits lite häftiga tertiära toner.
Jag har alltid gillat syrah från norra Rhône men har främst druckit rätt unga viner. Med tiden har jag köpt på mig alltmer vin i syftet att lagra dessa. Successivt har jag ändå kommit över flaska efter flaska som ändå haft ett gäng år på sig och börjar sakta men säkert se ett mönster: jag kanske inte ens gillar syrah med ålder? Man kan absolut argumentera för att en del jag öppnat eventuellt befunnit sig i en tunnel. Men lägger man ihop alla flaskor så täcker det ändå ett så parts stort ålders- och stilspann att jag inte köper den förklaringen. Nu har jag hamnat i en sits där jag funderar på att helt enkelt börja korka upp en del bjässar jag egentligen tänkt vänta med ett bra tag. De som befinner sig i någon slags mellanålder blir jag nog än då tvungen att vänta ut.
Vad gäller exempelvis champagne tycker jag att det är ett vin som på ett otroligt konsekvent sätt enligt min smak blir bättre med lite ålder. Självklart tål inte alla allt för många år men det är orimligt sällan jag dricker en champagne och tänker att fan, jag borde druckit den tidigare.
Nu börjar jag bli lite osäker på hur jag ska tänka med min källare för framtiden. Jag tror att jag ska köra en ny raid där jag köper på mig en drös ålder vin med 20+ i ålder och utreder vidare om vad jag egentligen tycker. Jag gissar att det kan variera en hel del mellan olika druvor/områden.
Vore intressant att höra er andras tankar kring vilken ålder ni gillar olika viner i och om det har förändrats över tid.
Jag har alltid gillat syrah från norra Rhône men har främst druckit rätt unga viner. Med tiden har jag köpt på mig alltmer vin i syftet att lagra dessa. Successivt har jag ändå kommit över flaska efter flaska som ändå haft ett gäng år på sig och börjar sakta men säkert se ett mönster: jag kanske inte ens gillar syrah med ålder? Man kan absolut argumentera för att en del jag öppnat eventuellt befunnit sig i en tunnel. Men lägger man ihop alla flaskor så täcker det ändå ett så parts stort ålders- och stilspann att jag inte köper den förklaringen. Nu har jag hamnat i en sits där jag funderar på att helt enkelt börja korka upp en del bjässar jag egentligen tänkt vänta med ett bra tag. De som befinner sig i någon slags mellanålder blir jag nog än då tvungen att vänta ut.
Vad gäller exempelvis champagne tycker jag att det är ett vin som på ett otroligt konsekvent sätt enligt min smak blir bättre med lite ålder. Självklart tål inte alla allt för många år men det är orimligt sällan jag dricker en champagne och tänker att fan, jag borde druckit den tidigare.
Nu börjar jag bli lite osäker på hur jag ska tänka med min källare för framtiden. Jag tror att jag ska köra en ny raid där jag köper på mig en drös ålder vin med 20+ i ålder och utreder vidare om vad jag egentligen tycker. Jag gissar att det kan variera en hel del mellan olika druvor/områden.
Vore intressant att höra er andras tankar kring vilken ålder ni gillar olika viner i och om det har förändrats över tid.