Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Musade viner

Mats Petri

Österlen
Har läst en del bloggposter och liknande om "musade viner", "viner med mus" och begreppet muuus. Skall tydligen vara någon sorts defekt som drabbar låg- och osvavlade viner.
Någon som kan fylla i denna min kunskapslucka? Har googlat men inte hittat något relevant.
 

Skaggs

Medlem
Ur minnet: Enligt "under bro-folk" är det ett problem på batchnivå och inte flaskvariation. Behöver inte märkas vid buteljering. Vissa tycker det är helt vedervärdigt andra inte. Ett sätt att undvika var att utsätta vinet för mer syre under macerationen, inte buteljera för tidigt. Franska termen är gout de souris.

"Mousey taint is a microbiological fault caused by the spoilage yeasts belonging to the genera Brettanomyces and Dekkera, and by the lactic acid bacteria, Lactobacillus hilgardii and Lactobacillus brevis. The compound primarily responsible for the taint is 2-acetyl-3,4,5,6-tetrahydropyridine which is commonly described as 'mouse cage', 'mouse urine', 'popcorn' or 'corn-chip'."

Från: http://www.aromadictionary.com/articles/mousey_article.html
 
Last edited:
Toppen