SV: Nån som varit på Långbro Värdshus?
Aiiit. Lite reflektioner.
Nu har man fyllt år igen, blivit lite äldre men inte särskilt mycket visare. Däremot hade jag och mina vänner en mycket trevlig kväll på Långbro Värdshus.
Jag måste säga att det är tummen upp, big time, faktiskt. Det är inte riktigt lyxkrog i service och anslag, men lokalen är väldigt trevlig och maten var riktigt, riktigt bra tyckte alla åtta i vårt sällskap (tillsammans testade vi ca fyra förrätter och fyra varmrätter). Själv åt jag en förrätt som bestod av fyra små assietter, varav tre (de på siklöja, sparris/lax och smörrebröd med matjessill) var riktigt bra medan den fjärde, med majskyckling, tomat och basilika faktiskt kändes lite beige.
Nu valde jag ju inte den här förrätten för att jag var mest sugen på den, utan för att jag var där med ett antal polare som tog in den i första hand för att kunna beställa starköl och ett paket med 4x2 cl snaps till. Egentligen borde jag tagit ett glas champagne och en tallrik kalixlöjrom, men vankas det snapsrace så vankas det snapsrace och det är svårt att inte kliva på det. Hur mycket "vinsnobb" man är, är man tyvärr minst lika mycket fullgubbe innerst inne.
Min varmrätt var en helt suverän halstrad råbiff med fransk bondsallad, pocherat ägg och dijonaise. Finfint ljummen rakt igenom. Vill minnas att den låg på en rödvinssås också, även om det inte står något på det på menyn.
Det enda man kan klaga på, om man hade varit på dåligt humör, är ett par mindre servicemissar, som att de som drack vitt vin fick sitta med tomt glas en liten stund vid ett par tillfällen (flaskan stod inte på bordet). Vi som drack rött delade på en flaska La Spinetta Barbera d'Asti Cà di Pian. Jag tyckte det var ett riktigt trevligt vin till just den här middagen.
Annars var vinlistan ingen orgie i stora viner och fantastiska årgångar. Det fanns en vit och en röd standardlista där de flesta vinerna gick att få på glas (det var kanske 10-15 viner på varje lista). Dessutom en röd lista med "godingar" i prisklassen 500-1500. Som sagt, inga märkvärdigheter - men alla möjligheter att få in en god flaska som passar till maten. Jag antar att det gäller att anpassa sig efter sin publik också. Det är ju ingen idé att stoltsera med en jätteladdning DRC-viner om man aldrig kommer att sälja dem.
I slutändan: Åtta personer åt förrätt och varmrätt. Jag tror att vi plockade in fyra snapspaket och sex personer drack öl till förrätten. Vi delade en flaska rött på fyra till varmrätten och dessutom plockades det in en flaska vitt till fiskätarna. Min gravida fru drack vatten. Totalt gick detta på 4 300 kronor, vilket kändes som ett klart överkomligt pris med tanke på kvaliteten på maten.
Jag skulle definitivt rekommendera ett besök för en inte alltför pretentiös kväll med god mat, god dryck och goda vänner.