SV: Noma
Middag på Noma.
Totalt blev det 24 serveringar och 9 olika viner.
För att sammanfatta så var Servicen helt utan liknelse för mig, Visst har jag fått oklanderlig service tidigare med vita dukar och ständig uppvaktning, sopar bort smulor och fyller på glasen direkt.
Detta är något helt annat, Servicen är avslappnad och opretentiös men samtidigt hela tiden närvarande. Det som skiljer mot andra topprestauranger är att här har servicen som främst består av kockarna själva full koll på allt från de avancerade tillagningsmetoderna, varifrån råvarorna kommer ifrån och vilket vin som serveras, otroligt kunnigt och engagerat.
Vinerna som i sommelierens val enbart består av vita naturviner (förutom dessertvinet) är oftast intressanta med säregna smaker, inte så mycket brett och oxidation som jag väntade mig, utan mer syror och mineral som går ihop väl med maten.
Kanske få viner jag hade köpt med mig hem, Men intressanta med maten. Och när man tänker efter så hade det varit
omöjligt att para ihop maten med ett par viner på egen hand.
Valde en Champagne utöver vinpaketet till de 9 första aptitretarna.
André Beaufort a Ambonnay Grand Cru Brut nature 2000, Förde inga smaknoteringar men en väldigt trevlig champagne, med bra syra och mogen frukt. Blir att köpa mer champagne från André Beaufort.
Maten är genomgående genialisk med några få undantag som inte riktigt gick hem hos mig.
Det är ingen tvekan om att maten är genomtänkt, tilllagat med avancerade och tidskrävande metoder till perfektion.
Temat är nordiskt vilket består av mycket grönt, mycket syra och mycket smak av skog och hav.
Genomgående intensiva smaker med perfekta smakkombinationer.
Detta är säkert inte den bästa restaurang för alla, men gillar man stilen finns det nog inte mycket i den kalibern.
Jag älskar det, Återstår och se om någon annan restaurang i framtiden kan mäta sig med detta.