Men nu när vi ändå är på ämnet: Ni som jobbar inom branschen, vilka "kostnader" finns egentligen för att kränga vin, i form av skatter etc? Vad skulle en 100-kronorsflaska (på SB) kosta på en restaurang utan kostnader för personal, lokal etc?
Köper man flaskan på SB kostar den 80kr (alltså priset minus momsen, som är 25% på alkohol). Köper du den via importören beror det på vad du har för rabatt hos dem. Listpriserna är sällan lägre (ibland t.o.m. högre) än vad bolaget tar för vinet men ofta har man ju rabatter hos leverantörer eller förhandlar fram ett pris. Sällan någon jätteskillnad mot vad vinet kostar på bolaget dock.
Alkoholskatten betalas av leverantören, inte restaurangen.
Sedan går ju momsen, 20% (25% moms blir ju 20% när man räknar baklänges för att veta hur stor del av utpriset som är moms) av det gästen betalar, till staten.
Vinet i ditt exempel, för 100kr, kostar alltså restaurangen 80kr (räknar nu alltså med att det handlas från SB). Säljer de vinet för 300kr blir vinsten efter moms (60kr) och råvarukostnad (80kr) alltså 160kr.